Подготовката е от изключително значение за отглеждането на детето

С любов, спокойствие и знание ще съумеете да се насладите на родителството веднага след появата на вашето дете

Диди Димова е акушерка и ръководител на индивидуалното и груповото училище за бъдещи и настоящи родители на Медицински комплекс "Д-р Щерев". Благодарение на дългогодишния си опит е помогнала на хиляди семейства да се подготвят за посрещането на своята рожба.

Как бъдещето семейство да се подготви за раждането и за срещата със своето дете?
Това е най-красивото събитие, което се случва във всяко едно семейство. От моя дългогодишен опит съм разбрала, че е свещено, особено сега по празниците при нас в нашата болница се народиха всеки ден по много бебета - това е най-красивия коледен подарък.
Подготовката, за да няма екстремни и стресови ситуации, когато семейството се прибере във вкъщи трябва да започне още в самото начало на бременността.

Семейството трябва да се подготви за това красиво събитие, за етапите на бременността, защото винаги следродилната депресия идва от липсата на предродилна подготовка за събитието, така че следродилната депресия е последствие от незнанието и липсата на медицинска култура. Така че трябва да имат медицинска представа как протича бременността, как бъдещата майка трябва да се подготви за храненето, за да няма натрупване на излишни килограми, което е изключително важно за нашата болница и ние много държим за добре изглеждащата фигура на бременната жена.

Майката не трябва да бъде лишена от нищо, защото съвременната естетика изисква един красив силует, а не деформиран – нищо че самата жена е бременна. Ние предотвратяваме натрупването на излишните килограми с правилно хранене, обхващайки всички триместри. Важно е също така да не се прекъсват социалните контакти, което говори за добра психика и нейното поддържане, защото бременността не е бреме, а едно красиво събитие, едно красиво пътешествие и както много често казвам към откритието, към промяната и ние трябва да бъдем готови за това.

Подготовката е от изключително значение за отглеждането на дететоМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Трябва да имат среща със своя лекар и да се запознаят с изискванията, които имат съответните болници, защото все пак ние говорим не само за пациентите на нашата болница, а за всички бременни. Разбира се, че ние ще предложим Медицински комплекс "Д-р Щерев”, защото тя е първата по европейски лиценз и всичко тук е на европейско ниво. За бъдещите родители важните етапи са няколко, за да бъдат готови за събитието.

На първо място двойката трябва да бъде подготвена с чантата за болницата, да няма тичане и суетене на бъдещия татко по магазините в последния момент. Трябва също така да бъде решено по какъв начин ще протича раждането, дали по естествен или по оперативен път. Семейството трябва да бъде запознато с всеки вид раждане, да бъде асистент на екипа, а не да бъде пасивно, което води до голяма драма, особено когато раждането трябва да протече нормално.

Ние в нашата болница препоръчваме изключително така нареченото "натюр раждане”. Раждане, където родилката взема активно участие, а не където само трябва да легне и да бъде съвсем пасивна. По този начин предотвратяваме екстремните ситуации и я караме да бъде пълен участник в самото раждане.

Родителите трябва да бъдат подготвени и за мърдащата ревяща радост, когато тя се появи, защото колкото и добре да са подготвени теоретично, практически вълнението е винаги твърде голямо, особено когато събитието се случва за първи път. Така че ние разполагаме с нашите практически упражнения - всичко тук се разиграва в риалити, само че на кукла и много по-лесно ще се справят.

Всичко трябва да бъде подготвено и аз апелирам всички бъдещи родители: нека се разграничат от тези суеверия и стари схващания, че когато се роди детето, тогава всичко трябва да се накупи. Защото именно тогава идва големият стрес. След 36 г.с. събитието може да се случи всеки ден и младото семейство трябва да бъде готово за това събитие. Трябва да са направили своя шопинг, трябва да е довършено детското кътче и стая.

Ние тук в "Училището за бъдещи и настоящи родители” изучаваме всичко, което е нужно за тази подготовка. Също така бъдещите родители трябва да знаят какво да направят в мига, в който се приберат от болницата, защото децата не се отглеждат по еталон, по интуиция и по съвети от приятели. Всяко семейство трябва да си има своя програма, която трябва да следва до раждането и отглеждането на детето, защото всяко дете е личност.

Аз винаги казвам, че родителите са най-добрите педиатри и най-добрите психолози, така че ние не трябва да се оставяме на телефонни обаждания и интуиция. Ние трябва да бъдем готови и точно това днес беше една от лекциите на таткото, който беше тук допреди малко, а именно "Как да разпознаваме по плача на детето неговите желания и каква е причината да плаче”. Например при коликите – това е плач на пристъпи, а не постоянен плач.

Подготовката е от изключително значение за отглеждането на дететоМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Всички дечица се раждат с лениви черва, с омекнала коремна мускулатура, произвеждат много газове и много газове приемат от кърмата на майката, така че с това изпищяване на пристъпи и стягане на коремната мускулатура изгонват газовете и се успокояват и ние тук учим точно как да се разпознае този плач. Както и какви са признаците на детето и каква е най-добрата превенция. Признаците за колики са прибиране на ръчичките и краченцата към тялото, изпищяване, пръцване и тишина.

Ние обаче обръщаме много сериозно внимание на превенцията. Имаме и специално меню на кърмачката, защото всяко дете се ражда с лениви черва с неусъвършенствана коремна мускулатура и произвежда много газове. Менюто включва избягване на всички газообразуващи продукти, защото веднъж майката ще си достави удоволствие чрез храната и след това 3 дена ще трябва да гледа детето как се гърчи. Разбира се, тя трябва да даде основното от храната си, за да я предаде чрез кърмата на детето си, но трябва да избягва и газообразуващите храни.

Как майките, които поради медицински причини не могат да кърмят, да изберат храната на детето си?
Тогава е важно да се избере най-правилната адаптивна храна за детето и в този случай майката не трябва да спазва диета. Вече на нашия пазар има достатъчно добър избор и дори био бебешка храна, която замества майчината кърма. Нека майките, които не могат да кърмят поради медицински причини, не се чувстват виновни, защото ние много обичаме да насаждаме вина в майката с това, че трябва, трябва да кърми.

Аз винаги съм сравнявала и споделяла, че за мен кърменето е като да правиш любов. Когато двамата партньори искат – любовта е перфектна. Когато единият партньор иска, а другият трябва да се съобрази - не е толкова качествена. Всички сме семейни и знаем какво значи това. Така че е важна любовта, с която ще се поднесе храната на детето. Тази родилка, която по медицински показания не трябва да кърми, нека с любов, гушкайки детето, да му поднесе храната. Защото е най-важна любовта и вниманието към детето, тъй като това е най-добрата храна.

Как да се справят родителите през първите часове, когато се приберат вкъщи?
Именно затова е толкова важна ролята на тези училища, които се провеждат в цялата страна. Това, което ние винаги обсъждаме, е, че до навършване на 2 месеца на детето трябва да му се придържа вратленцето и главичката, защото при навършването на 2 месеца те анатомично укрепват. След това ние тук изучаваме как се поставя и сваля памперса, как се обличат дрешките на детенцето, за да не навехнем ставичка на детенцето, как трябва да се придържа самата дрешка. И именно тези теоретични упражнения минават на практика и родителите се чувстват значително по-спокойни, след като са вече вкъщи. Когато родителите са добре подготвени, стресът не е така огромен. Всяка майка трябва да знае къде какво се намира, защото когато съществува ред – проблем няма.

Подготовката е от изключително значение за отглеждането на дететоМедицински комплекс "Д-р Щерев"

С какво трябва първоначално да разполага майката?
Основното, което трябва да има, е ваничка и поставка и това, на което аз много държа, е, че трябва на всяка цена да спрат тези суеверия, че ваничката на детето трябва да се поставя на земята или на леглото и родилката да се навежда. Толкова са крехки кръстът и гърбът. Едно време беше истинско мъчение, а сега има толкова евтини стойки, където майката може изправена да извършва цялата процедура. Трябва да има масичка за повиване, трябва да бъдат готови дрешките на детенцето, трябва да бъдат готови памперсите, козметиката, която ще се ползва, като всеки родител има право на избор каква козметика да избере. Аз съм привърженик на колкото се може по-натуралните продукти на билкова основа и да няма сапунена съставка, защото е много крехка кожата на детето. Когато всичко това е подготвено, няма проблем.

Каква е ролята на таткото за отглеждането на детето?
Таткото изпълнява изключително важна роля по време на бременността, раждането и отглеждането на детето. Едно време приемахме бременността, раждането и отглеждането на детето като личен приоритет на жената – голяма грешка. Детето е съставено от двата гена. Защо ние трябва да лишаваме другата специална част от живота на детето, а именно бащата? И винаги апелирам към всички бременни, татковците също да посещават курса заедно със своите любими, защото аз им показвам колко са специални. Нека всеки път, още по време на бременността, бъдещата майка да споделя своите усещания, емоции, да го запознава с детайлите около бременността и развитието на детето, всяко мърдане в коремчето.

Просто тя трябва да споделя всичко което се случва с нея, защото таткото не носи детето в себе си, той не може да каже какво изпитва и не може да го разбере, ако ние не го споделяме, така че още по време на бременността той трябва да бъде плътно до нея. При раждането в нашата болница с предварително заявление таткото може да присъства на събитието, но ако не може да присъства до влизането в родилната зала или до операционната, той трябва да бъде плътно нея. Затова при нас в груповото и индивидуалното училище присъстват татковците. Така те ще бъдат по-съпричастни към това, което се случва, а няма да го приемат като каприз на бременната.

Подготовката е от изключително значение за отглеждането на дететоМедицински комплекс "Д-р Щерев"

И неслучайно казвам: "Татковци, ако искате детето ви да получи ВИП храна, то трябва много нежност, внимание и любов към майката”, защото тя е тази, която ще даде качествената храна на вашето дете. Любовта, която се дава при храненето и общуването, има изключително въздействие върху спокойствието и развитието на детето.

В навечерието на Рождество Христово, какво бихте пожелали на всички семейства, които очакват своята рожба?
Бих казала: Мили настоящи и бъдещи родители, дайте колкото се може по-добър старт на вашето бебе. Той ще бъде прекрасен, когато между вас съществува комфорт, съпричастност, любов и спокойствие. Мили майки, никакви диети и никакво тъпкане с храна, а правилно хранене, за да запазим фигурата, защото тати иска своята жена и няма да приеме само заради бременността, че тя е натрупала 30 или 40 килограма. Той си иска своята жена. Така че ние трябва да бъдем много внимателни в тази област. И не на последно място - много любов и съпричастност!

4 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти