Стресът по време не бременност води до раждане на непохватни деца

Проблемите на бременните дами често се рефлектират върху плода

На всеки е известно, че на една бъдеща майка трябва да бъде осигурено спокойствие по време на бременността. Всяка лоша емоция или негативно преживяване може да окаже отрицателен ефект не само върху нейното здраве, но и върху това на плода в утробата ѝ.

Ново проучване, публикувано в списание Child Development, сочи, че стресът в по-късен етап от бременността може да доведе до раждане на дете, което има проблеми с координацията. Става въпрос за важни житейски събития, които имат негативен оттенък, като развод, загуба на работата, смърт на близък човек, както и сериозни финансови проблеми.

За да установят връзката между стреса и здравето на детето, учените провеждат интервюта с бременни жени първо по време на 18-тата седмица от бременността им, а след това - на 34-тата. Изследваните деца са общо 2900 и на тях са правени тестове съответно на 10, 14 и 17-годишна възраст.

Изследванията целят да проверят двигателните способности на децата. За целта се тества силата на ръцете им, както и способността им да се задържат за по-дълго време в позиция на тялото "стойка на един крак”. Децата са карани и да завият гайка на болт, да нанижат мъниста на връзка и да вървят я права линия.

Стресът по време не бременност води до раждане на непохватни децаThinkstock/Guliver

Оказва се, че майките, на които се е наложило да се справят с две или три житейски трудности по време на бремеността, раждат по-непохватни деца. Учени от Университета Нотр Дам в Австралия предполагат, че това е така, понеже стресът оказва кумулативен ефект върху частта от мозъка на детето, наречена церебрална кора, който се формира в по-късен етап от бременността.

Резултатите сочат, че най-сериозният стресови фактор за изследваните жени са финансовите проблеми. Вторият е тежката или проблемна бременност, а чак след това се нареждат случки с отрицателен заряд като развод.

Това проучване показва още веднъж колко важна е спокойната и уютна атмосфера, в която бременните жени трябва да живеят, за да родят здрави деца, които да водят пълноценен и дълъг живот.

За още статии на тема здраве, станете част от страницата на Jenite.bg във Facebook!

0 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Вярвате ли в прераждането?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти