Последните седмици на бременността и подготовка за раждането

Планирайте внимателно, за да сте спокойни, когато моментът настъпи!

Бременността е период на очакване и емоции около предстоящата поява на бъдещото дете. Мнозина сред вас преминават през него неусетно, но сме сигурни, че има и такива, които е трябвало да се справят с редица предизвикателства.

Независимо към коя от двете групи спадате, предлагаме ви информация от специалистите на Медицински комплекс "Д-р Щерев" за това, което ви предстои през последните седмици на бременността и по време на самото раждане.

В рамките на месец декември ще ви осигурим един перфектен пътеводител, благодарение на който ще посрещнете раждането на своето дете спокойно и щастливо.

Вероятно сте в края на бременността и се подготвяте за предстоящото раждане?! А готови ли сте да прегърнете своето бебе и да се разделите с растящия през последните месеци корем? 

Съвсем скоро това ще стане факт и приключението, наречено бременност, ще приключи, за да бъде открит път към радостта и предизвикателствата на родителството! След 36-37 гестационна седмица (г.с.) раждането може да се случи във всеки един момент. Бебето вече е клинично зряло и готово да се появи на бял свят, без това в общия случай да поставя под някакви рискове здравето и живота на новороденото.

Разбира се, неговото развитие и растеж продължават в корема на мама до деня на раждането. В този период бебето вече окончателно се "намества”. Ако е с главично предлежание, главичката му ще слезе надолу в таза, което леко ще облекчи натиска върху ребрата и вътрешните органи, а от там ще се почувства улеснение в храненето и дишането.

Последните седмици на бременността и подготовка за ражданетоМедицински комплекс "Д-р Щерев"

В този финален етап на бременността записът на сърдечни тонове (NST) се извършва два пъти седмично или най-малкото веднъж седмично, като резултатът задължително се преглежда от проследяващия лекар или друг специалист. Освен NST, всяка седмица бременната жена трябва да извърши и един подробен гинекологичен преглед с женска консултация с акушер-гинеколога, който ще води раждането й. По време на този преглед вече окончателно се определя позицията на плода с предлежанието на неговата най-ниска част (главичка, седалище или друго) и се обсъжда предстоящото раждане. Ако има медицински индикации за оперативно родоразрешение (цезарово сечение), се планира конкретно и датата на неговото провеждане. Между 36-38 г.с. или между 4 и 2 седмици преди термина или определената дата за оперативно родоразрешение в подготовка за предстоящото раждане се назначават следните изследвания:

- Пълна кръвна картина;
- Биохимия (глюкоза, урея, креатинин, общ белтък, билирубин, АсАТ, АлАТ);
- Хемостаза (протромбиново време, аРТТ, фибриноген);
- Хронични инфекции (СПИН, Васерман, Хепатит B и С – ако не са направени по-рано по време на бременността, важат 6 месеца);
- Микробилогия на влагалищен секрет;
- Кръвна група и резус фактор (ако не са направени по-рано).

В същия срок се извършват консултации с анестезиолог и кардиолог - най-често те се провеждат в болницата, където ще се провежда раждането. Тези консултации се назначават преди всяко раждане, независимо от начина на родоразрешение. При тях се попълват въпросници относно предходни оперативни интервенции, алергии към медикаменти, кръвопреливания, хронични заболявания и други. Измерва се кръвно налягане, извършва се ЕКГ, прави се преглед на резултати от  проведените изследвания и т.н.

Попълва се и протокол за преданестезиологична консултация, който освен всичко изброено по-горе съдържа и информирано съгласие за опериране с регионална или обща анестезия и информирано съгласие за преливане на кръв и кръвни съставки. Най-често по време на тези консултации в зависимост от вида на предстоящото раждане допълнително се предоставят за попълване и подпис от бременната жена декларации за информирано съгласие. В общия случай те включват протокол за информирано съгласие за извършване на малки акушерски операции по време на нормално раждане или протокол за информирано съгласие за Цезарово сечение.

Последните седмици на бременността и подготовка за ражданетоМедицински комплекс "Д-р Щерев"

В тези последни седмици на очакване много бременни жени се интересуват кога ще стартира раждането и как да разпознаят, че този момент е настъпил. Ако това е първа бремен­ност, е по-често срещано бебето да се износва до опреде­ления термин (нерядко се наблюдава и преносване). При бременни с минали раждания или при близнаци, е много вероятно раждането да се случи по-рано. Средната бременност при износ­ване на близнаци е 37 седмици. С други думи,  в разглеждания период бъдещата майка и татко трябва да са подготвени със зареден багаж и осигурен транспорт във всеки един момент.

Що се отнася до основните белези за започване на раждането, когато трябва да се потърси връзка с избрания акушер-гинеколог или директно да се тръгне към родилното отделение, то те са следните:

- Пукане на околоплодния сак: При "изтичане на водите”, независимо дали процесът е съпроводен с контракции или не.
- Поява на регулярни маточни контракции: Те обикновено са на всеки 4 – 5 мин., болезнени и с продължителност около 30 – 60 сек. Тези контракции се различават от т. нар. подготвителни контракции на Braxton-Hicks, които не са през точно определен интервал, не са болезнени и могат да се появят дни и дори седмици преди да настъпи самото раждане.

Описаните признаци на започване на раждането могат да се появят или заедно, или самостоятелно. И в двата случая трябва да се потърси лекарска помощ и по преценка на акушер-гинеколог да се постъпи в родилното заведение за наблюдение и подготовка. Предстоят едни най-вълнуващите моменти в живота на бъдещите родители!

Не се колебайте да зададете въпросите, които ви вълнуват към специалистите на Медицински комплекс "Д-р Щерев".

16 8
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти