Първата цялостна програма за лечение на анорексия и булимия в България

Терапевтична общност "Феникс", съвместно с клиника в Италия, предлага продължителна и високоспециализирана терапия в спокойна защитена среда

Първата цялостна програма за лечение на анорексия и булимия в България

Вчера ви съобщихме стряскащите факти. В България има над 150 000 момичета, болни от булимия и анорексия. При това трябва да се има предвид, че страдащите от хранителни разстройства изключително трудно признават проблема си. Съществуват много клинични случаи, които никога не са били лекувани и остават извън статистиката. Другият категоричен факт е, че през последните десетилетия честотата на този вид зависимости се увеличава.

Всеки от нас познава поне един човек, измъчван от анорексия, булимия или хиперфагия (преяждане без повръщане). И ако този човек ви е достатъчно близък, ако наистина сте полагали усилия да му помогнете и сте наблюдавали как протича борабата му с болестта, знаете - лекуването на хранителни зависимости е трудно. Много трудно.

Зависимият непрекъснато променя мотивацията си, обвинява себе си, обвинява околните, по някакъв дълбинно психически начин се чувства специален именно, защото има нарушения в храненето. Сякаш те го разграничават от враждебните други, сякаш като контролира количествата приемана храна, контролира и всичко останало в живота си.

Не става въпрос за физическо, а за психическо оздравяване. Това също го обяснихме подробно във вчерашния си материал. Но знаете ли, през всички тези години, в които вече се знае какъв сериозен проблем представляват хранителните разстройства, в България така и не се появи специализирано заведение или цялостна програма за лечението им. А това е лечение, което изисква време, постоянство, усилия, колкото и лечението на наркотична зависимост.

Досега хранителното зависимите момичета у нас просто нямаха кой знае какви алтернативи за ефективно оздравяване. За сериозна медицинска и психологическа помощ, а тъй като булимията и анорексията са заболявания на психиката, те се нуждаят точно от такъв вид помощ. Досега в България се лекуваха основно симптомите на вече изпадналите в тежко физическо състояние пациенти. Но след стабилизирането им? Психологическата нагласа оставаше до голяма степен непроменена. 

Досега хранително зависимите момичета можеха да потърсят помощта на диетолог. Но това съвсем не е достатъчно - ако терапията се основава единствено върху спазването на определен хранителен режим, животът им ще продължи да се концентрира върху храната. Можеха да потърсят и помощта на психотерапевт, но в случая тя трябва да бъде много по-стабилна и постоянна от посещения на кабинета веднъж седмично и приемане на антидепресанти.

Що се отнася до възможността за осъществяване на съпътстваща групова терапия, хранително зависимите сами трябваше да си организират такава. Онези от тях, които събират смелост да говорят за проблема си с други хора (а те не са твърде много) комуникират в интернет с други момичета, които преживяват същите страдания. А ако някой все пак вземеше решение да се подложи на истинско цялостно лечение, трябваше да събере солидни финансови средства, за да постъпи в специализирано заведение в чужбина.

След тези тъжни разсъждения, е време да съобщим добрата новина. При вчерашната си среща с Ваня Атанасова, клиничен психолог с дългогодишна практика в терапията на булимия и анорексия, научихме следното: в момента се разработва първата в България цялостна и иновативна програма за лечение на хранителни зависимости.

Инициативата е подета от терапевтична общност "Феникс" - първата професионална дългосрочна рехабилитационна програма за зависимости у нас. Тя съществува вече 12 години и е известна с оптимистичните резултати, които постига в лечението на наркотични зависимости. Общността обаче има опит и в терапията на хора с хранителни разстройства. Преминалите през всички етапи на лечението са с добра социална адаптация и потвърждават неговата ефективност.

Новата, насочена конкретно към хранителните зависимости програма, се реализира в сътрудничество със специализирана клиника в Италия. В резултат, българите с нарушения в храненето вече ще модат да получат на родна земя цялата помощ, от която имат нужда, за да оздравеят напълно:

- Програмата съществува в две форми: с контрол по отношение на преяждането при индивиди с наднормено тегло и с контрол по отношение на преяждането и повръщането при индивиди с булимия.

- Използват се утвърдените по цял свят подходи: когнитивно-поведенческа терапия и схема терапия.

- Индивидуалната програма на всеки пациент е съобразена с личните му потребности и трудности.

- Осигурява се достатъчно дълго пребиваване в защитена среда (6-8 месеца), където пациентът във всеки момент може да се възползва от помощта на високоспециализиран екип и психиатър.

Първата цялостна програма за лечение на анорексия и булимия в България
- Оценка на проблема както от страна на екипа, така и от страна на самия зависим. Каква е мотивацията му за лечение, готовността за промяна?

- Цели се трайно прекъсване на порочния кръг от преяждане и последващо прочистване.

- Възстановяване на здравословните хранителни навици.

- Промяна на нездравословните мисли, вярвания и нагласи у пациента по отношение на себе си, собственото си тяло, храната и взаимоотношенията с другите.

- Предефиниране на идеята, че самооценката се основава на теглото и външния вид.

- Преодоляване на емоционалните проблеми и несъзнаваните страхове, които отключват хранителните зависимости.

- Ефективността се наблюдава внимателно и непрекъснато чрез клинични инструменти. те са форма на обратна връзка между клиента и екипа.

Терапевтичната общност представлява защитена среда, която същевременно е аналог на реалния свят и подготвя пациентите за завръщането им към него с новопридобити здравословни модели на поведение.

От сърце пожелаваме успех в разработването на проекта и в лечението на страдащите от хранителни зависимости у нас! Ако имате нужда да зададете въпроси, свързани с гореописаната програма или с проблемите на булимията, анорексията и хиперфагията като цяло, през следващите две седмици можете да отправите запитванията си към Ваня Атанасова тук. Тя ще ви отговори в рамките на нашата рубрика "Питайте специалиста".  

А ако просто искате да получавате подробна информация за важните здравни и социални инциативи, които се осъществяват в България, присъединете се към Jenite.bg във фейсбук

74 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.