Как да подготвите финансите си за рецесия

Как да подготвите финансите си за рецесия
unsplash

Слуховете за предстояща рецесия започнаха още през 2022г. Икономистите прогнозират, че рецесия наистина ще има и то вероятно през 2023г.

За щастие, повечето експерти предполагат, че това вероятно ще бъде лека рецесия, но има някои ходове, които бихте могли да обмислите, за да предпазите финансите си от рецесия и да преодолеете несигурностите, които предстоят.

Финансови ходове, които да направите преди рецесията

Изплатете кредитите с висока лихва

Ако имате дълг по кредитна карта, заеми или друг дълг с висока лихва, първата задача е да го изплатите възможно най-бързо. На тези кредити трябва да се даде приоритет сега. Оставете спестяването на пари настрана и се заемете с кредитите, които имате. Помислете за това по следния начин – ако загубите работата си, но нямате дългове, винаги можете да се върнете към кредитните карти, за да се справите със ситуацията.

Укрепете своя фонд за спешни случаи

След като дългът ви с висока лихва бъде погасен, увеличете своя фонд за спешни случаи. По време на рецесия е обичайно нивото на безработица да нараства бързо и обикновено не пада толкова бързо по време на възстановяването. Трябва да сте сигурни, че сте в състояние да устоите на бурята в случай на прекъсване на доходите. Всяка сума, която можете да спестите сега, ще ви бъде полезна.

Преразгледайте големите покупки

Нивото на търсене все още е много високо за коли, къщи и пътувания, а предлагането е много ниско. Ако не ви трябва непременно сега – не го купувайте. Цените няма да паднат толкова рязко, колкото по време на рецесията от 2008 г. Търсенето и предлагането трябва да останат по-балансирани в този цикъл. С по-високите лихви по ипотечните кредити и по-ниската достъпност, цените на жилищата може да паднат, но само умерено.

Управление на финансите по време на рецесия

Прегледайте месечните си разходи

Прегледайте банковите извлечения и извлеченията по кредитни карти, за да видите от къде бихте могли да спестите. Сега е страхотно време да прегледате подробностите за това къде отиват парите ви. Колкото повече намалите сигурните месечни разходи, толкова по-лесно ще преминете през трудния период.

Оценете сигурността на работата си

Помислете колко добре се справя компанията, в която работите, и вашия индивидуален риск от уволнение. Ако се притеснявате да не загубите работата си, сега е моментът да актуализирате акаунта си в LinkedIn и да проверите какви възможности има пред вас. Колкото по-малко сигурна е работата ви, толкова повече трябва да мислите за резервния си план.

Не осребрявайте инвестиции

Сега не е моментът да конвертирате инвестициите в пари. Въпреки че има вероятност пазарите да останат нестабилни и непредвидими, паричните средства почти гарантирано ще загубят стойност поради инфлацията. Дългосрочните парични средства трябва да се инвестират към дългосрочни цели, особено при по-висока инфлация, която намалява покупателната способност.

Преразгледайте плановете за пенсиониране

Ако сте близо до пенсиониране (или вече сте се пенсионирали), може да се наложи да коригирате плановете си – или като спестявате повече пари за пенсиониране, или като сте по-пестеливи с парите, които харчите.

Увеличете пенсионните инвестиции

Може да изглежда малко плашещо да вложите повече пари в един нестабилен фондов пазар, но докато парите не са нещо, от което се нуждаете през следващите няколко години, си струва да го направите. Една рецесия вероятно няма да окаже голямо влияние върху вашите дългосрочни планове, но си струва да помислите за пенсията си. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay