Наситените мазнини: Вредни или не съвсем?

Научните сведения показват, че пълното премахване на наситените мазнини от диетата парадоксално увеличава рисковете от сърдечносъдови заболявания

Ако все още мислите, че маслото, пълномаслените млечни продукти, червеното месо и яйцата са вредни, то или четете вариант на тази статия от миналия век, или досега сте черпили информацията си от грешната страна на интернет.

На първо време, позволете ни да ви приветстваме с "Добре дошли в бъдещето!", с "Добре дошли в правилния интернет!" или, за да бъдем по-универсални, с "Добре дошли в реалността!". Знаем, че за вас следната информация може да прозвучи объркващо и неправдоподобно, затова ще й придадем допълнителна тежест като ви я представим с думите на кардиолога Асийм Малхотра, който точно онзи ден публикува статията си "Наситените мазнини не са основният проблем" в British Medical Journal.

Тези от вас, които имат времето и желанието, биха могли да се запознаят с нея в цялост, а за всички останали нашите колеги от Fitwell.bg представят няколко избрани, но представителни откъса.

Мантрата, че наситените мазнини трябва да бъдат премахнати с оглед намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания се повтаря във всички насоки за здравословно хранене в продължение на близо четири десетилетия. Въпреки това научните сведения показват, че този съвет парадоксално е увеличил рисковете от тези болести.

Последните кохортни изследвания не подкрепят значима връзка между приема на наситени мазнини и сърдечносъдовите заболявания. Всъщност, наситените мазнини демонстрират превантивен ефект, вероятно заради храните, които ги съдържат.

Млечните продукти са образцови източници на витамини А и D. Съществува връзка между недостига на витамин D и смъртността от сърдечносъдови заболявания. Освен това калцият и фосфорът, които се намират в млечните, помагат срещу високо кръвно и може би имат обратна връзка с риска от сърдечносъдови проблеми.

През последните 30 години делът на енергията от мазнини в американското меню е спаднал от 40% на 30% (като абсолютни стойности приемът на мазнини е останал непроменен), но въпреки това затлъстяването през тези години е по-драстично от всякога.

Причината: когато лишиш храната от мазнини, вкусът й се влошава. Индустрията компенсира това, като заменя наситените мазнини с добавена захар. Научните сведения показват, че прекомерното количество захар е независим рисков фактор за развитието на метаболитен синдром (съвкупността от високо кръвно, анормална кръвна захар, повишени нива на триглицериди, нисък HDL (добър холестерол) и увеличена обиколка на талията).

В предходните поколения случаите на сърдечносъдови заболявания бяха изолирани. В момента две трети от приеманите в болница с инфаркт на миокарда имат метаболитен синдром, но 75% от тези пациенти са с напълно нормални нива на общ холестерол. Може би в крайна сметка проблемът не е в общия холестерол?

Въпреки разпространеното схващане, че високият холестерол е значим рисков фактор за коронарна болест, няколко независими популационни изследвания сред здрави възрастни показват, че ниският общ холестерол се асоциира със сърдечносъдова и друга смъртност.

Скорошно изследване сред 150 000 пациенти, приемащи статини, показа "неприемливи" странични ефекти, в това число миалгия, стомашно-чревен дискомфорт, нарушения в съня и паметта, както и еректилна дисфункция, сред 20% от участниците. Това противоречи на основните изследвания на статини, които демонстрират миопатия и мускулни болки в само един на 10 000 души.

Преминаването към хранене от средиземноморски тип след инфаркт има близо три пъти по-силен ефект за намаляване на смъртността в сравнение с приема на статин.

Терапията с лекарства може да уталожи симптомите, но не и да промени патофизиологията. Лекарите трябва да обърнат по-голямо внимание на превенцията. Крайно време е да разбием мита за ролята на наситените мазнини в заболеваемостта от сърдечни болести и да поправим щетите от съветите, които доведоха до масовото затлъстяване.

Ако тази тема ви е интересна и имате какво да споделите по нея, направете го в страницата на Fitwell във Facebook! А ето и още няколко интересни статии из техните виртуални страници:

Суперхраните, които са наистина супер

Хората, които никога няма да бъдат във форма

Спете спокойно, всяка храна причинява рак

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.20
marieta georgievich 13.11.2013|15:26
Всичко с което прекаляваме може да се окаже вредно за организмът ни.
19
Marti Aleksieva 01.11.2013|16:36
Всичко с което се прекалява може да бъде вредно за нас.
18
Katerina Dieva 01.11.2013|16:03
Масовото схващане е, че наситените мазнини са вредни и трябва да се избягват всячески, което кара хората да поглъщат огромни количества пилешко, което според мен е супер вредно!
17
Diana Nenova 01.11.2013|15:49
Според мен са полезни. Всяка една крайност и лишаване на организма от определени хранителни вещества е вредна.
16
Wild Rose 01.11.2013|15:28
К две ръце съм за този режим за хранене, от известно време се храня така и мога да кажа, че ми се отразява супер благоприятно и дори отслабвах, засищам се доволно, не страдам от пристъпи на глад. Важно е обаче да се намалят въглехидратите.
15
Emily Reed 31.10.2013|18:55
Именно тези крайности в храненето през последните години ни доведоха до сума болести и дефицити. Това с избягването на мазнините пък е свещена глупост, както и изместването им изцяло от растителни такива, които в кръвта бързо се окисляват, ако са в по-големи количества и стават вредни, а ако се готни при висока температура с тях стават канцерогении.
14
rebelle fleur 31.10.2013|16:45
Има много научни доказателства в подкрепа на това, че когато хората са започнали да се хранят с малък процент мазнини, то сърдечно-съдовите заболявания са се помишили. Нима нашите баби и дядовци не са яли мазно свинско?! Не са готвили предимно с мас и масло?! А са били в пъти по-здрави.
13
Rosi Marinova 31.10.2013|16:42
Ами да,хич да не са полезни,поне няма да навредят.
12
Rosi Marinova 31.10.2013|16:40
Може и да са вредни,но без тях не може.
11
veska petrovska 31.10.2013|14:52
Всичко с което прекаляваме може да се окаже вредно.
10
Vanya Black 31.10.2013|14:32
Нищо ново под слънчето това е така наречената ВМ-НВД или палео диета, при която основен източник на енергия са не въглехидратите, а мазнините и то предимно тези от животински мазнини - яйца, сланина, масло, свинско...
9
vili kula 31.10.2013|14:01
Така е не бива да се прекалява с нищо, за да не се превърне във вредно.
8
Батко Реджеп 30.10.2013|16:13
И аз така смятам .
7
Rosi Nikolova 30.10.2013|11:42
когато не се прекалява сигурно за полезни :)
6
viki todorova 30.10.2013|09:30
Според мен всичко в границите на нормалното е полезно.
5
otec natanail 29.10.2013|17:14
Истината винаги е някъде по средата .
4
Вяра Петрова 29.10.2013|14:35
Много интересно, до вчера се твърдеше,че всичко това е вредно,а сега се оказва,че не е точно така.
3
Ralica Hristova 29.10.2013|14:28
Не ги намирам за вредни,а това масълце-сърце как да е вредно!
2
Ruslana Hristova 29.10.2013|14:13
Сякаш предците ни като са я ядяли тази храна са били със сърдечни болести,сега се заговори за тези неща и за рак дори, преди 100г. дали ги е имало тези неща
1
Margaritka Ilieva 29.10.2013|13:22
Според мен проблемът е в лошите храни, а не в тези,които са чисти мазнини, като маслото, месото и прочие, по-голям проблем са всички консерванти, стабилизатори, безброй Е-та и неща,които щом не можем да си направим вкъщи,значи не стават за ядене- като маргарин, нешесте, хапки от паста на пиле(?!?!!?) и прочие..:)
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти