Любопитни факти за делфините

Любопитни факти за делфините
pixabay

Делфините са невероятни животни. Те са социални, умни, пъргави, щастливи и игриви същества, които имат много общи черти с хората. Има невероятен брой различни видове делфини и всеки от тях има своя индивидуалност и черти. Продължете да четете, за да откриете какво прави делфините толкова страхотни.

В момента има седем вида морски свине (морски бозайник, който е много близък до делфина) и 42 вида делфини. 

Тъй като делфините са бозайници, те доста се различават от останалите обитатели на водата. Делфините изскачат на повърхността, за да вдишват кислород. Когато раждат своите малки, това също се случва на повърхността, за да може малките делфинчета да оцелеят. 

Бременността на делфина продължава средно от девет до шестнадесет месеца. Малките бозаят от майка си, а след това продължават да живеят в семейството, за разлика от повечето животни.

Любопитни факти за делфините pixabay

Делфините ядат риби, ракообразни и калмари. Те натрошават храната си на по-малки парчета, но реално не дъвчат. Тези животни имат зъби с конична форма. 

Делфините използват различни вокализации, включително щракане, свирене и писъци, за високо развитите си ехолокационни и комуникационни способности.

Продължителността на живота на по-малките видове делфини варира от около 20 години до 80 години. 

Най-застрашеният делфин е делфинът Мауи, подвид на новозеландския делфин. В момента има по-малко от 50 такива делфина в света. 

Колко вида делфини има?

В момента има 49 вида делфини и морски свине, които са разделени на шест семейства. Семейството на океанските делфини, което има 38 члена, е най-голямото. Семейството на морските свине, което има седем члена, и четирите семейства речни делфини, всяко от които има само един вид. Въпреки че класификацията не е точна наука, дискусиите продължават и е възможно някои видове делфини да бъдат допълнително разделени на повече от един вид и/или подвид.

Любопитни факти за делфините pixabay

Къде живеят делфините?

Делфините се срещат в някои реки, както и в моретата и океаните по света. Докато някои видове делфини предпочитат да живеят по крайбрежието, други предпочитат да живеят по-далеч от брега в близост до райони с по-плитка вода, които се намират по-навътре в морето.

Единствените делфини, които могат да бъдат намерени в Арктика и Антарктика, са косатките. Поради размера си те са по-способни да издържат на лютия студ на ледените морета. Тъй като делфините са топлокръвни бозайници и могат по-лесно да регулират телесната си температура в тропически и умерени води, именно водите със средна температура са предпочитани от повечето делфини.

Могат ли делфините да живеят в сладка вода?

Често наричани "истински речни делфини", речните делфини като делфина на река Амазонка (boto) и южноазиатските речни делфини прекарват целия си живот в сладководни реки и езера далеч от океана. Тукукси (или соталия), гвианският делфин, делфинът от Иравади и морската свиня без перки са примери за сладководни популации на морски видове делфини, които понякога живеят в реки. 

Любопитни факти за делфините pixabay

Какви са разликите между делфините и морските свине?

Морските свине са с дължина под 2,5 м, което ги прави по-малки от делфините. С изключение на морските свине без перки, те обикновено са по-едри от делфините и имат малка глава и малка триъгълна гръбна перка. Делфините и морските свине също имат различни по форма зъби. Зъбите на делфините са конични, докато зъбите на морската свиня са с форма на лопата.

Кой е най-големият делфин?

Косатката е най-големият представител на семейството на делфините (косатките). Най-големите мъжки могат да достигнат височина от 9,8 м и могат да тежат до 10 000 кг. Те са единствените делфини с извисяващи се черни гръбни перки, които могат да достигнат височина от 2 метра. Косатките са дълги между 2,1 и 2,6 метра, когато се раждат.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay