Може ли отделянето на сперма по време на анален секс да доведе до бременност?

Може ли отделянето на сперма по време на анален секс да доведе до бременност?
Pexels

Статия от февруари 2022 г., публикувана в Culture, Health & Sexuality, установява, че хората виждат аналния секс като един от начините за намаляване на вероятността от забременяване. 

Въпреки това, въпреки че изследването казва, че вероятността от бременност след анален секс е много, много малка, естествено хората искат да знаят със сигурност. Така че решихме да се разровим във фактите. Може ли да се забременее от анален секс? Също така, какви са рисковете, свързани с аналния секс?

Може ли анален секс да доведе до бременност?

Ако внимавате къде се озовава спермата на вашия партньор след анален секс, отговорът определено е не – няма да забременеете. Самият акт не може директно да причини бременност.

Когато става въпрос за бременност, общият процес включва сливането на яйцеклетки и сперма. Спермата си проправя път през вагината до матката и опложда яйцеклетката. Вероятно това е причината да няма много съобщения – ако изобщо има такива – за анален секс, водещ до бременност.

Няма връзка между ректалния канал и вагиналната торбичка. Спермата трябва да влезе във вагиналната торбичка, за да забременеете.

Кога е по-вероятно да се случи бременност?

Има обаче няколко много малко вероятни изключения за забременяване от тази сексуална поза.

Например, помислете дали спермата, освободена по време на анален секс, си проправя път във влагалището чрез вашата или ръката на вашия партньор или секс играчка. Друга възможност е, ако имате незащитен анален секс и спермата изтече от ануса, спермата може да навлезе във вагиналната торбичка и да доведе до бременност.

Друго изключение би било, ако човек има много рядко заболяване, наречено ректовагинална фистула. Ректовагиналната фистула е отвор между вагината и ректума. Може да бъде причинено от болестта на Крон, нараняване, настъпило по време на раждане, рак, открит в областта на таза, или лъчелечение. Често е необходима операция за възстановяване на фистулата, но не винаги.

Ако правите анален секс, докато страдате от ректовагинална фистула, това може да доведе до бременност, тъй като състоянието създава отвор между ректума и вагината, през който спермата теоретично може да премине. Но и анален, и вагинален секс вероятно биха били изключени, ако имате ректовагинална фистула.

Газовете, изпражненията и секретите могат да преминат от ректума към вагиналната торбичка. Човек обикновено има толкова хигиенни проблеми, че каквато и да е форма на анален или вагинален полов акт е невъзможен. 

Други притеснения относно аналния секс

Внимаването по време на анален секс може да ви помогне да избегнете шансовете за бременност. Това може да включва използването на контрацептивни методи като презервативи или хормонални противозачатъчни. Освен това, докато нямате някакви редки усложнения, които включват тазовата област, не трябва да се притеснявате, че ще забременеете от анален секс.

Въпреки това, въпреки че бременността от анален секс е много малко вероятна, това не означава, че няма други неща, за които да се притеснявате, ако практикувате такъв.

Трябва също така да се предпазвате от полово предавани инфекции (ППИ), тъй като те могат да се предават чрез анален секс. Симптомите на ППИ могат да варират (напр. болезнено уриниране, рани или болки в корема), но потърсете лекарска помощ, ако изпитате признаци на ППИ.

В крайна сметка не можем да подчертаем достатъчно колко малки са шансовете за бременност от анален секс, но все пак е важно да знаете какво означава аналния секс за вас и вашето здраве.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 2
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay