Пестил като подправка

Един десерт приема други функции

Пестил като подправка

Във всяка кухня има десетки шишенца и пликчета с най-различни подправки. Доколко е ясен техният произход? Какво всъщност слагаме в ястията си? Няма как да дадем отговори на тези въпроси, защото все по-трудно се проследява произхода на тубичка кетчуп например. Да не говорим за съдържанието!

Ще ви върнем години назад, когато бабите на вашите баби все още не са пазарували в супермаркет с два стелажа подправки. Те са били достатъчно изобретателни, че да си направят от нищо - нещо. Ние пък ще модифицираме малко добре познатата рецепта.

По принцип пестилът представлява сварени сини сливи с малко захар, направени на пюре. Пюрето се разстила на тънък слой, докато изсъхне и спре да лепне. Месеци по-късно, когато вече няма сини сливи, децата го ядат като десерт. Е, поне така е било в миналото.

Днес при толкова десерти едва ли някой ще седне да си прави пестил за зимата. Но пък можете да опитате друг вариант, трябват ви само

3 кг сини сливи
3 кг джанки

Измийте ги и махнете костилките. Нарежете ги на дребни парченца и ги изсушете на слънце. Размачкайте ги и ще получите въпросния модерен пестил, който се използва като пикантна подправка. Може да добавяте по малко към супи и ястия, изискващи киселина. Поне ще знаете, че използвате нещо съвсем натурално, богато на витамин C и лишено от мазнини.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



5
viktoriq doncheva 09.08.2012|13:32
Никога не съм яла такова нещо,но обичам сладко-киселия вкус!
4
apetitna parjola 09.08.2012|11:09
не знаех ,че има такава подправка , колко неща още не знам ;)
3
krasimira jekova 09.08.2012|10:59
да , едно време си е едно време ,сега вече няма такива неща :)
2
silviq yordanova 09.08.2012|09:32
Едно време през зимата баба вадеше по един пестил, нарязваше го на лентички, слагаше го на печката да омекне и ми го даваше - леко кисел и много вкусен!
1
Victoria Peshev 08.08.2012|20:52
Върнахте ме назад в детството, когато баба правеше тази невероятна вкусотия, само че само от сини сливи. Уникално вкусно нещо!
Спорят две блондинки: -Това е той. -Не е той. -Той е. -Абе не е той. -Хайде да го питаме. -Добре. -Извинете, това вие ли сте? -Да, аз съм. Двете блондинки едновремено една на друга: -Видя ли, бе!?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
В един конфликт между сърцето и мозъка, следвайте сърцето си.
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти