Пътуване хапка по хапка

Къде какво да опитате задължително

Пътуване хапка по хапка

Човекът е човек, когато е на път. А да пътуваш и да не опиташ местните специалитети, си е почти обида за страната, в която отиваш. Дори и да не излизате от страната, има много места из България, където има задължителни-за-опитване вкусотии – като пататник в Родопите или веян паламуд по морето.

Ето няколко вкусни дестинации, които си заслужават да ги посетите дори само заради кухнята им.

Сладолед в Италия
Ако някъде ще се запознавате с миналото и настоящето на сладоледа, то няма как да е другаде освен в Италия.От есента на 2012 г. в италианското градче Анцола дел'Емилия има музей на италианския сладолед – или джелато (Gelato Museum). В него освен че можете да създадете свой вкус, можете да дегустирате различни разновидности сладолед и сорбе, както и да се заровите в историята на любимото на всички сладко изкушение.

Виенска кифла с каничка кафе
Освен от песента на група "Тангра" тази кифла може и да ви е известна от романи и разкази. Но в България не може да сте я вкусвали, дори нещо тестено да е носило това аристократично име. Истинската виенска кифла е само във Виена. Тя има свойството да се топи в устата и да е преди малко изпечена. Често е поръсена с пудра захар и може да има различни плодови пълнежи, като най-често той е ябълков. Бонус: Каничка виенско кафе.

Сладък като локум в Турция
Турция е безспорно най-доброто място, където да опитате локум във всичките му невероятни разновидности. Фактът, че има много форми, вкусове, цветове и добавки, означава, че все още там някъде стои локумче, което никога не сте опитвали. Посетете Капалъ чаршия или Египетския пазар в Истанбул или откритите пазари по морските курорти.

Хамон в Испания
Прословутата испанска шунка не е шунка изобщо, защото се прави от сурово месо, което се суши по тяхна специална рецепта. Използват се бутовете на прасето, затова може да видите магазини с провесени огромни свински прелести, от които се режат парчета и се продават. Технологията е уникална, защото това месо издържа и в жегите. Един любим десерт на испанците е пъпешът с хамон, например – парчета пъпеш, около които са увити тънки листа шунка.

Шоколад в Швейцария
Швейцария просто предразполага към нарушаване на диети, прекрачване на всякакви хранителни режими и граничещо с лудост зареждане с шоколад за вкъщи, Тук шоколадът просто е различен. Казват, че за производството на сладкото изкушение за вътрешния пазар има изисквания, които са в пъти по-строги от тези за шоколада за износ.Вие сами ще усетите разликата. Затова в презапасяването на връщане към дома има смисъл – но пазарувайте от местните супермаркети, а не от магазините за сувенири. Така ще сте сигурни, че ще отнесете у дома парченце истинска швейцарска нежност.  

За още съвети, свързани с пътешествия, се присъединете към Jenite.bg във фейсбук!

2 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



16
rozalij gencheva 08.05.2013|21:10
Много сте гадни, само ни дразните.
15
мистерия финикова 08.05.2013|13:51
обещавам да опитам
14
Margо Filipova 08.05.2013|10:49
Това е просто чудесна идея!
13
Теодора Динева 08.05.2013|10:31
Навсякъде ми се ходи...
12
Алекса Тенева 07.05.2013|17:59
Много искам да пътувам ....
11
maria manolova 07.05.2013|16:42
така се става дебела
10
Daniela Gulubova 07.05.2013|16:16
обещавам, че ще опитам някои от тези неща.само да отида.
9
viki stoilova 07.05.2013|14:43
Локума в Турция наистина е невероятно вкусен.
8
мая анкова 07.05.2013|14:40
благодаря за съветите
7
Wild Rose 07.05.2013|14:09
Кулинарният свят неделима част от всяка култура и чрез вкусови и аромати ни представя различни култури, влияния, течения....
6
Велина Иванова 07.05.2013|13:42
като пътувам винаги се стремя да опитвам нови неща и особено такива традиционни за даденото място
5
Svetlozara Halacheva 07.05.2013|12:51
и аз така мисля, кухнята определено говори много за местността и хората там.
4
Марго Хворева 07.05.2013|12:10
За мен човек не е опознал достатъчно една култура и страна, ако не се натъкнал на някоя местна кръчмичка или заведение, където да усети от атмосферата и националната кухня.
3
Ralica Hristova 07.05.2013|11:52
Огладнях :) Добре е човек когато пътува да опита и емблематични неща :)
2
Lili Mileva 07.05.2013|10:28
Като цяло е добре човек да потърси и ресторантчета, където се сервира местна кухня и просто да експериментира.
1
Milen Stanchev 07.05.2013|10:10
Сладолед в Италия - ако отида в Италия по-скоро искам да опитат много други ястия, искам да видя спагетите им, пиците им, искам да видя как приготвят пилешкото...
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти