Най-интимните сексуални проблеми и техните решения

доц. д-р Румен Бостанджиев
сексолог-психотерапевт

Отговорите на доц. д-р Румен Бостанджиев може да помогнат на много хора

Доц. д-р Румен Бостанджиев продължава гостуването си при нас. Вече публикувахме материалите "Липса на желание за секс. Защо?", "Защо някои жени не изпитват оргазъм?""Когато сексът във връзката е мираж" и "Откровено за мъжките сексуални проблеми". 

Тази седмица ще обърнем внимание на сексуалните проблеми, които не могат да бъдат категоризирани в нито една от предишните теми, но са тъкмо толкова важни, колкото всички останали. Вижте въпросите на нашите читатели и отговорите на д-р Бостанджиев.

Имам проблем с установяване на трайна връзка, след като се разведох преди 14 години и имах друга дълга връзка след това. На 48 години съм и виждам, че нямам почти никакви шансове да изградя отново семейство, след като вече съм самостоятелна с големи и независими деца. Вече си мисля, че причината е в мен. Какво бихте ме посъветвали?

Нямам психични и сексуални отклонения - работя доста активно и имам две висши образования. Всеки, който е бил с мен, ме харесва като жена, но в крайна сметка не се получава така, че да постигна постоянна връзка с един партньор, което много ми тежи вече. Ще очаквам отговора Ви с нетърпение и ако се налагат допълнителни консултации или терапия, съм склонна да направя, каквото трябва.
От всичко, което изброявате, става ясно точно обратното на това, което сте приели за себе си. Вие ИМАТЕ ВСИЧКИ ШАНСОВЕ да изградите пълноценно интимно партньорство, тъй като сте достатъчно млада, вече нямате поглъщащи ангажименти спрямо децата си, тъй като те са достатъчно големи, имате активен професионален живот, нямате здравословни проблеми, а и всичките ви партньори до момента са били удовлетворени от връзката си с Вас.

Неудовлетвореността Ви, доколкото разбирам, е от това, че не сте постигнали "постоянна връзка само с един партньор". Навярно си струва да се замислим доколко това изискване е смислено и реалистично. Броят и последователността на партньорите, с които се свързваме, отразява нашата потребност от общуване и това доколко всяка конкретна връзка удовлетворява тази потребност.

От разказа Ви не става ясно кое точно Ви "тежи". Навярно това е невъзможността да покриете  догматичната представа, че връзката трябва да е "постоянна" и да е само с един партньор. Това е канонът, натрапван ни от религията, но реалният живот е нещо съвсем различно.

В динамичния ни живот може да има твърде малко "постоянни" неща, тъй както и ние, и хората се развиваме, срещаме се и се разделяме, а в това едва ли има нещо толкова страшно. Всяка нова среща би могла да ни обогати, а всяка раздяла, когато отношенията се изчерпват, ни отваря възможност за нова среща.

Това дали сме само с един партньор и колко дълго оставаме във връзка с него е следствие от качеството на отношенията ни, а не някаква самоцел, която трябва да се преследва на всяка цена и да ни отчайва, когато не я постигаме. Сигурен съм, че ако се откажете да робувате на моралните клишета, бихте могла да се радвате много по-пълно на богатството и красотата във всяка връзка, която изграждате, като сама избирате до кога да я запазвате.

Със съпруга ми имаме проблеми с кръста и той предполага, че може да е от полов акт, възможно ли е?
Всичко е възможно, когато оперираме с мъгляви понятия като "проблеми с кръста", причинени от "полов акт". Ако наистина искате да изясните нещо, ще се наложи да използвате по-диференцирани и точни описания, а и да потърсите лична консултация със специалист, който конкретно би идентифицирал както проблема, така и причините му, за да ви предложи най-адекватното лечение.

Имам дъщеря на 17 години, която е много наивна и вярва на всички, които ѝ кажат, че я обичат. Смятам, че има и неспирни сексуални хормони. Бихте ли ми казали как да се справя?
На 17 години дъщеря ви вече е автономна личност и грубата намеса в личния ѝ живот под претекст да бъдат спрени "неспирните й сексуални хормони" е морално недопустим и напълно погрешен възпитателен подход. Дори и да сте права в преценката за нейната "наивност", няма как да я направите по-мъдра, ако взимате решенията в личния ѝ живот, вместо нея.

Подобно свръхпротективно поведение още повече засилва безпомощността и зависимостта. Всеки от нас придобива личния си опит чрез проби и грешки, затова Вие можете да споделите с дъщеря си мнението си за партньорите ѝ, но без да я оставите тя сама да решава какво да се случи в отношенията с тях, няма как да израсне като самостоятелна и отговорна личност.

Колкото до бликащите "сексуални хормони", струва си да приемем, че не всичко в живота ни се определя от биологията и всеки човек има емоционални потребности, както и потребност от самостоятелен живот, които изискват уважение и зачитане, особено когато вече е на прага на зрелостта.

Наскоро се разделих с моя приятел, с когото правех секс нормално. Но сега не сме заедно, а мен ме е срам да си легна с друг. Как да го преодолея?
Трудно ми е да ви отговоря без да знам причината за Вашия срам. Възможни са най-различни причини, но е твърде опасно да правим коментари на сляпо.

Въпросът ми най-вероятно ще ви се стори глупав, но след някои неща, които прочетох, се уплаших и реших да попитам специалист. Така, въпросът ми е: приятелят ми свърши малко по-рано през боксерките си върху мен аз бях с къси гащи и след това вече не бях в настроение, но има ли вероятност да съм бремена? П. П. Това щеше да е първият ми път, ако има значение.
Теоретично няма никакъв шанс за забременяване, ако еякулатът не попадне във влагалището, а фактът, че и двамата сте били облечени при въпросната случка, е достатъчен, за да изключим тази възможност. Най-сигурно е обаче, ако не получите месечното си кръвотечение в очакваното време, да си направите тест за бременност.

Моят проблем е малко странен, може за вас да е нормално, но аз се чувствам много некомфортно заради това. С предишния ми приятел имахме активни полови отношения, но никога не бях получавала оргазъм. Не, че той не се справяше добре, просто нещо на мен не ми се получаваше.

Един ден той наблегна на оралната любов и тогава аз получих еякулация. Изхвърлих някаква безцветна течност от себе си, за която съм сигурна, че не е урина. Но това не беше проблемът. 

Проблемът ми е, че не можах да издържа на удоволствието. Беше някакво ужасно пренасищане, от което се разплаках и се размях едновременно, дори загубих за малко контрол над дишането си, щях да колабирам. След това бях много внимателна и не исках отново да достигам до "онзи" момент. 

Със сегашния ми приятел правим страхотен секс, но пак не достигам до оргазъм. Но се случи един ден, при нормален полов акт, да получа отново онова усещане на задушаване и безсилие, този път не еякулирах, но усещането беше по-ужасно от преди.

Моят приятел много се притесни, защото каза, че съм изглеждала зловещо. Започнах бурно да се смея и едновременно с това да плача, да се гърча и се изстрелях на земята до леглото, гърчейки се. Ударих се и не знам дали ще мога да правя секс отново. Той много се притесни за мен, аз се скрих в банята и не исках да излизам, защото не можех да спра да плача. 

Не знам защо се получава така. Много ми е неудобно пред приятеля ми. Кой знае какво си мисли. Но най-малко искам да си мисли, че ме наранява по някакъв начин.
Напълно разбирам проблема Ви, тъй като той не е чак толкова рядко срещащ се.

Наистина не става дума за еякулацията, която описвате – тя нормално се получава при известна част от жените, при които са запазени жлезисти структури, аналогични на простатната жлеза при мъжа. Именно те отделят въпросната секреция през уретрата по време на оргазъм, което е напълно в реда на нещата.

Това, което разбирам, че Ви притеснява повече е разминаването между преживяванията във върховни моменти на еротична кулминация и предварителната Ви представа какви те трябва да бъдат. Не е за подценяване и реакцията на партньора Ви, която още повече засилва тревогата и притеснението.

Във връзка с това е добре да изясним следното: по време на еротичната кулминация, както при мъжа, така и при жената се освобождава не само натрупаното сексуално напрежение от еротичната стимулация, но и много по-дълбоки напрежения, които не са свързани със сексуалността.

Колкото по-трудно човек има възможност или си позволява да освободи това напрежение, толкова по-мощно може да е то и в кулминационния момент да предизвиква необичайни емоционални реакции. Именно това е този неконтролиран смях и плач, съчетан с конвулсии и временна промяна на съзнанието, което е придружено с чувството за тотална загуба на контрол, включително и върху дишането.

В тези състояния няма нищо опасно или "ужасяващо". Напротив – те позволяват след вентилиране на натрупаното напрежение, човек да се чувства много по-комфортно, стига той или партньора да не се подведат от погрешни интерпретации, чувство за срам или страх.

Хората са способни на по-адекватна реакция, ако приемат, че тази емоционална откровеност е просто израз на доверието между партньорите и готовността им да се открият и приемат напълно един пред друг. Истината е, че колкото по-често човек си позволява подобна спонтанност, толкова по-малко емоционално напрежение се натрупва, а с това и загубата на контрол е по-краткотрайна.

Наистина не съществуват никакви основания за притеснения и тревоги и аз съм сигурен, че ако вашия партньор прояви необходимото разбиране, тези моменти на кулминационно преживяване в еротичното ви общуване биха могли да са върховен израз на интимност и емоционална свързаност. Затова си струва да приемете тази ситуация като покана за близост, разбиране и подкрепа, а не като повод за отчуждаване, страх и срам.

На 30 години съм и с приятеля ми не мога да правя секс по нормален път, макар че вече не съм девствена, той ми беше първият. Висока съм към метър и половина, а той е метър и седемдесет, като големината на члена му е 17-18 см. По време на секс постоянно ме боли, какво да правя, мисля, че това руши връзката ми.
Изпитването на болка по време на сношение може да се дължи на различни причини, които следва конкретно да се изяснят при Вас. Една от възможностите е свързана със спазъм на мускулите, които обграждат входа на влагалището. Той възниква при силен страх от болка по време на контакта.

При размерите на члена, които описвате, съвсем възможно е болката да настъпва и при опит за по-дълбоко проникване, тъй като размерите на влагалището обикновено са 10-11 см. Тази болка би могла да се избегне, ако приятелят Ви зачита неприятните Ви усещания при по-дълбоко проникване и е склонен да използвате пози и начини на общуване, при които се избягва тази болка.

Не на последно място е и болката, която може да възникне, ако преди започването на сексуалния контакт Вие не сте достатъчно еротично подготвена и отсъства овлажняване на половите Ви органи. Това овлажняване няма как да се получи без еротично желание и настроение, което се постига при създаване на подходяща атмосфера и достатъчна предварителна любовна игра.

Възможно е изброените причини да присъстват едновременно и взаимно да се подсилват, затова най-добрата възможност да Ви помогна е ,ако осъществим лична консултация.

За да следите гостуването и на други специалисти по различни теми, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

доц. д-р Румен Бостанджиев
сексолог-психотерапевт
27 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.27
Marti Aleksieva 11.11.2013|17:19
Не мисля, че тук е мястото за споделянето на такива проблеми, има лекари и психолози.
26
veska petrovska 31.10.2013|15:28
Не мисля, че тук е мястото където трябва да се споделят драмите и проблемите има лекраски кабинети.
25
marieta georgievich 29.10.2013|13:29
Много е неприятно да имате такива проблеми, най-добре е да говорите с лекар.
24
vyara dimova 24.10.2013|15:35
40 лева консултация- много, бре.
23
Veronika Hristova 23.10.2013|19:02
Много полезно .
22
Rosi Marinova 23.10.2013|17:28
Много полезни съвети и много различни проблеми,дано тази рубрика помогне.
21
нова надежда 23.10.2013|17:21
Някой може да се разпознае в проблема и да види отговора.
20
нова надежда 23.10.2013|17:19
Ама ти наистина си боза, а?!
19
нова надежда 23.10.2013|17:17
Да ти имам ника, да ти имам мнението!
18
desislawa pawlewa 23.10.2013|16:22
наистина полезно
17
Софи Марсо 23.10.2013|15:15
16
Лола Мартинес 23.10.2013|15:15
И аз така мисля.
15
Бони бон 23.10.2013|15:15
Ами ти защо ги четеш?
14
Софи Марсо 23.10.2013|15:15
Това си е чисто на емоционална основа:) Не мисля, че е кой знае колко странно. Дори трябва по-често да й се случва;)
13
Лола Мартинес 23.10.2013|15:14
Хубаво е човек наистина да чете повече информация, а не да са плаши от всичко. Или какво в случая да се допитва до експерти
12
Бони бон 23.10.2013|15:13
Мисля, че тези тогвори трябва да се изпращат на лично съобщение. Защо трябва всички да ги виждаме и обсъждаме?
11
Софи Марсо 23.10.2013|15:13
Да. Да не казвам, аз какво съм чувала по въпроса дали може да се забремнее - направо е абурдно! Хората не са учили обикновена биология на човек явно
10
Сани Д 23.10.2013|14:10
Някои от въпросите си личи, че са задени от млади и доста неопитни хора, особено пък това със забременяването през дрехите съм го чувала и чела в какви ли не вариации...
9
Diana Nenova 23.10.2013|13:02
Зависи пред кого го споделяш, все пак тук говорим за професионална помощ от специалист, а не някаква лаици да си чешат езиците и да дават какви ли не безумни съвети.
8
Milata Mila 23.10.2013|12:30
хахахахха :) Ами темата е за това, така че не виждам проблем, на мен ми е по-странно,че вече 4-та седмица ставаме свидетели на подобни истории,а всички имат един и същи финал- идете на консултация, което прави историята безкрайна:)
7
Videlina Kirilova 23.10.2013|11:52
Интересни проблеми имат тези хора, особено ме учуди жената, която в кулминационния момент започва да се смее и плаче и получава гърчове, това е наистина ужасно, трябва да намери начин да освобождава напрежението.
6
karina krumova 23.10.2013|11:43
Моля не си споделяйте сексуалните проблеми в Интеренет, всеки има някакъв проблем, но не го споделя.
5
roni peteva 23.10.2013|11:26
Всичко си е до човек според мен и неговата нагласа.
4
mariyna todorova 23.10.2013|11:23
Това се случва при хора, които се притесняват и тук основна роля трябва да има половинката, която трябва да предразположи.
3
mimi zvetkova 23.10.2013|10:31
Много е неприятно да чувстваш болка по време на секс.
2
little shock 23.10.2013|09:57
В повечето случаи аз мисля че проблемът се крие в главата на човека.
1
кака Кайсийка 22.10.2013|18:01
румбата е много тъпо парче :)
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти