Здравословните заблуди за питейната вода

Отслабване, хидратация и метафизика

Водата има памет, водата вибрира, водата лекува, от водата се отслабва, водата това, водата онова, водата разхожда кучето и патки пасе. Мога да ви обясня защо всичките тези приказки са гола вода, но тъй като работата ми е да пиша най-вече на спортно-диетична тематика, ще засегна само част от тях.

Един от най-широкоразпространените митове във връзка с водата е, че от нея се отслабва. Да се пие вода е супер. И все пак фактът, че колкото повече вода пиете, толкова повече ходите до тоалетната не означава, че тя по някакъв магически начин отмива подкожните ви мазнини и ги изкарва от тялото, ще ме прощавате.

Тук някои може да ме апострофират, казвайки, че само студената вода гори калории, тъй като тялото губи енергия, докато я затопли до необходимата за усвояване телесна температура. В това твърдение има известен резон, затова нека посмятаме заедно.

Както може би знаете, една калория е количеството енергия, необходимо за повишаването на температурата един милилитър вода с един градус. Една килокалория, от своя страна, затопля с един градус цял литър вода.

Сега нека приемем, че сте някакви свръхчовеци и на ден пиете по 4 (четири!) литра вода, изстудена до 1 градус. Това са четири литра вода, които имат нужда да бъдат затоплени с 36 градуса, за да достигнат телесната ви температура. 4 х 36 = 144 килокалории или количеството енергия, което изразходвате в рамките на 1 час, чистейки къщата. Или количеството енергия, което се съдържа в 70 грама обикновени бисквити, ако предпочитате.

Не съм експерт, но ми се струва, че при всички положения е по-лесно да изпрахосмучеш няколко килима или да не изядеш половин пакет бисквити, отколкото да изпиеш 4 литра леденостудена вода с риск от възпаление на гърлото.

Мит номер две: "Трябва да се пият по осем чаши вода дневно!" Кой трябва да ги пие тези чаши? Какви чаши точно се имат предвид? Кой ви го каза това нещо? По този въпрос съм вече съм писал един доста подробен материал, но нека кажем, че подобни генерализации почти никога не удрят в десятката. Човешкото тяло обикновено се справя добре с регулацията на течностите и има инструменти като потните жлези, бъбреците, жаждата, напуканите устни и други под ръка. Нещо повече, вода има не само в напитките, но и в храната - невероятно, но факт. Което логически ни води до:

Мит номер три: "Пиенето на кафе (и кофеинови напитки) води до обезводняване!" Доста голяма глупост, която всички повтарят като папагали. Това е невярно, не защото го казвам аз, ами защото го показват редица изследвания. Най-скорошният пример е публикуван в началото на тази година1. Пълният текст е достъпен онлайн за по-любознателните от вас, но откритията му могат да бъдат представени и съвсем накратко. За непиещите редовно кафе, кофеинът може да има известен обезводняващ ефект. За редовно консумиращите кафе обаче, умереният прием на напитката (до 4 чаши) е също толкова хидратиращ, колкото е и приемът на вода.

За да не кажете, че се измъквам само с едно изследване, което на всичкото отгоре е проведено само върху мъже*, ще ви дам за пример и един обзор на цялата научна литература, публикувана в периода 1966-2002 година2, чието заключение гласи: "Най-валидните от методологична гледна точка изследвания не подкрепят предположението, че консумацията на кофеин-съдържащи напитки в нормални количества води до отделяне на течности в обем, по-голям от погълнатия. Ето защо не виждаме причина за въздържание от подобни течности в ситуациите, където балансът на течностите е под въпрос."

Казано на човешки език, като няма вода, и кафето може да бъде вода. Наздраве!

* При жените месечният цикъл води до някои смущения във водния баланс и може да се отрази на резултатите от подобен тип изследвания

Използвани източници:

1. Asker E. Jeukendrup et al. No Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced Cross-Over Study in a Free-Living Population. PLoS One. 2014; 9(1): e84154. Published online Jan 9, 2014. doi:10.1371/journal.pone.0084154

2. Griffin J. et al. Caffeine ingestion and fluid balance: a review. J Hum Nutr Diet. 2003 Dec;16(6):411-20. 

15 4
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.17
mariyna todorova 18.03.2014|16:30
Осемте чаши са чисто условно дадени, ако човек иска да е по-акуратен, то трябва да изчислява нуждите си от живителната течност на база личното тегло, като през по-топлите и по-студените месеци те варират. Относно това, че тялото знае как да регули жаждата със сигурност е така, само че ние сме притъпили свойството си да ги разбираме тези значи и често бъркаме жаждата с глад. По тази логика не трябва и да преяждаме, ама нейсе - сигналът за ситост от стомаха до мозъка пътува цели 20 минути, малко множко нали, ако не знаеш лимитите!
16
Romina Aleksandrova 18.03.2014|15:58
Някак си ми е трудно да повярвам, че модата може да бъде заместена с кофеинови напитки, самият факт, че те имат пикочогонно действие говори, че водят до обзводвяване и трябва да се пие още вода.
15
gospoja jeleva 18.03.2014|14:32
Тази статия си е заблуда за мен, може да се отслабне.
14
viki todorova 18.03.2014|09:35
Всичко е заблуди, на какво да вярваме?!
13
Батко Реджеп 17.03.2014|19:05
Какви заблуди само .
12
нелепо съвпадение 17.03.2014|17:02
Водата е полезна .
11
Пламена Христова 17.03.2014|16:56
Определено и не може да има никакви заблуди.
10
Майа Теодосиева 17.03.2014|16:04
Водата е много полезна и важна за организма.
9
Poli Geerhart 17.03.2014|15:36
Полезна информация. Основното обаче, по което не се спори е, че тялото ни има не малка нужда от вода, която ако не удовлетворим води до затлъстяване и други здравословни проблеми.
8
Anna Vasileva 17.03.2014|15:16
а неминералната вода ;)
7
Epifani Gancia 17.03.2014|15:08
В интерес на истината и минералната вода не е чак толкова полезна и дори съдържа следи от много опасни вещества и дори фекалии.
6
работната пчела 17.03.2014|15:00
никой не може да ме убеди,че е все едно дали пиеш вода или не.
5
Silvi Milenova 17.03.2014|14:25
E Сега освен да не пием вода! :)
4
lilia tashkova 17.03.2014|14:13
разбира се, че има някои верни неща
3
Desislava Stoyanova 17.03.2014|14:03
И според мене полезно,все пак човек е повече вода, отколкото останалото, пък за кафето- ако пия кафе на чаша ходя 2 пъти до тоалетната, ако пия вода не ходя,пък не знам дали ме обезводнява, пък си пия кафе редовно- всеки ден по 2-3 кафета. Пък за водата, за първи път чух,че трябва да е ледена, за да се слабее с нея, винаги съм чувала,че трябва да е топла,за да има този ефект и все пак не може да набиваме пържени картофи с майонеза и да си мислим,че ще отслабнем ако изпием 2 чаши вода след това ;)
2
Asen Ivanov 17.03.2014|13:37
каквото и да се говори, водата е полезна и трябва да бъде консумирана, а относно кафето, мен лично ме обезводнява и затова винаги го пия с вода, но е вярно, че има хора като мен, които консумират много вода на ден и други, които почти не пият, честно казано не знам кое е по-полезно, но според мен е добре да се консумират течности.
1
viki stoilova 17.03.2014|13:29
Вече да не знаеш на какво да вярваш, един път така друг път иначе.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти