Да напуснете или да останете?

Двете гледни точки на този важен въпрос

В момента на криза, в който се намираме, често чувате коментарите на другите. Те ви напомнят, че все пак имате работа, за което трябва да сте благодарни. Но вие не харесвате въобще колегите, шефа си или нещо друго и искате да напуснете. Но решението няма как да бъде толкова импулсивно, предвид положението на пазара на труда. А и дали си струва наистина, трябва сами да прецените.

Няма абсолютна истина. За всяко нещо има минимум две гледни точки. Приготвили сме ви списък с различни ситуации на работното място. Представили сме ви и причини "за” и "против” оставането на работа, която не ви удовлетворява.

Работата вече не ви предизвиква по никакъв начин
Това, от една страна, е един хубав повод да имате повече свободно време. Вече вършите перфектно работата си и знаете точно за какво става дума. Дори и да не се случва нищо ново, това е моментът да обърнете внимание на личния си живот. Погледнато от другия ъгъл на ринга, човек винаги трябва да се предизвиква сам себе си. Да търси нови постижения. За амбициозния човек бездейстивието не е вариант.

Можете да печелите повече пари другаде
Това не е причина да напуснете работа. Парите не са всичко, а и все пак имате сигурността на заплатата си. Стига работата ви да е приятна, може да преглътнете за малко жаждата си за пари и да се радвате на добрите отношения в офиса, например. А и също така, може да спестявате пари, като ходите с градски транспорт на работа и не ядете по заведения. Но пък ако се чувствате неоценен и неудовлетворен от заплащането, няма какво повече да правите в тази фирма. Също така, ако ви плащат същата сума, а искат повече от вас, не е редно да оставате на същата позиция.

Да напуснете или да останете?Free Digital Photos/Ambro
Мразите шефа си
Лошите отношения с шефа са натоварващи. Но не избързвайте. Знайте добре правата си и запазете положението и заплатата си на работното място. А ако имате личен конфликт с шефа, имайте предвид, че и той може да не ви харесва. Смяната на работното място не е гаранция, че ще попаднете на по-добър мениджър.

От друга страна, служебните конфликти са неприятни и влияят на психиката. А да пренасяте работните си проблеми вкъщи не е хубаво. Ако непоносимостта ви към шефа се отразява на личния ви живот, със сигурност трябва да потърсите ново поприще.

Не забелязват потенциала ви
Вие сте амбициозен служител, който се старае и никой не забелязва това. Това не е причина да напускате. Продължете да вършите работата си както трябва. Дори да не бъдете забелязани, ще се самоусъвършенствате. Но ако вашите постижения остават съвсем невидими и не получавате необходимите поощрения за работата си, това действа демотивиращо.

Да напуснете или да останете?Free Digital Photos/ moomsabuy

Не е време за нова работа в тази безработица
Нормално е да се страхувате, че няма да намерите нова работа. Конкуренцията е голяма и броят на безработните се увеличава. Но от друга страна, ако много искате да напуснете работа, това не трябва да ви спира. Така ще се изправите пред преки конкуренти и ще докажете, че сте по-добър от тях. А и предвид, че не сте били уволнени и до скоро сте имали работа, това говори, че сте кадърни.

Има много фактори, които играят важна роля в решението за смяна на работата. Гледните точки също са много. Ако ситуацията на работното ви място е непоносима, трябва добре да прецените плюсовете и минусите, както и семейните разходи. Не всеки може да си позволи лукса да смени работното си място точно в този момент.

6 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.25
vanya vaseva 12.10.2012|12:44
Ако на работното ти място наистина е непоносимо - махай се!
24
Нина Лалова 11.10.2012|19:31
Александра, не знам в какво социално положение си, но когато имаш няколко отговорности, като изплащане на жилище и гледане на дете например...ще видим дали няма да се заседиш на омразната си работа.
23
Нина Лалова 11.10.2012|19:30
Лошото е, че наистина е точно така, а и работодателите много спекулират с това!! Сякаш нарочно не ти се дава избор. Сори, но живота си е мой и аз решавам кога, колко и къде да остана или да се махна.
22
Нина Лалова 11.10.2012|19:28
И аз така мисля. Но и това идва с времето и опита най-вече. Всяка работа, колкото и да я обичаш, писва. Това обаче трябва да се компенсира, именно с предизвикателствата отправени сами от себе си към личния живот.
21
Нина Лалова 11.10.2012|19:25
На мен основен проблем почти винаги, не само в работата, но и в живота ми е, че в един скорошен момент ми става безинтересна, скучна и наистина не ме предизвиква с нищо. А и си мисля, че е добре от друга страна работодателите да се стараят по някакъв начин да мотивират служителите, особено дългогодишните, не само с пари, ами и с различни предизвикателства и тим билдинзи.
20
Irina Gevezova 11.10.2012|18:41
Много интересна статия , която със сигурност ще е много полезна на читателите .
19
Mer Zlatkova 11.10.2012|17:07
Всичко в този живот е риск, поемайки по един път, пропускаш това, което би могло да ти се случи, ако поемеш по друг, а кое е най-доброто, понякога никой не може да каже. За работата специално е добре човек да не взема прибързани и импулсивни решения, а да прецени нещата трезво, тъй като понякога емоциите не са най-добрия съветник.
18
krasimira doneva 11.10.2012|13:28
Присъствала съм на много лекции (извън университетски), на които се канят все предприемачи. Те обясняват, че това било идеалното време за започване на собствен бизнес. Това до някаква степен би било добре решение за хора, които вече не са доволни от работата си и не искат да правят повече компромиси. Тук обаче възниква проблемът с финансирането, който е лесно разрешим, ако човек има малко акъл и много добра идея + големи връзки. Затова макар и криза няма нужда да се отчайваме. В тоя живот много по-страшни неща ще ни се случват от кофти работата.
17
Anna Vasileva 11.10.2012|11:52
За съжаление ситуацията е такава!
16
Ralica Hristova 11.10.2012|11:49
Най-трудно е да вземеш решение, ама направиш ли го - няма назад!
15
Radina Arabadjieva 11.10.2012|11:44
Пазарът се е стеснил нещо!
14
lolly pop 11.10.2012|11:40
При първата ми отдадена възможност- се махам на минутата!
13
mikky piky 11.10.2012|11:39
Хората на днешно време се примиряват с какво ли не- ама защото много трудно се намира работа...
12
Svetlozara Halacheva 11.10.2012|11:38
Много е относително! Понякога не си заслужава да останеш!
11
Rosi Nikolova 11.10.2012|11:31
И там не е никак по-лесно, защото има голяма конкуренция!
10
otvarachkata otvarakova 11.10.2012|11:30
Ако имаше много избор за работа , а то няма никакъв , тогава хората щяха да се престрашават често да напускат работата си
9
Ruslana Hristova 11.10.2012|11:28
Не ти ли харесва на дадено място е по-добре да се махнеш!
8
Slunceto Gree 11.10.2012|11:20
И аз съм на мнение,че това не трябв ада те плаши! Винаги има начин!
7
Gotinoto Choki 11.10.2012|11:18
Много хубава статия! НАистина е полезна!
6
Roberta Tododrova 11.10.2012|11:17
И аз така мисля. Ако се намери сигурна работа, макар днес да няма нищо сигурно, но на по-добра заплата и да знаеш, че можеш да работиш тази работа, тогава си струва. Но макар да не си удовлетворен от работата си, в тази криза да напуснеш работа без да имаш друго в предвид си е рисковано.
5
Александра Банова 11.10.2012|11:12
Аз пък се чудя на хората, които остават някъде, където не им харесва от страх да не би да останат без работа. Да, криза е, има малко работни места, но когато си кадърен, винаги ще се намери нещо. Няма работа за ниско квалифицираните и за неудачниците. За тях и преди нямаше, когато не бяхме в криза. Щом не ти изнася и не се чувстваш на мястото си, няма нищо по-нормално от това да си потърсиш своето. Е, другата крайност също не е добра - вечно недоволен и в търсене на напълно идеална работа, трябва да се правят и компромиси, дали ще е с парите, с отношението с някой колега, с работно време или с нещо друго. но е факт, че когато минусите са повече от плюсовете е по-хубаво да не си съсипваме здравето. Животът е прекалено кратък, за да сме нещастни все ден!
4
Silvi Milenova 11.10.2012|11:11
Всеки опреценя сам за себе си!
3
Vanesa Apostolova 11.10.2012|11:06
Има много плюсове и минуси! всеки сам преценяЧ!
2
Диана Бойкова 11.10.2012|10:02
Напускате само,ако ви очаква ново по-добро работно място
1
Milen Stanchev 11.10.2012|09:41
На днешното трудно време човек трябва да си пази работата, защото най-малкото, което е - трудно се намира нова. Само в София сякаш е една идея по-лесно.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти