Правилният начин за съхранение на гъби

Правилният начин за съхранение на гъби
unsplash

С пикантен, богат вкус и задоволителна текстура, гъбите са основна храна както за вегетарианци, така и за всеядни. Могат да се добавят към най-различни ястия и ги правят доста по-вкусни. 

За съжаление, гъбите се развалят доста бързо заради високото си съдържание на вода, така че е най-добре да ги консумирате скоро след като ги купите. Междувременно следвайте нашите съвети как да съхранявате гъбите, за да не се развалят твърде бързо: 

Как да съхраняваме цели гъби

Правилният начин за съхранение на гъби unsplash

Ако сте закупили предварително опаковани гъби, съхранявайте ги така, както са. Оригиналните им опаковки би трябвало да са проветриви, за да се запазят сухи в хладилника.

В противен случай най-добрият начин да съхранявате цели гъби е в хартиена торбичка, застлана с хартиени кърпи. Няма нужда да затваряте плътно торбичката, тъй като въздушният поток ще помогне на гъбите да останат сухи. Гъбите, които са с високо съдържание на вода, отделят влага, така че се нуждаят от абсорбираща опаковка, за да останат свежи. Съхранявайте гъбите в хладилник, за да се запазят свежи за по-дълго време. Съхранени по този начин, целите гъби могат да издържат до една седмица.

Как да съхранявате нарязани гъби?

Правилният начин за съхранение на гъби unsplash

Подобно на целите гъби, най-добре е да съхранявате нарязаните гъби, неизмити, в хартиена торбичка, застлана с хартиени кърпи. Ако са предварително опаковани при покупката, оставете нарязаните гъби в оригиналния им контейнер. Така или иначе, дръжте нарязаните гъби в хладилника, където вероятно ще издържат четири до пет дни.

Можете ли да замразявате гъби?

Правилният начин за съхранение на гъби unsplash

Да, можете да замразявате гъби. Въпреки това, замразяването им ще повлияе значително на текстурата на размразените гъби, така че не очаквайте хрупкав краен продукт. Но пък можете да ги използвате за супи, паста и други подобни ястия.

За да ги замразите, почистете гъбите, след което ги съхранявайте в херметически затворена, подходяща за фризер кутия за съхранение на храна. Съхранени правилно, гъбите ще издържат във фризера около два месеца.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay