Кралица Елизабет II спаси цяла порода коне от изчезване

Кралица Елизабет II спаси цяла порода коне от изчезване
petguide.com

Конете винаги са били специални за британското кралско семейство, особено за кралица Елизабет II. Въпреки това, една порода коне дължи много повече на кралицата, тъй като тя е успяла да я спаси от изчезване точно преди да е станало твърде късно.

Кливланд бей е порода коне, която е дала много на човешката раса. Първоначално от 17-ти век в Англия, те са извършвали селскостопанска работа, дърпали са карети и дори помагали на войници с неща като издърпване на артилерия по време на Първата световна война. За съжаление, след войната популярността им започва да намалява. До 60-те години в страната са останали само 4 жребци.

Точно когато нещата изглеждали доста зле за тези коне, се оказало, че имат приятел на доста високо положение. След като чула за случващото се, кралица Елизабет II закупила кон на име Мългрейв Върхов, кралски победител, който бил почти продаден в САЩ, планирайки да отгледа коня и да го запази жив. Жребчето е било изпратено в стопанствата за възпроизвеждане на чистопородни и хибридни коне.

В рамките на 15 години в страната имало най-малко 36 жребци. 

Броят на тези коне продължава да нараства с годините и намират място в кралското семейство. Принц Филип има екип от коне по време на международни състезания по шофиране. Те също са част от Royal Mews, конете, използвани в кралски и церемониални събития.

Днес тези коне все още са рядкост - има около 500 до 800 по целия свят. Въпреки това, това все още е впечатляващо число, като се има предвид, че те са достигнали почти изчезване само преди няколко десетилетия.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!


0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти