Проблемът със заекването и неговите решения

Ако не се обърне внимание на заекването, то обхваща всички звукове - нарушението се засилва и се превъща в навик

Проблемът със заекването и неговите решения

Адриана Василева е логопед и вече завърши гостуването си в рубриката ни "Питайте специалиста”. Всеки имаше възможност да отправи към нея въпроси на тема "Говорни нарушения при децата", и то в рамките на три седмици.

Тя е магистър по специалност "Специфични обучителни трудности" в СУ "Св. Климент Охридски" от 2001 година.

Работила е в Ресурсен център на Факултет по начална и предучилищна педагогика с различни случаи на заекване, дислалия и специфични обучителни трудности от 1997 до 2001 година. От 2001 до 2008 е била логопед в частни училища, а от 2004 има собствено логопедично студио за деца и възрастни.

Адриана Василева се занимава с диагностика, превенция, корекция и рехабилитация на деца с нарушение на звукопроизношението, заекване, общо недоразвитие на речта, забавено езиково развитие, липса на реч, афазия, дислексия, синдром на Даун, специфични обучителни трудности, хиперактивност с или без дефицит на вниманието.

Събрахме всички въпроси, които вие, читателите на Jenite.bg, зададохте към нея. Групирахме ги по теми и вече публикувахме два материала с мнение от Адриана Василева.

Първият материал съдържаше отговорите на въпроси от общ характер, които си задава всеки родител в даден момент. В другия тя обясни подробно как да постъпите, ако детето ви има проблеми при произнасянето на определени звукове. Днес пък ще обърне внимание на няколко въпроса, свързани със заекването.

За разлика от неправилното звукопроизношение, заекването е проблем, който няма да отшуми сам. Ако по някаква причина твърде дълго се отлага консултацията при логопед, заекването се задълбочава и се превръща в навик.

Ще се опитаме да бъдем максимално изчерпателни по темата, тъй като тя засяга огромен брой деца и възрастни. Така ще може да разберете как да постъпите и когато сте в ролята на родител, и ако самите вие имате проблем.

Както подчертахме в предишния материал, затрудненото изговаряне на звукове, например "р", има вероятност да се появи самò до определена възраст. Ето защо в подобни случаи е удачно да се изчака до петата годинка преди детето да бъде заведено на логопед.

При заекването обаче ситуацията е съвсем различна. Ако още при проговаряне детето ви не произнася думите плавно, а с нарушен темп, това е сигнал за наличието на проблем. Нека обаче разберем повече за това говорно нарушение.

Защо се появява?

Заекването обикновено се отключва при стресова ситуация. В случай, че детето е преживяло нещо шокиращо - от негова гледна точка - е възможно да се появи подобно нарушение.

Другият вариант е мислите му да изпреварват думите повече от нормалното. Ако детето не съумява да изкаже достатъчно бързо това, което си мисли и иска да сподели, също ще започне да заеква.

В какво се изразява?

Самò по себе си заекването представлява нарушение на темпа и плавността на дишане. Трудностите  започват първоначално със запъване при изговаряне на някои завукове в началото на думата, а по-късно, ако не се обърне внимание, заекването обхваща всички звукове и нарушението се засилва и се превъща в навик.

Най-големият проблем е, че неизбежно идва момент, в който детето осъзнава нарушението си и тъй като не може самò да го овладее и да се справи с него, невъзможността да се изкаже плавно и както би искало,  го кара да се затваря в себе си и да отказва да общува. В такъв случай проблемът се задълбочава.

Заекването се превръща в огромна пречка при изразяване на малчугана, а комуникацията с непознати става все по-трудна.

Какво трябва да се направи?

Както вече посочихме, заекването няма да отшуми. В един момент детето ще спре да говори с приятелчетата си, с учителките, с вас. Подобно говорно нарушение може да доведе до притеснителност и дори до трудности при адаптацията в нова среда.

Важно е да се обърнете към специалист, за да помогнете на своето дете навреме – веднага щом забележите нарушението. Само чрез правилна и навременна логопедична терапия вашето дете ще си възвърне плавния и спокоен говор, а това ще му осигури увереност по време на общуване с други хора и нови запознанства, както и емоционален комфорт по-късно в професионален план.

В случай че оставите проблема и вашето дете порасне с него, той ще се превърне в навик. Заекващият възрастен знае на кои звукове и в какви ситуации заеква. Това го "блокира" още повече, а заекването се засилва.

В някои случаи, когато се работи осъзнато върху проблема – той бързо се овладява и отшумява. В други обаче възрастният не може сам да се контролира и се налага паралелна работа с психолог.

За да се замени грешният навик с правилен в зряла възраст, е необходимо много време. Изискват се търпение, упоритост и постоянство, защото заекването е затвърждавано твърде дълго, за да се изкорени за няколко седмици.

Ето защо най-правилното решение, което може да вземете, ако детето ви заеква, е да го заведете при логопед. Само терапията, проведена от професионалист, ще даде желаните трайни резултати.

За да следите темите с отговор и от други специалисти, станете част от Jenite.bg във фейсбук!

Може да зададете въпросите си на гостуващия в момента клиничен психолог Ваня Антонова - като последвате този линк. Тя ще отговаря на запитвания по темата "Хранителни зависимости".

14 3
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.13
Daniela Gulubova 15.07.2013|13:37
Гледайте "Речта на краля">
12
Milata Mila 13.07.2013|10:42
Хубаво е според мен всяко дете дори и да не усещаме проблем към 5-тата година да мине един преглед, за всеки случай ;)
11
viki todorova 12.07.2013|19:59
Но пък и много деца са се оправили.
10
viki todorova 12.07.2013|19:58
Моята дъщеря например заеква само в един определен момент, когато иска нещо да каже, а се притеснява. Иначе говори нормално без да заеква.
9
katya noveva 12.07.2013|19:17
Децата задължително да се заведат на логопед.
8
katya noveva 12.07.2013|19:17
Може, ама няма да си иска вода с песен.
7
brown sugar 12.07.2013|16:16
Няма нищо срамно в това да помогнете на детето си навреме и да го водите на логопед, за да му спестите бъдещи тревоги и комплекси в живота.
6
La Bicha 12.07.2013|16:16
На този вид прожлеми наистина трябва да се обърне внимание от рано!
5
Beautiful Mind 12.07.2013|16:15
Познавам един възрастен мъж, които заека леко, особено когато говори с по-непознати или се притеснява, а иначе страшен пич.
4
Angela Ivanova 12.07.2013|15:36
Заекването се проявява при стрес не само при децата, но и при възрастните, на мен също ми се е случвало и наистина е много странно и притеснително.
3
Rosi Marinova 12.07.2013|15:17
Много е неприятно наистина,но понякога се появява.
2
София Павлова 12.07.2013|14:56
не може ли просто да ги караме да пеят, чувала съм, че това е някакъв начин да се справи с подобен проблем. Освен консултациите със специалист, разбира се.
1
Margо Filipova 12.07.2013|14:40
Това наистина е проблем, на който трябва да се обърне внимание веднага, за да се разреши по-лесно.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти