9 ползи за здравето от гроздето

9 ползи за здравето от гроздето
pixabay

Величието на гроздето е истинско! Тук са най-добрите предимства на яденето и пиенето му ежедневно. (Да наистина!)


1. Помага при регулирането на теглото

Сред многобройните хранителни вещества, които се намират в гроздето, то съдържа съединения с антиоксидантни свойства, наречени флавоноиди. Освен това, една чаша грозде има около 100 калории, което го прави чудесно за хранителна закуска, от която можете да ядете повече за по-ниски калорични разходи.


2. То е противовъзпалителна храна

Подобно на други растителни храни, антиоксидантите в гроздето могат да намалят клетъчното увреждане чрез защита на клетъчните мембрани. Яденето на около 1 до 2 чаши грозде на ден може да ви помогне да защитите тъканите си, като ограничите химическите реакции, които предизвикват възпаление в тялото ви.


3. То е здравословна закуска

Когато става въпрос за здравето на сърдечно-съдовата система, гроздето е страхотно. Някои съединения в гроздето могат да помогнат да се регулира кръвното налягане, да се намали възпалението от оксидативен стрес, да се подобри кръвообращението и да се предпази съдовата система.


4. Вашият мозък може да се възползва от гроздето

Гроздовите полифеноли могат да повишат познавателните способности и да предпазят ногинга ви чрез поддържане на съдовото здраве и функция. Те също могат да играят роля при сигнализирането на невротрансмитерите и намаляването на риска от вредно окисляване, свързани с по-нисък риск от когнитивен спад като част от растителна диета.

5. Защитава кожата

Специфичните фитонутриенти, открити в колоритните плодове и зеленчуци като гроздето, могат да защитят кожните клетки от въздействието на ултравиолетовото лъчение, според някои малки изследвания.


6. Намалява риска от диабет

Ресвератрол, един от имунно-стимулиращите антиоксиданти, открити в гроздето, е специално свързан с подобряването на регулирането на кръвната захар чрез повлияване на метаболизма на въглехидратите. Това означава, че гроздови ароматизирани продукти могат да съдържат много добавена захар, която има обратен ефект! Уверете се, че ядете грозде в най-малко обработената форма (прясно или лиофилизирани грозде или вино!), За да се възползвате от предимствата.


7. Хидратира ни

Малко известен факт: Гроздето е 82% вода. Правилната хидратация е пряко свързана с външния вид на кожата, регенерацията на клетките и цялостното здраве. Получавате H2O от повече от просто напитки. Храните с високо съдържание на вода също са важни.


8. Яденето на повече грозде може да намали риска от някои видове рак

Високо антиоксидантните храни, като гроздето, са свързани с по-нисък риск от някои видове рак, като защитават клетъчната ДНК, намаляват оксидативния стрес и ограничават реакциите, които инициират туморния растеж и развитие.


9. От виното също има полза!

Сякаш ви е необходима друга причина?! Фенолните съединения в гроздето все още са налице, след като са преминали процеса на ферментация, т.е. когато станат вино. Голяма част от научните изследвания свързват редовното потребление на вино (с умереност, разбира се!) с намаляване на риска от хронични заболявания и подобряване на цялостното здраве. Ще пием за това!
Станете част от Jenite.bg във Facebook!

 

2 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Доктор минава на визитация. В отделението по травматология му казват: -А ето тази блондинка постъпи вчера. -Какъв е проблема? -Счупен крак. -И как го е счупила. -Взела е гребло и е събирала листа в...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти