Стресът по време не бременност води до раждане на непохватни деца

Проблемите на бременните дами често се рефлектират върху плода

На всеки е известно, че на една бъдеща майка трябва да бъде осигурено спокойствие по време на бременността. Всяка лоша емоция или негативно преживяване може да окаже отрицателен ефект не само върху нейното здраве, но и върху това на плода в утробата ѝ.

Ново проучване, публикувано в списание Child Development, сочи, че стресът в по-късен етап от бременността може да доведе до раждане на дете, което има проблеми с координацията. Става въпрос за важни житейски събития, които имат негативен оттенък, като развод, загуба на работата, смърт на близък човек, както и сериозни финансови проблеми.

За да установят връзката между стреса и здравето на детето, учените провеждат интервюта с бременни жени първо по време на 18-тата седмица от бременността им, а след това - на 34-тата. Изследваните деца са общо 2900 и на тях са правени тестове съответно на 10, 14 и 17-годишна възраст.

Изследванията целят да проверят двигателните способности на децата. За целта се тества силата на ръцете им, както и способността им да се задържат за по-дълго време в позиция на тялото "стойка на един крак”. Децата са карани и да завият гайка на болт, да нанижат мъниста на връзка и да вървят я права линия.

Стресът по време не бременност води до раждане на непохватни децаThinkstock/Guliver

Оказва се, че майките, на които се е наложило да се справят с две или три житейски трудности по време на бремеността, раждат по-непохватни деца. Учени от Университета Нотр Дам в Австралия предполагат, че това е така, понеже стресът оказва кумулативен ефект върху частта от мозъка на детето, наречена церебрална кора, който се формира в по-късен етап от бременността.

Резултатите сочат, че най-сериозният стресови фактор за изследваните жени са финансовите проблеми. Вторият е тежката или проблемна бременност, а чак след това се нареждат случки с отрицателен заряд като развод.

Това проучване показва още веднъж колко важна е спокойната и уютна атмосфера, в която бременните жени трябва да живеят, за да родят здрави деца, които да водят пълноценен и дълъг живот.

За още статии на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти