Популярни туристически забавления, които са жестоки към животните

Популярни туристически забавления, които са жестоки към животните
Pexels

Някои от най-популярните туристически забавления всъщност имат ужасни последици. Гушкащите се коали, игривите маймуни, грациозните змии или приятелски настроените делфини могат да осигурят страхотно преживяване за нас, но самите животни всъщност страдат много от тези неща. Липса на място, неправилно хранене, вериги и изтощение - това е само мъничък списък от неща, които им се случват зад кулисите.

Вижте истинската страна на някои от най-популярните туристически дейности, които милиони туристи подкрепят годишно. След като прочетете това, вероятно няма да имате желание да се возите на файтон или да яздите слон...

1. Представление на делфини

Популярни туристически забавления, които са жестоки към животнитеPexels

Делфинариумите вероятно ви се струват забавно и доста невинно преживяване, но повечето от нас не знаят за жестоките неща, които се случват, за да можем да гледаме изпълнение на делфини. За да стигнат делфините в делфинариума, те биват гонени в природата и улавяни в мрежи. Докато са транспортирани, животните изпитват силен стрес и много от тях умират, преди дори да стигнат до делфинариума. Тези, които успяват да оцелеят, прекарват живота си в малки басейни, учейки се на трикове, което е напълно неестествено за тях.

Ситуацията се влошава още повече при различни пътуващи шоу програми с делфини. Между различните изпълнения делфините се пакетират и изпращат до следващото място като багаж! Те трябва да се поберат в едно малко пространство, в което няма достатъчно вода.

2. Яздене на слонове 

Популярни туристически забавления, които са жестоки към животнитеPexels

Ако сте яздили слон, вероятно знаете колко спокойни и бавни животни са. Тъжната истина зад това е, че духът им е разбит. Бебетата слончета се вземат от техните майки и биват принуждавани чрез насилствено обучение, с болезнени физически ограничения и ограничена храна и вода. Животните се държат във вериги през целия си живот и не им е позволено да имат контакти с други слонове. Всичко това напълно нарушава тяхното психологическо и физическо благополучие.

3. Мечешки паркове 

Популярни туристически забавления, които са жестоки към животнитеPexels

В дивата природа мечките предпочитат да живеят сами. В мечешките паркове те се държат в "ями" и стерилни клетки. Обикновено има повече от 3 мечки в едно пространство, което го прави твърде пренаселено. Освен това изтезанията им не спират дотук. В някои паркове мечките се обличат в различни костюми и да изпълняват трикове за посетителите. Това принуждава животните да издържат на огромни количества стрес.

4. Танцуващи маймунки 

Популярни туристически забавления, които са жестоки към животнитеPexels

В популярни туристически дестинации като Тайланд, заловените макаци трябва да преминат през много неприятни неща. Обучени са да изпълняват трикове и да танцуват за публиката. Може да ни се струва забавно, но животното в този момент не се забавлява. Когато изпълнението приключи, маймуните се връзват с вериги и се слагат в малки клетки. 

5. Наблюдаване и пипане на змии

Популярни туристически забавления, които са жестоки към животнитеPexels

Това "забавление" привлича малки и големи. Гледането на тези опасни животни от толкова близо е някак омайващо, но в действителност змиите се взимат от дивата природа, махат им се зъбите, след което каналите, по които минава отровата се блокират и змиите стават безобидни, но това причинява много инфекции и често умират. 

6. Бикоборство

Популярни туристически забавления, които са жестоки към животнитеPexels

Тази варварска традиция води до смъртта на хиляди бикове всяка година. Преди двубоя бикоборците използват различни методи, за да отслабят животното и да се уверят, че ще спечелят. Те ги дрогират, хвърлят торбички с пясък на гърба им, за да ги извадят от равновесие, или дори слагат вазелин върху очите им, за да влошат зрението им. 

7. Педикюр с рибки

За тази процедура обикновено се използват рибки Гара Руфа. Те ядат мъртва кожа, не защото наистина я харесват, а защото гладуват и трябва да оцеляват по някакъв начин. Въпреки че в някои страни тези риби са защитен вид, хората все още могат да ги купят онлайн и те ще бъдат доставени по пощата в найлонови торбички с вода. Много от тях умират по време на този процес на доставка.

8. Гушкане с коали 

Популярни туристически забавления, които са жестоки към животнитеPexels

Коалите са много сладки животни и всеки би искал да ги гушка, но те не се радват на контакта с хора. За тях е твърде стресиращо и шумно. Те биват принуждавани да го правят за атракция, но е наистина стресиращо за животинките. 

9. Обиколка с файтон

Популярни туристически забавления, които са жестоки към животнитеPexels

В почти всеки курортен град се предлага тази услуга и често двойките се възползват, защото им се струва много романтично, но това е истинско мъчение за конете. Животните трябва да вървят дълги часове, с тежък товар, по шумните улици. Някои коне не издържат на това напрежение...

Станете част от Jenite.bg във Facebook!  

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти