Ползи за здравето от хапването на круши

Ползи за здравето от хапването на круши
Pexels

Освен невероятния вкус, крушите са и много питателни. Съдържанието им на фибри подпомага здравето на храносмилателната система и регулирането на кръвната захар, а антиоксидантите в обелката им могат да противодействат на хроничните възпаления, свързани с различни хронични заболявания.

Научете повече за ползите за здравето от крушите, съвети как да ги добавите към диетата си и рисковете от хапването на прекалено много.

Насърчаване на здравето на храносмилателната система

Крушите са чудесен източник на разтворими и неразтворими фибри. Всяка круша съдържа около 20% от дневната стойност фибри. И двете форми на фибри са важни за здравето на храносмилането. Разтворимите фибри помагат за омекотяване на изпражненията, за да могат да преминават по-лесно, докато неразтворимите фибри добавят обем към изпражненията за предотвратяване на запек.

Консумирането на достатъчно фибри също допринася за процъфтяващ чревен микробиом, който оказва влияние не само върху здравето на храносмилането, но и върху имунното и психичното здраве.

Може да намали риска от диабет

Голямо изследване, което включва над 200 000 участници, установява, че консумацията на ябълки и круши е свързана с 18% намален риск от диабет тип 2. Консумирането само на една порция ябълка или круша на седмица се свързва с 3% по-нисък риск от диабет тип 2.

Това изследване демонстрира корелация, а не причинно-следствена връзка, но тази връзка е интересна и може да предполага връзка между приема на тези плодове и риска от диабет.

Една възможна причина за това е, че крушите са добър източник на флавоноиди - вид антиоксидант. Друг мета-анализ установява, че по-високият прием на флавоноиди е свързан с намален риск от диабет тип 2.

Освен това, фибрите в крушите могат да помогнат за смекчаване на скоковете на кръвната захар, въпреки че крушите също съдържат въглехидрати. Разбира се, комбинирането им с източник на протеин се препоръчва, ако имате диабет, за да предотвратите скокове на кръвната захар, но фибрите също могат да помогнат. 

Съдържат фитонутриенти за предотвратяване на възпаление

Кожата на крушите по-специално е добър източник на антиоксидантни и противовъзпалителни съединения, включително фенолни киселини, флавоноиди и тритерпени. Възпалението е необходимо за заздравяване на рани и борба с болести, но хроничното възпаление може да бъде проблематично, тъй като е свързано с различни хронични болести.

Тези фитонутриенти помагат за неутрализирането на свободните радикали, за да се предотврати оксидативен стрес, предизвикващ възпаление, свързан с рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, Алцхаймер, Паркинсон и някои очни заболявания.

Не само това, но високият прием на фибри е свързан с по-ниски нива на възпаление, така че съдържанието на фибри в крушите може да засили техните противовъзпалителни ефекти. 

Може да подобри кардиометаболитното здраве

Проучване от 2019 г., което оценява ефектите от ежедневното ядене на круши върху маркерите на кардиометаболичното здраве, открива подобрения при тези, които са яли две круши дневно в сравнение с контролната група, която е пила напитка със същата калорична стойност. Участниците са хора на средна възраст и по-възрастни с метаболитен синдром, комбинация от рискови фактори за диабет тип 2 и сърдечно-съдови заболявания.

След 12 седмици участниците, които консумират две круши дневно, имат подобрения в систолното кръвно налягане, пулсовото налягане (разликата между горните и долните стойности на кръвното налягане) и намаляване на обиколката на талията. Високото кръвно налягане може да увеличи риска от сърдечно-съдови заболявания. Когато се съчетае с други рискови фактори като високи нива на кръвна захар на гладно, рискът от други заболявания като диабет може да се увеличи още повече. Следователно крушите могат да играят роля в управлението на метаболитния синдром и намаляването на риска от хронични заболявания, особено при хора на средна възраст и възрастни хора.

Освен това, фибрите, особено разтворимите фибри, помагат да се предотврати поемането на холестерол и мазнини от тялото ви. Високият холестерол увеличава риска от сърдечни заболявания, така че фибрите в крушите също могат да помогнат за насърчаване на сърдечно-съдовото здраве.

Хранителни факти за круши

Крушите са добър източник на въглехидрати, фибри и някои витамини и минерали. Хранителната стойност на една средна круша (178 грама) е: 

Калории: 101

Мазнини: 0,25 грама 

Натрий: 1,78 милиграма

Въглехидрати: 27.1 грама

Фибри: 5,52 грама

Добавени захари: 0 грама

Белтъчини: 0.64 грама

Мед: 0,15 милиграма 

Крушите са чудесен източник на фибри, които са важни за различни аспекти на здравето, включително храносмилането, регулирането на кръвната захар, ситостта и намаляването на холестерола. 

Най-разпространеният микроелемент в крушите е медта, важен минерал, който действа като кофактор за различни ензими, които играят роля в производството на енергия, метаболизма на желязото и др. 

Освен мед и фибри, крушите съдържат и прилични количества витамин С, калий и витамин К. Витамин С е важен за имунното здраве и усвояването на нехем желязо, калият е важен за клетъчната функция, а витамин К е важен за съсирването на кръвта.

Рискове от яденето на круши

Като цяло крушите са безопасни за консумация от повечето хора. Разбира се, ако имате алергия, трябва да избягвате да ги консумирате. Основният риск от консумацията на твърде много круши е храносмилателното разстройство поради високото съдържание на фибри. Особено ако увеличите приема на фибри твърде бързо, може да изпитате стомашно-чревни симптоми като газове, подуване на корема или диария. Следователно, тъй като всяка средна круша съдържа 20% от препоръчителната дневна доза фибри, внимавайте да не прекалявате.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay