Най-често срещаните очни проблеми и тяхното решение

Д-р Мариела Облашка, офталмолог, отговаря на вашите въпроси в рамките на рубриката "Питайте специалиста", свързани с очното здраве

И този петък продължаваме да публикуваме вашите въпроси, зададени към офталмолога д-р Мариела Облашка в рамките на рубриката Питайте специалиста: Профилактика и корекция на зрението, както и нейните изчерпателни отговори по тази неизчерпаема тема.

Днес ще обърнем внимание на най-често срещаните очни проблеми, включващи късогледство, далекогледство, астигматизъм и други по-общи оплаквания, свързани със дискомфорт в тази така деликатна зона.

Какво бихте ме посъветвали да направя при непрекъснато уморени и зачервени очи?
Най-разумно е да си направите очен преглед – зад понятието "уморени" очи могат да стоят много причини – проблемен слъзен филм, нужда от очила, неспазване на ергономичните условия за работа пред монитор, алергия, хламидиална инфекция, ендокринни проблеми и т.н.

Здравейте! Понякога трудно фокусирам зрението си и ми сълзят очите. Може ли да ме посъветвате нещо?Благодаря предварително!
Ако сте си направили очен преглед, ще сте наясно дали проблемът идва от очите или не. Сълзенето и главоболието най-често се свързват с нуждата от очила, но е задължително проследяването на вътреочното налягане, особено ако в рода Ви има глаукомно болни.

Най-често срещаните очни проблеми и тяхното решениеThinkstock/Guliver
Здравейте, аз съм на 28 години и от 16-годишна нося очила за късогледство. Допреди 3 години диоптърът беше един и същ, но след това започна да се увеличава. Първоначално минимално, но за последната една година скочи с 1,5 диоптъра и на двете очи. При прегледи се установи, че "всичко е наред", вътрешноочното налягане е нормално и т.н. Само че диоптрите продължават да се качват и в момента съм с -4,5 на лявото око и -5 на дясното. Моля за съвет как да процедирам и на какво може да се дължи това драстично покачване?
Обичайно късогледството нараства до около 25-ата година. Това е т.нар. ученическо късогледство. Нерядко обаче има и пациенти като Вас – диоптърът продължава да расте. Тогава става дума за т. нар. дегенеративно, ексцесивно късогледство, а при него няма как да се прогнозира кога ще спре. Аз например имам пациенти с -10, -20, -30 и повече диоптри – те не се получават изведнъж , а с времето.

Затова не се притеснявайте излишно за порасналия диоптър, а всяка година си правете преглед с лещата на Голдман на периферната ретината, защото ако има проблем при по-високите диоптри, то той е много по-съществен от точната цифра на диоптрите ви. Все пак ние виждаме с ретината, а не с очилата!

Здравейте! Нося очила за корекция на късогледство. От известно време "виждам" пред очите си (пред дясното повече) нещо като фини паяжинки или все едно дим от цигара. На какво се дължи това и какво представлява всъщност? Последият ми преглед при офталмолог беше през март 2013.
Най-вероятната причина е деструкция в стъкловидното тяло и имате нужда от специализиран преглед с лещата на Голдман – оглежда се стъкловидното тяло и ретината. След това ще ви бъде обяснено конкретно Вашето състояние и от какво имате нужда. Нямам данни за възрастта и диоптрите Ви и затова не бих могла да си позволя друг коментар в момента.

Най-често срещаните очни проблеми и тяхното решениеThinkstock/Guliver
Здравейте! Рядко се случва, но понякога ме заболяват силно очите, излизат ми жълти петна и виждам буквите размазано. На какво се дължи това?
Най-вероятно на съдови спазми, но за да съм по-полезна ми трябва повече информация – важни са редица фактори - възраст, сърдечно-съдов статус, професия и т.н.

Здравейте! Имам болки в дясното око, които обхващат и областта около него. Освен това имам усещане, че имам нещо под клепача - нещо ми драска, когато примигвам. Работя постоянно на компютър и си мислех, че окото не се овлажнява. При направените 2 консултации лекарите обаче бяха единодушни,че окото е достатъчно влажно. Какво мога да предприема? Предварително благодаря!
Болките в едно око могат да се дължат и на причини извън самото око – болни зъби, синузит. Необходимо е да се измери вътреочното налягане и да се обърне горния клепач, за да се види дали имате калциеви отлагания, които да ви "драскат". Много малко вероятно е само едното око да е сухо, все пак пред компютъра работите с две отворени очи!

Най-често срещаните очни проблеми и тяхното решениеThinkstock/Guliver
Здравейте! Правилно ли е очилата, които носим, да са с малко по-нисък диоптър от този, с който виждаме най-добре и ако да, то каква максимум може да е разликата между двете стойности? Някои специалисти препоръчват редовни упражнения за очи, които не само поддържат очите ни по-здрави, но дори могат да подобрят леко зрението – какво е вашето мнение?
Винаги изписваме по-нисък диоптър от установения на широка зеница, защото всъщност мозъкът е този, които вижда (очите само гледат) и не бива да изземаме неговите функции, трябва само да му помагаме. Абсолютно индивидуално е решението каква да бъде разликата и основно се определя от субективното усещане на пациента и зрителната острота, която постигаме със съответния диоптър.

Налице са много упражнения за очи и подобряване на зрението и всички те могат да се правят от хора със здрави ретини – без периферни дегенерации, които да заплашват с отлепване на ретината.

Най-често срещаните очни проблеми и тяхното решениеThinkstock/Guliver
Ако тази статия ви е харесала и искате да следите гостуването на д-р Мариела Облашка, присъединете се към Jenite.bg във Facebook!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.11
zvezdata zvezdata 04.02.2014|16:54
Много е важно да ходим редовно на прегледи.
10
viki todorova 03.02.2014|09:08
Проблемите с очите не са за пренебрегване.
9
didka abadjieva 31.01.2014|20:57
Трябва да отида и аз да се прегледам, защото чувствам много голяма умора в очите.
8
Ивелина Бобова 31.01.2014|17:11
Моят се реши със слагане на очила.
7
Ivan Minchev 31.01.2014|17:07
Слава богу нямам такива проблеми .
6
Марийка Чеканова 31.01.2014|15:36
Има много полезна информация, но според мен при някакви оплаквания човек е най-добре да се консултира със специалист.
5
Моника Катева 31.01.2014|15:28
много е неприятно да имаш проблем с очите :(
4
Yanitza Dikova 31.01.2014|15:15
Прави ми впечатление че масово сме късогледи :)
3
Виличка Лъжичкова 31.01.2014|15:05
И храни което също е много важно :) Освен морковите,за които всички знаем :)
2
Счупено Пиронче 31.01.2014|14:52
И аз имам проблеми с очите и отдавна не съм ходила на преглед, а е наложително,з ащото вече не се чувствам комфортно с очилата ми :)
1
Mukka Dess 31.01.2014|14:32
Полезна статия! Добре би било в някоя от следващата да има и практически съвети за някакви упражнения.
Преди Коледа две блондинки отишли в гората. Ще търсят елха за празника. Търсили, търсили. Обикаляли, обикаляли. Накрая грохнали от умора. Едната блондинка казала: -Виж какво, муцка. Омръзна ми да...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти