Проследяване и проблеми по време на бременността

Отговорите на вашите въпроси от специалистите!

В рамките на месец септември дискутирахме важните въпроси, свързани с проследяването и евентуалните проблеми, възникващи по време на бременността, с помощта на специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев". Това се случи в месечната тема на Jenite.bg - "9 месеца щастие".

Благодарение на вашите въпроси потърсихме отговорите и компетентното мнение на акушер-гинеколозите от най-добрата клиника по репродуктивно здраве в България.


Кога е желателно да се ходи на преглед при гинеколог - преди или след цикъл и съответно колко дена преди или след цикъл? Много благодаря.
За да се отговори на този въпрос е важно да се знае каква е причината за посещение при гинеколог:

- ако целта е проследяване на овулация с цел зачеване, то първият преглед трябва да е между 9-ти и 11-ти ден от цикъла (за първи ден се брои първият ден, в който има менструално кървене). По време на този преглед се вижда дали се е образувал доминантен фоликул, който да овулира. Вторият преглед се прави между 22-25 ден от цикъла, за да се потвърди дали фоликулът се е "спукал" и е освободил яйцеклетка – с други думи - дали е настъпила овулация.

- при проследяване за ендометриален полип е препоръчително прегледът да бъде около 12-тия ден на цикъла (за първи ден се брои първия ден, в който има менструално кървене).

- когато става въпрос за профилактичен гинекологичен преглед (например със снемане на онкоцитонамазка), то е препоръчително прегледът да се проведе в първите чисти дни от цикъла (след приключване на менструалното кървене).

Проследяване и проблеми по време на бременносттаМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Здравейте! На 35 години съм и имам дете на 10 години. От 2-3 години правим опити за второ дете, но не се получава. Цикълът ми е редовен - между 27-30 дни. Правих си изследване на репродуктивната функция. Имам ли шансове?

Ето и резултата от изследването:
Забележка: 3 ден от м.ц. Диагностични пакети Забележка: Няма. Име на теста (изследване) Резултат Единици Референтни стойности CibaLab Лейди Плюс * Профил Виж по-долу TSH 1.720 mIU/l 0.27 - 4.20 Prolactin 194.50 mIU/l М(86.0 - 324.0); Ж(127 - 637) LH 5.42 IU/l М(1.7-8.6) Ж(фол 2.4-12.6, овул 14-96, лут 1.0-11. FSH 7.74 IU/l М(1.5-12.4) Ж(фол 3.5-12.5, овул 4.7-21.5, лут 1.7 Estradiol 431.20 pmol/l М:28-156;Ж:от1-10г.22-99.1, фол 46-607 овул.315-182 Testosteron 0.35 nmol/l Ж(0.22 - 2.9); М>17г. 9.9-27.8;13-17г. 0.98-38.5; Благодаря Ви.

Здравейте, за да може да кажете, че сте изследвали т.нар. репродуктивни функции, е необходимо да направите преглед с ултразвукова диагностика при акушер-гинеколог, който е репродуктивен специалист. Освен ехографски преглед на яйчниците ще Ви бъде снета пълна анамнеза и на база на проведените досега изследвания ще Ви бъде предложен план за поведение за зачеване. Единствено на база на резултати от изследвания трудно може да се даде адекватно медицинско становище. Имайте предвид, че преглед при репродуктивен специалист над 35-годишна възраст е препоръчителен, ако правите активни безуспешни опити за зачеване в дните на предполагаемата овулация повече от шест месеца.

Здравейте! В момента приемам "Нексиум" 40 мг, аккто и "Авамис". Лечението и с двете лекарства ще приключи преди настъпването на следващата овулация. Може ли да започна опити за забременяване още този месец или трябва да изчакам следващата овулация? Благодаря Ви предварително за отделеното време!
Въпреки че може да стартирате опити за зачеване още в рамките на този цикъл, препоръчително е да изчакате следващата си овулация, за да дадете време на организма си да пречисти и да имате по-големи шансове за зачеване. 

Какви са основните индикации, за да се избере секцио за раждане? На 37 години съм - това достатъчна причина ли е?

Проследяване и проблеми по време на бременносттаМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Към оперативно родоразрешение (цезарово сечение) се пристъпва най-вече, когато има конкретни медицински индикации, застрашаващи живота и здравето на родилката и плода или предполагащи сериозни усложнения при раждане per vias naturalis (през нормалния родов път) на жената. Индикациите за секцио от медицинска гледна точка могат да се разделят на две големи групи – абсолютни и относителни.

Така наречените "абсолютни индикации" най-общо включват онези състояния, при които нормалното раждане би довело до животозастращи последствия за майката и/или бебето. Относителни индикации на свой ред включват състояния, при които естественото раждане е възможно, но предполага повишен риск за здравето на плода и/или родилката. Напредналата репродуктивна възраст на родилката (например над 35 год.) при първо раждане (т.нар. възрастна първескиня) се приема като относителна индикация за провеждане на цезарово сечение.

На 39 години съм и имам малък син на 4 години, който непрекъснато боледува. В момента съм бременна в трети месец и се притеснявам от предстоящите грипни епидемии. Какви лекарства мога да използвам по време на бременността при грип и как да се предпазя?
Грипът е вирусно заболяване и без противогрипни лекарства, които са силни и като цяло не са препоръчителни при бременност, това, което можете да предприемете, е да повишите своя имунитет. Препоръчително е да се подготвите за предстоящия грипен сезон с прием на храни с високо съдържание на витамин C и въобще допълнителен прием на витамини и минерали. Добре е да се концентрирате и върху повишаване на имунитета на Вашето 4-годишно дете, като се консултирате с педиатър за възможностите.

В начална бременност съм и лекуващият лекар ми изписа да пия магнезий. В интернет чета, че се пие между 10-15 г.с, чувствам се объркана, защото не знам за какво ми е изписан. Бихте ли ми помогнали със съвет?
Здравейте, приемът на магнезий е стандартна терапия по време на бременност, която може да продължи по време на целия период на износването на плода и да прекъсне непосредствено преди раждането. Целта на профилактиката с магнезий е да се успокои мускулатурата на матката и да не се допускат маточни контракции. Щом магнезиевият препарат е предписан от Вашия проследяващ бременността лекар, не бива да се притеснявате. 

Ще очакваме да бъдете активни с въпроси и коментари и през месец декември, когато темата е "Раждането". Задайте своите въпроси към специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев".

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти