Пилатес- какво представлява и защо е чудесен вариант за раздвижване?

Пилатес- какво представлява и защо е чудесен вариант за раздвижване?
Pexels

Пилатес е форма на упражнение с ниско въздействие с движения, които помагат за укрепване на мускулите ви, като същевременно подобряват стойката, мобилността и гъвкавостта. 

Тази програма за упражнения, разработена в началото на 1900 г. от Джоузеф Пилатес, е предназначена да координира дишането ви с движенията на тялото ви, което води до повече контрол върху тялото.

Пилатесът предлага редица ползи за здравето, включително подобряване на вашата мобилност, помага за справяне с болката и изграждане на мускулна издръжливост. Обикновено тренировките продължават около 45 минути или повече, но има някои пилатес тренировки, които можете да направите за 20 до 30 минути у дома.

Ползите от пилатеса

Пилатес е програма за упражнения с ниско въздействие, която е подходяща за всяка възраст. Независимо дали сте отегчени от текущата си фитнес рутина или просто искате да спортувате повече и да подобрите гъвкавостта си, пилатесът може да е точно това, което търсите. Ето някои от потенциалните ползи за здравето от пилатес:

Подобрява баланса и мобилността

Ако искате да подобрите функционалното си движение - типът движение, което ви помага да изпълнявате ежедневни задачи като ходене, седене, изправяне и носене на неща - тогава може да помислите за пилатес. Не само може да помогне на вашите движения да станат по-плавни, но също така може да ви помогне да развиете повече баланс и стабилност.

Всъщност едно проучване установява, че хората, които практикуват пилатес за 1 час, три пъти седмично в продължение на осем седмици, показват повишен баланс, стабилност и мобилност. 

Увеличава мускулната сила и издръжливост

Пилатесът също е чудесен за всеки, който иска да изгради мускулна сила и издръжливост. Това до голяма степен се дължи на концентрираното усилие и контрол, необходими за изпълнение на движенията.

Например, едно по-старо проучване установява, че хората, които са практикували 1 час пилатес два пъти седмично в продължение на 12 седмици, са имали значително увеличение както на коремната издръжливост, така и на мускулната издръжливост на горната част на тялото.

Междувременно друго проучване установява, че хората, които са имали две сесии пилатес седмично в продължение на три месеца, са показали подобрения в силата на долната част на тялото и постуралния баланс. А проучване на жени в постменопауза установява, че пилатесът е помогнал за укрепването на горната част на тялото, долната част на тялото и коремните мускули.

Помага за справяне с болката

Има нови изследвания, които предполагат, че пилатесът може да бъде полезен за справяне с различни форми на болка. Всъщност, в едно предварително проучване на тези с фибромиалгия е установено, че хората, които постоянно участват в пилатес, могат да изпитват по-малко безпокойство и повече облекчаване на болката.

Има също някои доказателства, че пилатесът може да бъде полезен за намаляване на болката, причинена от остеоартрит. Рандомизирано контролирано проучване установява, че хората с болки в коленете имат повече полза от практикуването на пилатес, отколкото от конвенционалните терапевтични упражнения.

Пилатесът може дори да бъде полезен по време на бременност и да доведе до по-лесно раждане. 

Подобрява психичното здраве

Подобно на много програми за упражнения, пилатесът може да подобри настроението ви и да помогне за справяне със симптомите на тревожност и депресия. Част от това повишаване на енергията и настроението може да е свързано с връзката ум-тяло, която се получава при практикуване на пилатес, както и с факта, че тренировката може да повиши вашите ендорфини - или онези хормони, които ви карат да се чувствате добре.

Подобрява качеството на живот

Изследователите отбелязват, че пилатесът може да бъде особено полезен за тези, които водят заседнал начин на живот. Това е не само начин да останете активни, но може да бъде особено полезен за подобряване на качеството на живот.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay