Какво трябва да знам преди да забременея?

На многобройните въпроси преди тази важна стъпка в живота на всяка жена отговаря д-р Весела Николова – акушер-гинеколог във ВИТА

Какво трябва да знам преди да забременея?

Животът на всяка жена, която иска да стане майка е изпълнен с много въпроси касаещи забременяването и стъпките, през които трябва да премине преди да види двете чертички върху теста. Пътят към "добрата новина" е изпълнен с неясноти и точно затова имаме нужда от съветите на професионалистите.

Срещнахме се с д-р Весела Николова, акушер-гинеколог във ВИТА, която отговори на многобройните въпроси, които изникват преди тази така важна стъпка в живота на жената, избрала да стане майка.

 Д-р Николова, как може да увеличим шанса си за забременяване?

Това е въпрос с повишена трудност. Може да се направят много неща и това да не даде резултат, а може и нищо да не се направи и да забременеете веднага.

 Как трябва да променим навиците си? Какво трябва да избягваме?

Осъзнавайки, че искаме да забременеем, първо трябва да променим начина си на живот. Спрете задължително вредните навици - тютюнопушенето и прекомерния прием на алкохол.

Какво трябва да знам преди да забременея?

 Трябва ли да направим промени в храненето си?

Трябва да се промени храненето – увеличете приема на пресни плодове и зеленчуци, суперхрани и витамини. Хубаво е да се намалят кофеиновите напитки и транс-мазнините.

Трябва ли да започнем прием на фолиева киселина или други хранителни добавки?

Препоръчваме приемът на фолиева киселина да започне още при вземането на решение за бременност. Прием на хранителни добавки, целящи повишаване на фертилитета, се препоръчва индивидуално след консултация с акушер-гинеколог.

Може ли да продължим да спортуваме?

Препоръчва се умерена физическа активност, без претоварване и вдигане на тежести. Трябва да се чувствате комфортно в кожата си. Кардио-упражненията увеличават кръвоснабдяването на репродуктивните ви органи, което благоприятства осъществяването на бременност. Силовите тренировки пък повишават мускулната маса и спомагат за износването на една бременност, понижавайки инсулиновата резистентност, а у мъжете води до повишаване на нивата на тестостерон. Йога и пилатес са релаксиращи, както за душата, така и за ума и тялото и са силно препоръчителни. Но всичко трябва да бъде в умерени граници - не се претоварвайте.

Какво трябва да знам преди да забременея?

Как правилно да подготвим тялото си?

Намалете стреса. Стресът в дома и на работното място има негативно отражение върху вашето психично състояние и повишава нивата на стрес-хормони в тялото. Всичко това може да доведе до проблеми със забременяването. Наспивайте се. Намалете напрежението от ежедневието си чрез любими занимания и в приятна компания.

 Колко време след спиране приема на контрацептиви можем да започнем с опитите?

Освен контрацептивен ефект, този тип медикаменти имат и други неоспоримо положителни ефекти и за прекъсването на приема им, е необходима консултация със специалист.

 От какво значение са възрастта и теглото?

След 35-тата година фертилността на жената рязко се променя. Мили дами, за разлика от мъжете, за съжаление при жените възрастта оказва по-голямо влияние върху репродуктивните възможности.  Важно за една здравословна бременност е и изходното тегло на жената, така че, внимавайте за килограмите.

До колко е важна фамилната анамнеза и за какво трябва да сме внимателни?

Влияние оказва и фамилната анамнеза. Под това разбираме протичането на бременностите, както и възрастта, при която е настъпила менопауза, най-вече при майката на жената.

 Как да следим правилно овулацията си?

Неотменимо условие за осъществяването на бременност, е наличието на овулация. За да увеличим шансовете си за забременяване, е необходимо задължително да знаем как да я следим.

Но какво представлява овулацията? 

При благоприятни условия, по средата на менструалния цикъл, от яйчника се отделя една зряла яйцеклетка, която е готова за оплождане. 

 А как тялото ни показва, че сме в овулация? 

Съществуват различни субективни усещания като тазова болка, генитално кървене, обостряне на обонянието, повишаване на либидото и суетността, а могат и да липсват всички те. Обективни признаци за овулация могат да бъдат промяната в телесната температура, както и циклични промени в цервикалната слуз. Разбира се, съществуват и различни тестове и системи за фертилизационен мониторинг. Но златен стандарт си остава ултразвуковото изследване на женските полови органи.

 Какво е стерилитетът?

От биологична гледна точка, стерилитет е неспособност за забременяване, въпреки редовни сексуални контакти (2-3 пъти седмично), неприлагане на мерки за предпазване от бременност и липса на лактационна аменорея.

Какво трябва да знам преди да забременея?

След колко неуспешни опита трябва да потърся лекаря си отново?

От клинична гледна точка, изследването и лечението на стерилитета трябва да започнат: 

  • След повече от 12 месеца без настъпване на бременност, ако жената е на възраст до 29 години, а партньорът й - до 39 години;

  • След повече от 6 месеца без настъпване на бременност, ако възрастта на жената и/или на партньора й надвишава гореописаната възраст.

Какви изследвания трябва да направим с партньора си?

При среща със специалист акушер-гинеколог трябва да бъдат уточнени възможните изследвания при двойката и при необходимост, да бъде назначен план за лечение спрямо индивидуалните потребности и ситуацията. Така че, ако имате проблем или въпроси, потърсете свой доверен специалист, който да Ви обясни и ориентира. Ние от ВИТА, сме на Ваше разположение.

 


3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay