Преходът от изкуство към мода

Тенденциите не са плод на блестящо хрумване. Те просто претворяват позабравени (и не толкова) идеи

Преходът от изкуство към мода

Всеки сезон модните брандове са дължни да изненадват милионите си почитатели с ново, различно и неочаквано хрумване. Всеки сезон те създават актуалните тенденции, които трябва да бъдат неповторими.

Но колкото и идеи да имат, в един момент те със сигурност ги изчерпват. И започват да търсят вдъхновение. Около себе си, в музиката, в изкуството.

Данте Габриел Росети е английски художник и поет с италиански корени. До голяма степен творчеството му е повлияно от женитбата с поетесата Елизабет Сидал, която две години след сключването на брака им се самоубива.

Тя е негова ученичка, модел и любима.

Данте е вдъхновен от романтиката и тя ясно личи в творбите му. Картината "Кокичета", създадена през 1873 година, вдъхновява нашият съвременник Пат Макграт да гримира моделите в стила на Росети.

Есенната кампания на Gucci е като извадена от платната на художника. Моделите са със загадъчна бяла кожа, плътни устни и небрежни, но добре оформени прически.

Преходът от изкуство към мода

30-те години на миналия век носят яркия отпечатък на нямото кино. Джоан Крауфорд е една от актрисите, превърнали се в еталон за женска красота.

Бляскава коса и тъмни устни. Очите са широко отворени, благодарение на добрата стара спирала. Крауфорд носи всичко онова, което видяхме в есенната Bottega Veneta.

Преходът от изкуство към мода

Прескачаме през още няколко години и вече сме в 60-те. Всички говорят за Бриджит Бардо. Тя е руса, сексапилна, страстна и много красива. Притежава излъчване, което е 100% актуално и днес.

През погледа на Anna Sui тя изглежда малко по-различно. Дизайнерката е заменила черния грим с наситено син, а непокорната коса е внимателно пригладена.

Преходът от изкуство към мода

Гръндж фурията Кортни Лав също провокира модните творци. Вдовицата на Кърт Кобейн е известна с буйния си начин на живот и противоречивите модни хрумвания.

"Грънджът е мъртъв! Да живее грънджът!", крещи съпругът ѝ от отвъдното, а нейни имитации се разхождат по подиума на Жан-Пол Готие.

Преходът от изкуство към мода

"Мъжете, които мразеха жените"
. Момичето с драконовата татуировка. Даниел Крейг. Бестселър сред книгите и сребърен медалист на Оскарите по приходи на филма.

Лисбет Саландър е непокорната хакерка, която се превърна в любима героиня не само на шведите, но и на хората по цял свят. Особено след като се появи американската версия на филма, която по нищо не отстъпваше на оригинала.

Тъмна коса, футуристичен къс бритон и изрусени вежди. Слаба фигура и емблематична татуировка. Момичето от трилогията "Милениум" вдъхновява есенната мода на Versace. Единствената разлика е в цвета на косата, но идеята е запазена на 100%.

Преходът от изкуство към мода

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



6
Не е посочен 31.08.2012|18:05
доста дарк, да
5
Не е посочен 31.08.2012|18:05
изкуство и мода са неразривно свързани - модата Е изкуство
4
Не е посочен 31.08.2012|17:21
минах я тая мода като бях тийн
3
Не е посочен 31.08.2012|17:20
това е доста зловещо според мен
2
Не е посочен 31.08.2012|16:40
Тенденциите в грима тази есен са доста мрачни и напълно в унисон с дарк-гот вълната, която се забелязва и при дрехите.
1
Не е посочен 31.08.2012|16:21
Всъщност и модата подобно на изкуството черпи вдъхновение от различни места - изящните изкуства, киното, улицата, природата...
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay