Превърнете 9-те месеца очакване в специален момент за вас и цялото семейство

Добрата пренатална грижа ще ви осигури щастлив финал на бременността

Д-р Мария Юнакова е акушер-гинеколог и специалист по репродуктивна медицина. Завършва медицина и специализация по акушерство и гинекология в Медицински университет, град София. Стартира своята професионална реализация в Университетска АГ болница "Майчин дом”, София.

През 2006 година придобива втора магистърска степен по "Стопанско управление” и "Здравен мениджмънт”. Още от началото на своята кариера като лекар, д-р Юнакова се обучава и работи в областта на асистираните репродуктивни техники под ръководството на доцент Атанас Щерев.

През 2007 година специализира в Клиниката по репродуктивна медицина, Charite Hospital, Берлин. Д-р Юнакова подготвя докторантура на тема "Слаб яйчников отговор – диагноза, прогностични фактори и управление” към Катедрата по Акушерство и гинекология към Медицински университет – Плевен.

От 2001 до 2005 година работи като старши експерт към Парламентарната комисия по здравеопазване към 39-то Народно събрание.

През 2013 година печели награда към програма "SHAPE in-clinic educational program" (Sharing best practice and experience) – програма за обучение и обмяна на опит между водещи ин витро центрове в целия свят, спонсорирана от MSD.


Здравейте, д-р Юнакова, по какъв начин се процедира за осигуряване на безпроблемна бременност и щастлив финал с раждането на живо и здраво дете?
Бременността може да бъде един от най-прекрасните периоди от живота на една жена, но той изисква повишено внимание и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете. Всяка бъдеща майка трябва да знае, че нормалното протичане на едно раждане на живо и здраво дете се подготвя по време на така наречената "женска консултация" или проследяването на бременността.

Целите пред надлежното проследяване са свързани със запазване на бременността, качествена пренатална диагностика и грижа за здравето на майката и плода и предотвратяване на усложненията, свързани с износването на бебето и протичането на бъдещото раждане. Прецизното проследяване при квалифицирани специалисти, разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, е ключово за безпроблемното развитие на всяка една бременност и раждането на живо и здраво бебе.

Съвременните тенденции и наложения в Европа модел на майчино-фетално здравеопазване изискват грижата за бъдещата майка и носеното от нея дете да се подели в партньорство между проследяващия акушер-гинеколог и специалиста по фетална медицина. В хода на цялата бременност се следи състоянието на майката, търсят се промени, които биха могли да доведат до преждевременно раждане или развитие на високо-рискова бременност, дават се съвети и се назначава лечение при наличие на оплаквания от страна на бременната жена. Все по-голямо внимание обаче се насочва и към грижата за плода, чийто растеж и развитие се наблюдава внимателно от подготвени фетални специалисти, екипирани с високотехнологична ултразвукова апаратура.

Превърнете 9-те месеца очакване в специален момент за вас и цялото семействоМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Грижата за бременната и бъдещото дете са сред приоритетите Ви в Медицински комплекс "Д-р Щерев". В коя посока насочвате по-специално усилията си?
Ако трябва да бъдем съвсем точни, за много от нашите пациенти грижата започва още от момента на тяхното решение да заченат. За да гарантираме максимално удобство на бременните жени, следвайки споменатия европейски модел на майчино-фетално здравеопазване, ние в Медицински комплекс "Д-р Щерев” сме развили цялостен специализиран сектор за проследяване на бременността.

В него се обединяват възможностите на съвременните акушерство, пренатална и фетална медицина с допълнителни немедицински услуги в подготовка за щастливите дни на родителството. В комплекса всяка бъдеща майка може да получи квалифицирана персонална грижа по време на цялата бременност от подготвени акушер-гинеколози, наред с високоспециализирани прегледи от сертифицирани на европейско ниво специалисти по фетална медицина и всички необходими клинични изследвания, извършени "под един покрив”.

За какво трябва да бъдат подготвени бъдещите родители през всички тези 9 месеца?
При качествено и надлежно проследяване на една нормално протичаща бременност бъдещите родители трябва да забравят своите тревоги за хода на тези 9 месеца и да се насочат към подготовката за първите грижи за новородено си бебе. И все пак жената трябва да е подготвена, че бременността е свързана с естествени изменения в нейното тяло и хормоналния ѝ баланс, които ще доведат до определен дискомфорт. Бъдещите татковци също трябва да са готови за тези промени и да са заредени с търпение и готовност за нежност и специално внимание към своите половинки.

Какво трябва и не трябва да прави бъдещата майка по отношение на начина си на живот и хранене?
Здравословният живот с отказ от вредни навици (тютюнопушене, прекомерна употреба на алкохол, липса на достатъчна двигателна активност и т.н.) в комбинация с балансираното хранене са винаги препоръчителни. Това е особено нужно по време на бременност, когато жената трябва да мисли не само за своето здраве, но и за това на развиващото се в нея дете.

Противно на масовото схващане, в този период жената не бива да приема максимата, че трябва да се храни "за двама". По отношение на храненето е важно да се спазват няколко принципа. Бременната жена трябва да приема много течности през цялата бременност, за да преодолява епизодите на хипотония. Храносмилателният тракт по време на бременност е с намален тонус, което предполага приема на по-малки порции храна, но по-често, избягване на люти, мазни, пържени или грубо-целулозни храни.

Това ще предотврати или намали симптомите на гадене и повръщане в първата половина на бременността и честите епизоди на киселини и тежест в стомаха във втората половина на бременността. Най-важните храни по време на бременността са месото и млечните продукти като основен източник на протеини, плодовете и особено зеленчуците – зелени листни зеленчуци и червено цвекло, които са основен източник на витамини и минерали по време на бременност.

Бременността предразполага към по-ниски нива на серумното желязо и хемоглобина – основен източник на желязо са месото, червеното цвекло и зелените листни зеленчуци. Въглехидратните и особено сладките храни, включително и много сладките плодове, предразполагат към наднормено тегло по време на бременност и увеличават риска от развитие на хипертония или гестационен диабет, без да носят особено ценни съставки за плода или майката. Във втората половина на бременността, особено при наддаване на повече килограми, вариращи стойности на кръвното налягане и отоци на долните крайници, се препоръчва рязко ограничаване на солта в диетата, прием на повече течности и протеинова диета.

Превърнете 9-те месеца очакване в специален момент за вас и цялото семействоМедицински комплекс "Д-р Щерев"

До каква степен стресът оказва влияние върху бременната и нейното дете в утробата?
Ще разгледам въпроса по-отрано - още от самите опити за забременяване. Стресът е сред основни фактори, на които трябва да се обърне внимание при подготовката за зачеване. Често високите нива на стрес могат да бъдат причина за проблеми със забременяването и стерилитет както при жените, така и на мъжете. При жените психологическото напрежение може да предизвика дисфункции на хипоталамо-хипофизарно-яйчниковата ос, което да доведе до хормонални нарушения. Те, на свой ред, могат да причинят смущения в менструалния цикъл и да доведат до отсъствие на овулация.

Стресът е пряко свързан с повишаване на нивата на хормона пролактин, произвеждан от хипофизната жлеза, които над определени стойности възпрепятстват забременяването. В допълнение, емоционалното напрежение при жените може да предизвика и чисто физиологични реакции, които да възпрепятстват движението на яйцеклетки и сперматозоиди през фалопиевите тръби или да нарушат кръвоснабдяването на матката.

Можете да си представите, че щом стресът може да окаже подобно отрицателно влияние още по време на опитите за зачеване, то негативното му влияние по време на бременност може да окаже силно нежелани последици. Скорошни проучвания показват, че има пряка връзка между стреса, който майката е преживяла по време на 9-те месеца, и здравето на детето ѝ на по-късен етап след неговото раждане. При всички положения бъдещата майка трябва да си осигури спокойствие и комфорт, за да премине периодът на бременността ѝ без излишно напрежение и стресогенни фактори.

Превърнете 9-те месеца очакване в специален момент за вас и цялото семействоThinkstock/Guliver

Съществува ли разлика в протичането на бременността в зависимост от годините на майката?
Съвременният начин на живот на младите хора в първите години от своята активна професионална възраст и желанието за преследване на кариера кара все повече жени и двойки да отлагат създаването на деца. Вече е повече от обществено приемливо сред българите между 25 – 30 години да оставят на заден план създаването на поколение за сметка на кариерно израстване и осигуряване на добър стандарт на живот.

Европейската, а и световната тенденция е възрастта на жената при първото ѝ раждане да се покачва. Действително това води до увеличаване на рисковете както за бебето, така и за бъдещата майка. Повишеният риск се свързва най-вече с генетични увреждания при плода, спонтанен аборт и поява на придружаващи заболявания при бременната.

В основата на повишения риск от спонтанен аборт от една страна е по-голямата вероятност в яйцеклетката да има хромозомни аномалии. Тогава на принципа на естествения подбор ембрионът спира да се развива. От друга страна, причина за повишения риск от нежелано прекъсване на бременността е невъзможността на организма да задържи плода. Известно е, че матката се състои от мускулна и съединителна тъкан. С напредването на възрастта съединителната тъкан нараства, а мускулната намалява. Това може да доведе до възпрепятстване на достатъчното увеличение на матката. Важно е да се знае обаче, че тези рискове не са толкова големи, когато става въпрос за бременните жени, които са над 35 години и вече са майки, като очакват второ или трето дете.

При бременност над 35 години налагат ли се допълнителни изследвания и какви са те?
Вече е повече от задължително не само за бременните в напреднала репродуктивна възраст, но и за всички бъдещи майки през първия триместър на преминат през скрининг тест за хромозомни аномалии при сертифициран специалист по фетална медицина (т.нар. биохимичен скрининг). Изследването се прави между 11-13 гестационна седмица и дава информация за най-честите генетични дефекти на плода.

Когато първи триместър скрининг теста (и последваща фетална морфология на по-късен етап на бременността) показва нисък риск, не се налага провеждане на амниоцентеза. Въпреки че рискът при амниоцентезата, която е инвазивна процедура, не е голям (около 1%), все пак той съществува. В последните години в медицинската практика навлязоха и неинвазивни изследвания на фетална ДНК от майчината кръв като Harmony тест, които без риск за загуба на бременността засичат основните генетични нарушения още в най-ранен етап. Те дават спокойствие на бременните в напреднала репродуктивна възраст спокойно да преминат 9-те месеца в очакване на деня на раждането. 

Превърнете 9-те месеца очакване в специален момент за вас и цялото семействоМедицински комплекс "Д-р Щерев"

При вас в Медицински комплекс "Д-р Щерев” проследявате бременността както на пациентки, които са преминали през асистирана репродукция, така и на естествено заченали жени, които впоследствие избират клиниката ви. Има ли разлика в проследяването на единия и другия вид пациентки и какви са те?
Физиологически бременността след ин витро процедура или друга асистирана репродуктивна техника не се различава от тази при спонтанно забременяване. Разбира се, има психологически фактори, които карат двойките, борили се по-дълго време за зачеване, да изпитват по-големи притеснения относно протичането на бременността и предстоящото раждане. Практиката ми на акушер-гинеколог обаче ми е показала, че всяко желано дете, без значение как е било заченато, се чака от своите родители с трепет и радостно нетърпение.

Как бременните могат да избегнат най-честите неразположения по време на 9-те месеца?
Съветите за справяне с най-честите неразположения могат да са толкова многобройни, че за да ги опишем ще са нужни няколко обемни статии. Препоръката ми към бъдещите майки е да изберат навреме проследяващ бременността им квалифициран акушер-гинеколог, разполагащ с необходимото оборудване и работещ в екип със сертифицирани специалисти по фетална медицина, за да бъдат спокойни в хода на 9-те месеца и да консултират с него всяко свое неразположение и тревога. Така биха получили адекватна грижа, която да превърне бременността действително в период на радостно очакване на най-щастливия миг за една жена и двойка – моментът, в който ще прегърнат за пръв път своето мечтано бебе!

17 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти