Дизайн за кралски особи

Луксозни мебели и помпозна атмосфера запълват бароковия дом

Домът, това съм аз. Две мнения няма. Някои го предпочитат топъл и уютен, с разпалена камина и старинни вази, пълни с цветя. Други живеят на фона на черни стени и бели картини, стъпват върху пухени килимчета или над такива с история - тази на баба им, например. Домът е толкова различен, колкото са и милиардите хора по света. И все пак можем да разделим тези милиарди на няколко вида и да ги обединим според стила, към който принадлежат.

Затова този месец ще ви запознаем с различни впечатляващи жилища, в които с удоволствие ще танцуваме голи и ще лудуваме облечени. Ще ви разкажем как може да преобразите своята крепост в още по-уютна, така че да се чувствате максимално комфортно в нея. И за да не звучим като рекламен блок с празни обещания, спираме дотук.

Днес ще ви запознаем с бароковата архитектура, която наподобява игра с обеми, различни форми и празни пространства. Самата дума "барок" идва от португалски и означава "бисер с неправилна форма", затова и "стилът на летящите форми" е известен със своята прекалена помпозност и сложност на изпълнение. Бароковият дизайн често изобилства от лукс и прекалена орнаментация, което го превръща в асоциация на натруфеност.

Интересен факт е, че в миналото изтънчени графове и херцози, заплашени от великолепната архитектура на католическата църква, решават да променят вида на своите дворци. Поради това си желание наблягат на пищността и впечатляващите обеми. Всички знаем как изглежда Версайският дворец, нали?

Ако се чувствате привлечени от впечатляващия бароков дизайн, поканете го в дома си, като започнете с промяна на стените. Нужни са ви ретро тапети. Наситени с цвят, големи прецизно изобразени орнаменти и стилизирани флорални мотиви, които да създадат кралска атмосфера в домашното пространство.

Основните цветове, виновни за луксозния вид на този стил, са златното, винено червеното, цветът на сапфира и изумрудено зеленото. Те могат да преобразят всяка мебел. Позлатените свещници и рамки, например, са истинска "кралска класика".

Друг важен акцент за бароковия стил са материите. Те, естествено, са лъскави и меки. На негово величество Кадифето сядат само кралски особи. Не бива да пропускаме и изкусителния сатен, който е неизменна част от помпозната спалня. Пердетата и завивките в стил "барок" крещят класа. Завесите са тежки, често в тъмен цвят.

Да влезем във вълшебната лъскава спалня. Леглото обикновено заема най-важното място в тази стая, затова е отрупано с максимален брой възглавници в различен размер. Задължителен акцент е тоалетната масичка с огледало и табуретка, които напомнят за пищните дами на Италия по време на XVI-XVII век и изкусителния начин, по който са изглеждали. Приглушената светлина в тази стая само допълнително завършва романтичната атмосфера.

Дизайн за кралски особи

Преминаваме през останалите стаи. Там, естествено, всички мебели ни атакуват със своя блясък. Бароковата кожена кушетка е с вълнообразно извита облегалка, масичката на четири крака приютява позлатена помпозна ваза на повърхността си, а от стените ни наблюдават изображенията на прецизно ушити гоблени. Всичко това лежи върху огромен и натруфен с орнаменти килим.

Кралският стил се чувства най-комфортно в огромни помещения, за да изпъква всичко до най-малкия детайл. Ако се опитате да пресъздадете такъв помпозен дизайн в малко жилище, единственото, което ще постигнете, е "задушаването" на мебелите един в друг, а домът ви ще изглежда като склад за лъскави неща.

Луксът, който носи барокът, не е за всеки. Той е подходящ само за онези, дръзнали да осъзнаят величествеността, която крият в себе си.

72 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



1
Не е посочен 27.10.2011|16:29
Пожелавам на всички читателки един ден да живеят в такъв разкош и да бъдат обгрижвани като принцеси. Ако пък не харесвате старинните елементи по мебелите, то тогава винаги има начин да се поправят и да бъдат пак изискани. Много добри идеи за дизайн на жилището ни, благодаря! :)
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay