7 неща, които трябва да знаете, преди да си купите жилище

7 неща, които трябва да знаете, преди да си купите жилище
Pexels

Закупуването на жилище е едно от най-важните финансови решения, които можете да вземете, и целият процес може да бъде много различен, в зависимост от това дали тръгвате на това пътуване като самостоятелен човек, като двойка или като семейство.

Традиционният път за закупуване на жилище често включва семейна двойка, споделяща финансовото бреме на ипотеката, но напоследък все повече и повече хора избират да закупят дом сами. Независимо дали се дължи на финансова независимост, лични предпочитания или житейски обстоятелства, закупуването на жилище самостоятелно може да донесе свой набор от предизвикателства и награди.

Поемането на отговорността да закупите дом от и за себе си може да бъде трудна задача, но също така осигурява усещане за контрол и свобода. Независимо дали сте купувач на жилище за първи път или опитен инвеститор, вземете предвид тези 7 съвета, преди да купите жилище в днешния конкурентен пазар на недвижими имоти.

Вашите избори са ваши собствени

Навлизането на пазара на недвижими имоти като самостоятелен купувач ви дава елемент на контрол. Можете да се съсредоточите върху намирането на дома, който най-добре отговаря на вашите лични вкусове, без да се притеснявате за предпочитанията на другите. Хубавото на покупката като самостоятелен индивид е, че можете да купите това, което вие самите искате, без да се съобразявате с половинката си или с нуждите на семейството. 

Не бъдете предубедени относно местоположението на жилището

Важно е да отбележим, че когато човек купува жилище сам, разполага само със своите собствени доходи. Когато става въпрос за семейство, се вземат предвид доходите и на двамата. По-ограниченият бюджет може да ви принуди да направите някои компромиси, като местоположението например. Не бъдете предубедени към определени квартали и зони на града. Помислете добре, разгледайте предимствата и недостатъците и не бъдете прекално претенциозни, ако искате в крайна сметка да купите жилище.

Проучете условията за ипотека

Преди да започнете да търсите жилище, трябва да бъдете наясно със сумата, която банката е склонна да ви отпусне. Проучете какви са условията за ипотечните кредити и изберете възможно най-изгодния вариант. 

Бюджет за всичко

Самостоятелните купувачи трябва да бъдат изключително сигурни, че могат да покрият всички разходи като разходи за ипотеката, нотариални такси, разходи за поддръжка, жилищни такси, застраховки и т.н. 

Не взимайте емоционални решения

Важно е да помните, че когато избирате жилище, трябва да се вглеждате във важните неща- строителство, разпределение, местоположение и т.н. Не бива да се влияете от дреболии, като мебели, декорации и т.н. Не забравяйте, че всяка луксозна мебел или интресен уред вдига цената, така че не се впечатлявайте от тези неща.

Помислете за бъдещето

Ако купувате жилище сами, трябва да помислите за бъдещето. Възможно е след време да живеете на друго място, с бъдещия си партньор. Или да решите да се преместите в друг град. Изберете жилище, което е добра инвестиция и ще ви донесе печалба, а не загуба в бъдеще. 

Не е нужно да го правите напълно сами

Закупуването на жилище е емоционално натоварващ процес. Въпреки че купувате жилището сами, не е нужно да бъдете сами в този процес. Искайте помощ от близки и приятели, които са минали през това. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay