След като ви разказахме как да се пренесете духом в Испания с традиционното ястие "паеля", е време и за неговата първа приятелка – напитката "сангрия". Нейното име буквално означава "кръвопролитие" и най-вероятно е вдъхновено от цвета на коктейла. Точната дефиниция за испанската благина е винен пунш, който обикновено съдържа червено вино (независимо какъв сорт точно), парченца плодове (като например портокал, лимон, ябълка, праскова, ананас, дори ягоди и смокини), някакъв подсладител и съвсем малко твърд алкохол.
Обикновено напитката се сервира в еднолитрова кана с капак, за да не падат парченца лед и плодове в чашата при сипване. Също така сангрията не трябва да престоява повече от 2 часа, защото виното се окислява и губи свежестта и аромата си. Личният ни опит сочи обаче, че тази винено-плодова комбинация е невероятно освежаваща за летните жеги и едва ли ще престои, било то и половин час.
Съставки за 1 чаша:
-
90 мл добре охладено червено вино
-
90 мл газирана вода
-
парченца плодове (виж горе изброените)
-
1 ч.л. бренди
-
кубчета лед
Вземете една хайбол чаша (голяма чаша без столче и дръжка, с вместимост 240-360мл) и я напълнете до половината с лед. Пуснете вътре няколко парченца от избрания плод и добавете червеното вино и брендито. Допълнете внимателно с газирана вода и разбърквайте преди отпиване. Ако смятате да приготвяте по-голямо количество, просто предвидете съставки, достатъчни за 6-8 чаши.
1 | 0 |