Ник Станчев: Въпросът не е в бройката, а в качеството

Ник Станчев: Въпросът не е в бройката, а  в качеството

Филмът "Танго в тунела" бе селектиран в основната програма на тазгодишното, 23-то издание на "София Филм Фест”.

Той бе включен в рубриката "Ново българско кино" и е един от 7-те български филма, включени в програмата на фестивала. Продукцията е изцяло независима и не се ползва от държавно финансиране. Режисьори на лентата са Ники Станчев и Стоян Анов, като за втория филма е дебют. Продуценти са Златето Керемедчиева и Диляна Данева, оператори Момчил Александров и Емилиан Дечев.

Ник Станчев: Въпросът не е в бройката, а  в качеството

Филмът е съвременна българска драма, която проследява живота на младия мъж Тони (Ники Станчев), който е изоставен от родителите си, както и взаимоотношенията му с обкръжаващия свят.

Сподели какви бяха отзивите  за "Танго в тунела" след "София Филм Фест”?

След премиерата, за наше щастие получихме добри отзиви, очакванията бяха  оправдани, залата беше пълна – доста хора ни уважиха – имаше публични личности, хора  дошли от чужбина , от локациите, които сме снимали. Организаторите на феста бяха  подготвили коктейл след края на филма , за което  изключително  много благодарим.

За  нас, да съчетаем премиера с най- голямото филмово събитие  в България  е чест.

 Прочетохме критики, които бяха позитивни и с много с добър анализ на филма – показващи , че сме  успяли да акцентираме върху това, че филма  говори за обърканото младо поколение , неговите проблеми, комплекси, търсения, мечти, което означава, че ние сме си свършили работата. Тепърва "Танго в тунела"  започва да се пуска по фестивали, ще има няколко частни прожекции, на които сме поканени – едната от тях е благотворителна. Живот и здраве в началото на 2019/2020г ще тръгне по екраните.

След успеха на "София Филм Фест”вече имате ли нови проекти?

Ние доста бързо се организирахме и решихме да започнем един по - жанров филм – хорър фентъзи. Решихме, че освен хорър,   ще вкараме един  по- фентъзи, по - приказен елемент т.е  ще се опитаме да съчетаем нещата между двата жанра с цел  да  е по -увлекателно, насочено към младите хора, спо- комерсиална цел.

Търсим главно  подрастващата публика , не толкова арт фестивали.

Малко преди да завършим монтажа на "Танго в  тунела" написах сценария на филма. За  мое щастие, след написването му, за няколко седмици вече имахме продуцент , който да повярва в нас - Василена Спасова, и заедно с нашата продуцентка Диляна Данева , съчетаха време и усилия и започнаха снимки по проекта.

Филмът изискваше доста зимни локации, за това трябваше да започнем доста бързо. Самото заглавие "SnowCrowers"  ( "Пълзящи по снега") е обвързано с един зимен катаклизъм , за съжаление зимата свърши по -рано ( смее се), за това сме в процес на снимки , защото много от интериорите, за които не е проблем снега са заснети, но тези, за които е нужен  ще почакат до идната зима. Този проект  ще  бъде реализиран 2020г,  до тогава имаме времето и енергията да  разпространим и изконсумираме позитивите от "Танго в тунела". Нашият екип е между два нови и коренно различни проекта .

Има ли известни лица  в SnowCrowers?

Не , няма. Смятам , че известните личности в България могат да са позитив , но не и решаващ фактор за даден проектдали е продаваем или не.

Ние сме едно много силно "артистично семейство", което работи последните 10 г по различни публични проекти, и  мисляче  заслужаваме   спектъра да е насочен към нас и нашия талант.

Във филма участват , както  и в "Танго в тунела"   - Диляна Данева и  Златето  Кереметчиева, главен актьор  е Никола Първанов – млад и много талантлив актьор от Пловдив.

 Йонко Димитров ( също от"Танго в тунела" ) и  Стоян Любенов -  играят побъркани музиканти, които в този зимен катаклизъм са  единствените оцелели и търсят други хора.  И единственото зло- самият SnowCrower , който  бе направен с практични ефекти от нашия арт  директор – Диди Шипочка. Тя изгради всичко от  костюм  до маска, за да може каскадьора да го изиграе. Разбира се, ще има добавени и СJI-ефекти  на определени места, но като цяло филма е с практични ефекти.

Защо избрахте да не залагате на известни актьори?

Смятам , че нашите известни  актьори имат достатъчно поле за изява  и харесваме някои имена доста, но искаме нашият капацитет и талант да покаже , че сме не по -малко добри от вече установените имена.

Спомена , че SnowCrowers е насочен към младата аудитория, как мислите да я  привлечете във време на он лайн сериали, инстаграм инфлуенсъри, блогъри и  влогъри ?

Много хубав въпрос!

Не смятам , че интернет   платформите са някаква форма на конкуренция, защото лично аз като режисьор- за мен е важно един продукт визуално, звуково, актьорски и сценографски да е на световно ниво.

Целият проект ще бъде озвучен на английски т.е ще има българска и английска версия, за да може да продаваем,мислим да контактнем Netflix.

Лично аз обичам нещата да стават по трудния начин, но изпипани и целокупни, отколкото да стават  кратки клипчета,които да се формулират от Share- ове и Like-ове.

Екипът ни също има своите почитатели и последователи, смятам че младите, които ще следят проекта още от трейлър и  тийзър ниво по различните платформи, ще се "зарибят" достатъчно за да бъдат достатъчно нетърпеливи да го изчакат.

Смятам , че интернет, колкото и да е модерен с целият му плей граунд и всички платформи, има минуса на прекалено консуматорска реалност- прекалено много хора пускат прекалено много неща за прекалено кратко време и искат да им се обърне прекалено много внимание.

Ние не се абстрахираме от модернизма, напротив, дори сме закодирали интересни препратки, допълнителни клипове , тийзъри и те вървят заедно с филма.

НО винаги ще търсим големият екран, големите тв и платформи като Netflix.

Отделят ли се достатъчно пари за българско кино?

 Те се отделят , ако говорим за държавни. Ние  с такъв проект нямаме шанс за финансиране.Практиката показва, че  тези филми,които се финансират са социални  драми, комедии или по -битови филми. Това не го казвам като критика- това е реалността.

Може би хората, които решават и разпределят  парите смятат, че лицето на българското  кино трябва  да е свързано с такива проекти.

За нас, за 2019г, при този отворен свят и разнообразни жанрове смятаме , че не може да се концентрираме само в един жанр.

Т.е  това , че ние правим хорър -фентъзи, не означава, че издържано и увлекателно като лента , няма да набере своити позитиви. Ако набере своите позитиви и в България започнат да се дават пари за това нещо .

Може ли да се каже , че през последните години има възраждане/ събуждане на българското кино?

О, да, определено!

 Всяка година се правят все повече и повече филми.  "София филм фест"  го доказа. Освен "Танго в тунела"  имаше още 6 български  филма,което от края на миналата година и началото на тази , за период от 3-4 месеца да имаш 7 български,  пълнометражни филма, (като  до края на тази година ще излязат и други ленти), за  този малък пазар, това значи , че определено се случват нещата. Има доста нови и млади режисьори и установени такива.

Прави ми впечатление , че има много нови филми напоследък, но те  не стигат до никъде, какъв според теб е проблемът?

Много  от нещата, които се случват не могат да се нарекат изкуство, независимо ,че им е лепнат етикет филм.

Поради тази причина хем се случват доста  неща, хем доста хора правят проекти, но  нямайки качество и конкуренция на качество,нашият зрител все още няма да е готов да дава пари и да ги следи  по кината.

Така, че не е въпроса в бройката, а е в качеството.

 Ясно че, че всеки иска да прави и да бъде показван, но тази конкуренция не е качествена , а количествена.

Докато тази конкурнция не стане качествена , ние няма как да имаме световна разпознаваемост.

Основната ни цел на нашия екип винаги е била да се популяризираме навън. За да се популяризираме  в световен  мащаб  ние   трябва да имаме качествен продукт.

Там си има не малко количество.

Апелирам към младите творци и не толкова млади творци да имат повече какво да кажат, а не толкова да  показват  или да се показват  те самите.

За Ник Станчев:

Ники Станчев стартира кариерата си като актьор, а днес е един от най-перспективните млади режисьори, които имат възможността да работят на българската киносцена.

Към днешна дата преподава в школа за актьорско майстворство.

През 2015 г. излиза дебютният му пълнометражен игрален филм като режисьор и сценарист - "Момичето от НиЗката Земя". 2016 г. Снима  късометражния си филм "Луксозна Смърт", който бива селектиран на няколко фестивала, от които номинация за най-добър късометражен филм на "Barcelona Planet Film Fest, както и сред 10-те най-добри късoметражни български филма в наградите на Българската филмова академия. През 2016 г. поставя и първата по рода си за България фетиш постановка "Феята на Страстта", селектирана за Аскеер в категория "Иновативна драматургия." (2017).

Интеревю на Бояна Бояджиева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти