Разберете повече за Световния ден на недоносеността

Надя Дренска
представител на фондация "Нашите недоносени деца"

Сгради, паметници на културата и забележителности на много континенти ще бъдат осветени в лилава светлина в символ на съпричастнот към най-мъничките и рискови бебета и техните семейства

Вчера обърнахме внимание на един проблем, за който малко се говори - преждевременното раждане и бъдещето на недоносените бебета. По темата си говорихме с Надя Дренска, член на фондация "Нашите недоносени деца” и тя ни разказа повече за грижите, от които се нуждаят преждевременно родените бебета и последствията, които има едно такова раждане върху майката. Какви са опасностите за нашите, българските недоносени деца, може да прочетете тук. 

Утре, 17 ноември, е Световният ден на недоносеността, а "подходящата информация в подходящото време може да сведе до минимум неблагоприятните последствия от предотвратими усложнения”. Затова нека отново с помощта на Надя Дренска, разберем малко повече за предстоящите събития в ноемврийската събота.

Преждевременното раждане е най-големият убиец на бебета в световен мащаб. Причина е за повече от 1 милион смъртни случаи всяка година, 75% от които биха могли да бъдат спасени. В световен мащаб се раждат 15 млн недоносени бебета. В Европа са около 500 хиляди, а в малка Бълария – около 7000 на година. Предвид тази ужасяваща статистика, обществото не бива и не може да остане безразлично към този проблем, който с годините става все по-сериозен.

Всяка година на 17-ти ноември, Денят на недоносеността, хора, семейства, пациентски организации, здравни специалисти и дарители по целия свят обръщат внимание на последствията от преждевременното раждане и отдават почит на дечицата, родени твърде рано и твърде малки. Всички те заедно организират дейности на местно, национално, а от 2011 и на световно ниво, чиято цел е да се привлече внимание към проблемите на преждевременно родените деца и техните семейства, както и към проблемите и рисковете, съпътстващи преждевременното раждане.

Световният ден на недоносеността има за цел да покаже, че светът се обединява в името на здравето на новородените. Сгради, паметници на културата и забележителности на много континенти ще бъдат осветени в лилава светлина в символ на съпричастност към най-мъничките и рискови бебета и техните семейства. Емпайър Стейлт Билдинг, както и Белият дом ще бъдат осветени в лилаво.

През 2012 година България чрез фондация "Нашите недоносени деца" за пръв път ще се включи в тази вълнуваща светлинна инициатива. Ще осветим в лилаво тази най-уязвима част от нашето общество, най-малките ни бебета, както и техните семейства.

Това символично действие няма да предотврати преждевременните раждания, нито ще подобри лечението, нито ще спаси нечий живот. Но това е жест към хората, засегнати от този проблем, който има за цел да им покаже, че не са сами в борбата с последствията от преждевременното раждане.

Колкото повече хора в световен мащаб се отзоват на този призив, и с помощта на медиите на европейско, национално и местно ниво, толкова повече внимание ще се обърне, както от широката публика, така и от хората, от които зависят важни решения. Това е подготовка за вземането на адекватни мерки, така че да може всяко бебе в Европа и по света да има възможно най-добри шансове да бъде здраво и щастливо.

705033Фондация "Нашите недоносени деца" предвижда събития в няколко български града по повод Световния ден на недоносеността. Четири български града ще се включат в отбелязването на деня – София, Сливен, Варна и Велико Търново.

В София от 18:00 ч ще бъде осветена сградата на Столична Община. Ако искате да ни подкрепите в това важно събитие, заповядайте пред сградата, където ще се съберем родители, представители на НПО, специалисти, медии или просто хора, които са съпричастни с този ден. Повече за събитието прочетете тук.

В Сливен в МБАЛ "Д-р Иван Селимински" ще се проведе официална среща на тема "От трудното начало към щастливо детство и успешно бъдеще", където ще бъде излъчена и част от филма "Мама", посветен на преждевременното раждане и отглеждане на недоносено бебе. В 18:00 ще бъде осветен в лилава светлина Старият Бряст, емблематичен за град Сливен. Повече за събитието прочетете тук.

Във Върна със съдействието на фондация "Карин дом" ще се проведе отворена среща-разговор на тема "Какво трябва да знаем за отглеждането на недоносените бебета?". Повече за събитието прочетете тук.

Във Велико Търново със съдействието на Happy Mums ще има прожекция на филма"МАМА" за недоносените бебета, както и среща, посветена на профилактиката на преждевременните раждания, кенгуровата грижа и още много и интересни неща свързани с темата. Повече за събитието прочетете тук.

Надя Дренска
представител на фондация "Нашите недоносени деца"
24 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.4
stiljn stojnov 16.11.2012|14:53
Повече от 1 милион смъртни случаи има всяка година - тази цифра е в световен мащаб и никак не е малка. Представете си само ако повечето от тях останат живи с колко ще се увеличава нацията на година и колко по - малко страдащи родители ще има. Заставам изцяло зад тази кауза.
3
Анита Кралева 16.11.2012|14:28
Във Върна със съдействието на фондация "Карин дом" ще се проведе отворена среща-разговор на тема "Какво трябва да знаем за отглеждането на недоносените бебета?". Повече за събитието прочетете тук. Браво, това е чудесна инициатива!
2
Angela Ivanova 16.11.2012|14:05
Недоносените бебета наистина са по проблемни от останалите и е много по-трудно отглеждането им, казвам го от опит, но като достигнат 6месечна възраст, в случай, че са здрави, настигат връстниците си, но първите месеци наистина са трудни и поради тази причина инициативата е много добра.
1
Лиза Мишпека 16.11.2012|12:43
Много е хубаво, че все повече хора обръщат внимание на този проблем и започват да правят усилия за популяризирането му и за търсене на методи и начини да се противодейства или да се снабдят родилните с повече модерни кувьози за преждавременно родените деца/
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти