Неща, които не трябва да слагаме в хладилника

Не всеки хранителен продукт има място в "студения шкаф"

Неща, които не трябва да слагаме в хладилника

Редовно пълним хладилниците със съвсем излишни неща - било то от прекомерна предпазливост, или защото няма къде другаде да ги слагаме. Някои продукти обаче не се нуждаят от съхранение на хладно, ниската температура може дори да им навреди. Ето основните от тях: 

Домати
Когато се държат на студено, доматите почерняват или стават на петна. Най-добре е да се съхраняват на някой рафт в кухнята, без найлони около тях. Само ако сте ги откъснали/купили по-зелени, можете да сложите доматите в хартиена торба. Така зреенето се ускорява.

Картофи
Престоят в хладилника може да промени вкуса и аромата им. Добре е картофите да се държат в хартиена торба. Не в найлонова, защото влажността, която тя създава, ускорява гниенето. 

Кафе
Фризерът и хладилникът създават кондензация, която силно влияе на любимия ви "чаромат". Това се отнася както за кафето на зърна, така и за смляното. Най-добре е да се съхранява в херметически затворена кутия. 

Лук
Той си има естествена обвивка. Желателно е да не се държи в торбички, а дори да има такива, нека бъдат на дупки. Така ще може да се осъществява движение на въздуха. Още един съвет: не дръжте лука близо до картофите, защото те отделят газове и влажност, които го карат да гние по-бързо.

Чесън
Той си се съхранява отлично без каквито и да било допълнителни грижи. Може да издържи повече от 2 месеца на стайна температура. 

Тикви и ядки
Могат да издържат достатъчно дълго на температура, по-висока от 4 градуса. Няма нужда да запълваме ценното пространство в хладилника с тях.  

Хляб
Хладилникът ще го изсуши много по-бързо, отколкото стайната температура. Затова ви съветваме, ако не можете да изядете целия самун достатъчно бързо, отделете си няколко филийки в кутията за хляб, а останалите замразете във фризера. 

Люти сосове
Няма абсолютно никакъв смисъл да държите подобни продукти в хладилника. Ако не са отворени, съставките им помагат да издържат поне 3 години на стайна температура. 

Още подобни съвети можете да прочетете в Kulinar.bg

13 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



7
Katy Russeva 19.10.2012|14:08
Аз по принцип зеленчуци не държа в хладилника, гледам да ги консумирам още пресни, а за спанакът дори съм чувала че не е препоръчително да се съхранява въобще в хладилника.
6
нова надежда 19.10.2012|14:06
Да отбележа, че "Кулинар" е хубав сайт - и с приятен дизайн, и с интересни рецепти. Огладнявам, докато го разглеждам;)
5
Лола Мартинес 19.10.2012|13:51
Ахах и него и него, освен, ако не си виетнамка :P
4
Лола Мартинес 19.10.2012|13:50
Единствено доматите от списъка държа в хладилника - но няма как. Купувам по много, особено лятото и хапваме доста, ако са навън бързо се развалят в жегата сякаш./...
3
Milen Stanchev 19.10.2012|11:56
Картофите пък аз никога не съм ги слагал в хладилника. За някои от другите неща определено не знаех, че не трябва да се държат на студено в хладилника. Благодаря за съветите :))
2
Vanesa Apostolova 19.10.2012|11:32
Аз мислех,ч е кучето не трябв ада слагаме вътре! хахахахаххаа
1
Qka Tochilka 19.10.2012|11:22
много полезни съвети!
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти