Реплики табу за добрите родители

Какво не трябва да казвате на децата си, дори понякога много да ви се иска да го направите

Реплики табу за добрите родители

Отглеждането на дете би могло да бъде истинско предизвикателство и за най-смелите родители. Комуникацията с него пък е в основата на изграждането му като личност. Ето защо е много, ама много важно да внимавате как и какво казвате на своя малчуган.

Разбира се, че има реплики табу, които и най-лошите майка и татко едва ли са казвали някога на наследниците си. "Ще ми се никога да не бях те раждала” или пък "Ти си причината да се разведем” са твърдения, които биха оставили дълбока следа в детското съзнание. Ала има и други неща, които просто не трябва да казвате на малкото си съкровище, ако искате да си стоите в графата "добър родител”.

"Ти винаги...” или "Ти никога...”
Тези реплики са в състояние да съсипят каквато и да е връзка, какво остава за крехките отношения между родител и дете. Подобно изказване изкушава със силата на обвинението, което носи, ала бъдете внимателни. Тези обобщения биха могли да се загнездят завинаги в съзнанието на малчугана и заради тях той да не се справи с някои основни житейски трудности. Вместо "Ти винаги си забравяш учебниците в училище!”, му кажете "Забелязах, че си забравяш учебниците в училище. Какво можем да направим, така че да се подсещаш да си ги взимаш обратно към вкъщи?”.

"Защо не си като брат си/сестра си?!”
Груба грешка. Сравнението между децата е полезно донякъде, но постоянното натякване на едното ви дете, че е по-лошо от другото, има ужасни последствия. Естествено е между братята и сестрите да съществува духът на съревнованието и не е нужно да наливате масло в огъня. Да не говорим, че е безумно да се очакват еднакви интереси, успехи и умения от всички деца в едно семейство. Вместо да казвате на децата си, че друг е по-добър от тях в нещо, им покажете, че се гордеете с нещата, които те правят добре. Окуражавайте така всичките си наследници, дори можете да им казвате шеговито "спортистът”, "математикът” или "писателят”.

"Не се притеснявай, всичко ще бъде наред”
Чудили ли сте се къде бъркате, когато успокоявате нервното си дете? Ако му казвате да не се притеснява, то през неговите очи пренебрегвате чувствата му. От друга страна, когато му кажете "Не се ядосвай!” или "Спри да плачеш!”, не решавате проблема, а говорите от високата кула на възрастните. Вместо това, попитайте детето си: "Виждам, че се притесняваш. Ще ми кажеш ли какво те тревожи, за да го обсъдим и да видим, дали трябва да се притесняваш по този въпрос?”

"Защото така!”
Това е същото като "Мамо, татко - това е положението!” или "Не ме мамосвай!”. Когато детето ви пита защо сте му забранили нещо или се опитва да възроптае срещу прибързаното ви решение, сигурно не ви се дават обяснения. Ала така установеният контрол обърква детето ви, като го кара да свиква с мисълта, че неговото мнение е без значение. Положете усилия да му обясните разумните аргументи на своето решение. А ако липсват такива - по-скоро обмислете наново издадената заповед.

"Това не се прави така. Дай на мен!”
Помолили сте детето си за нещо - например, да сипе супата за обед. Имате нужда от помощта му, но когато то направи и съвсем малка грешка, го лишавате от възможността да се почувства полезно. Ако обаче не се научи от грешките си, никога няма да сипва супа (или да прави качествено каквото и да е), пък и инвестицията - накапана покривка в случая - си заслужава, щом като вашият наследник ще умее нещо ново, без да се нуждае от чужда помощ.

285 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.17
Darra Stoun 03.11.2012|20:38
Как ми се иска родителите ми да прочетат тази статия ... от всичко единствено не са ми казвали, че всичко ще е наред :) и "съжалявам, че се роди" А иначе много боли от това сравняване .... сега не чак толкова , но преди постоянно ме сравняваха с перфектните ми братовчедки. Сега ме сравняват с брат ми , който на всичкото отгоре е по-малък :Х
16
STANCHO PETROV 24.09.2012|19:06
Кифлите На Facebook https://www.facebook.com/media/set/?set=a.360539420695309.85752.350656861683565&type=3
15
Svetlozara Halacheva 24.09.2012|13:33
Много трябва да внимаваме при подбора си на думи в разговорите с децата!
14
Rosi Nikolova 24.09.2012|13:18
Дай на мен! - това винаги ме е побърквало!
13
nedostapnata moma 24.09.2012|11:46
Да , особено като ми кажат последното нашите , винаги обичат да коригират
12
jordanka marinova 24.09.2012|09:08
да си родител е огромно изпитание и несъмнено всеки прави грешки при възпитанието на децата си,но най-важното е да се опитваш да не ги повтаряш,а като виждаш,че нещо не е както трябва да се опиташ да смениш методите си и да разбереш детето си
11
Wild Rose 24.09.2012|08:57
Всички правим грешки, а да си родител наистина не е лека работа, още повече че дори и хилядите наръчници и съвети не могат да те подготвят, но най-важното нещо е да общуваме с детето и да спечелим доверието му, независимо на каква възраст е.
10
Виолета Донева 24.09.2012|08:46
Всеки родител си преценява,според детето какво да му каже,или да не му каже
9
Mer Zlatkova 21.09.2012|18:06
Кофти наистина, мен ме сравняха с една съученичка, която имаше по-добър успех и т.н. и накрая взех, че съвсем я намразих от нищото.
8
Мария Мерудия 21.09.2012|17:56
Всеки родител е обречен да прави грешки...Няма начин,важното е да не са пагубни за детето
7
Фани Василева 21.09.2012|17:40
Много полезни съвети, особено последният. Винаги съм била на мнение, че трябва да научим детето как е правилно, не му правим добра услуга с - "Това не се прави така. Дай на мен!”.
6
maria manolova 21.09.2012|16:49
5
maria manolova 21.09.2012|16:49
Не се притеснявай, всичко ще бъде наред” - това пък не го знаех
4
Siika Alexieva 21.09.2012|16:37
Сравняването с брат или сестра е ужасно! Аз лично нямам такива, но са ме сравнявали с детето на едно приятелско семейство навремето! ГРУБА ГРЕШКА!
3
трендафил въжарски 21.09.2012|16:21
четат ги те, това е хубав, посещаван сайт
2
трендафил въжарски 21.09.2012|16:21
"Ти винаги...” или "Ти никога...” - това ми е любимото
1
Кристина Тодорова 21.09.2012|16:17
Хубави съвети. Дано ги прочетат повече хора, най-вече родители на малки деца. Надявам се, че не се срещат дебили, които биха казали на дете си "съжалявам, че се роди" и от сорта.
Спорят две блондинки: -Това е той. -Не е той. -Той е. -Абе не е той. -Хайде да го питаме. -Добре. -Извинете, това вие ли сте? -Да, аз съм. Двете блондинки едновремено една на друга: -Видя ли, бе!?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти