На фокус: Очните заболявания и тяхната специфика

Д-р Мариела Облашка, офталмолог, отговаря на вашите въпроси в рамките на рубриката "Питайте специалиста", свързани с очното здраве

Дойде ред и на третата поред среща със специалиста офталмолог д-р Мариела Облашка, която отговаря на вашите въпроси, свързани с профилактика и корекция на зрението в рамките на нашата рубрика "Питайте специалиста”. След като миналия петък обърнахме внимание на най-често срещаните очни проблеми и тяхното решение, днес ще се фокусираме върху по-специфичните заболявания, свързани пряко със зрението.

Какви са новостите в лечението на макулопатия, следствие от диабет?
Лечението на увредената при диабет макула зависи от вида и степената на патологичните промени, които се определят с флуоресцеинова ангиография и ОСТ. В някой от случаите се препоръчва лазерна коагулация, а в други - приложение на вътреочни инжекции – авастин, триампцинолон и др.

При всички диабетици основното в лечението е добър контрол на кръвната захар, прием на витамини за диабетици, лекарства, стабилизиращи съдовете, за да не се получават усложнения като диабетна макулопатия.

Добър ден! След преглед ми казаха, че имам остър гноен конюнктивит, изписаха ми максидекс, но вече трети месец няма подобрение. Освен това, когато сутрин се събудя, за около 5 минути не виждам или виждам много малко, след това няма проблем. На 46 години съм. Бихте ли ме посъветвали на какво могат да се дължат проблемите ми? Благодаря Ви предварително!
При остър гноен конюнктивит доказваме причинителя с микробиологично изследване на очен секрет и изписваме антибиотични капки, съобразно направената антибиограма. При изписан максидекс, който е чест кортизонов препарт, и дума не може да става за остър гноен конюнктивит! Моля, направете нов преглед за уточняване на състоянието.

Има ли друг начин за лечение на влажната макулна дегенерация, освен инжекциозно чрез авастин? След 6 такива няма никаква полза, да продължавам ли да си слагам?
Препаратът авастин е само една от възможностите. Към днешна дата същият е забранен за приложение в България, надявам се за кратко! В зависимост от нивото на зрението и типа на субретинната мембрана, при влажна форма на макулна дегенерация се прилага и фотодинамична терапия с визудин и/или анти-VGF-препарати - авастин, луцентис, макуджен, ейлеа.

При всички случай обаче преценката за прилагането на един или друг медикамент или тяхната комбинация е строго индивидуална! Лечение на това заболяване в истинския смисъл на думата няма. Единственото, за което се борим ние, офталмолозите, е да задържим зрението на нивото на, което е и да забавим прогресията от естествения ход на заболяването!

На фокус: Очните заболявания и тяхната спецификаThinkstock/Guliver
Здравейте, д-р Облашка! Бихте ли споделили малко повече за Retinosis Pigmentaria и дали има някакъв начин за забавяне на процеса на развитие? Благодаря!
Пигментният ретинит е група наследствени заболявания, при които се засягат фоторецепторите – основно пръчиците. Състоянието има прогресивен ход. Типичните първични пигментни промени са в пръчиците и именно тяхното увреждане дава началния симптом - хемералопия – влошено зрение при намалена осветеност. По-късно при някой пациенти може да настъпи и вторична загуба и на другия вид фоторецептори - конусчета, отразяваща се на субективните усещания на пациента.

Днес в световен мащаб не съществува лечение, което да спре заболяването и да доведе до възстановяване на зрението. Терапевтичните мерки целят забавяне хода на дегенерацията, третиране на усложненията и помощ на пациентите при справяне със социалната и психологическата страна на влошеното зрение (ако и когато те имат нужда от това).

Здравейте! Имаме човек в семейството с диагноза атрофия на очен нерв, който е напълно сляп. За съжаление в България не можаха дори да разберат от какво се получи. Има ли нещо ново в тази област в световен мащаб? Знам,че засега е нелечимо, но се опитваме поне да разберем причината. Благодаря предварително!
Атрофията на зрителния нерв може да бъде следствие от много причини – вродени или наследствени заболявания и синдроми, прекарани възпаления - очни и общи, глаукома, тумори или кисти в мозъка или орбитата, съдови инциденти и др. Всъщност за всеки конкретин случай е различно и са необходими изслесвания, както на очите, така и общи, включително скенер или ЯМР на главата.

След седмица очаквайте и последната порция въпроси към д-р Облашка, както и нейните отговори, свързани с лазерните корекции на зрението. За да не я изпуснете, станете част от Jenite във Facebook!

9 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.14
Тодор Христов 07.01.2016|11:13
Дай Боже! И аз нямах проблеми до 50 годишнината ми. Проверявайте периодично зрението си защото когато окото заболее не боли, а другото око компенсира и не забелязвате промяната. Просто замижавайте с едното око последователно за да проверите всичко ли е наред.
13
zvezdata zvezdata 11.02.2014|16:20
Много е неприятно, но много хора страдат от такива проблеми.
12
Пламена Христова 10.02.2014|17:08
Редовно трябва да се ходи на прегледи, особено, ако има голямо натоварване.
11
Ape Ptero 10.02.2014|16:03
Основното е профилактиката, а тя за хора без проблеми е поне веднъж годишно, а такива с вече констатирани - шест месеца.
10
Vanya Black 10.02.2014|14:42
Специално хората с придружаващи заболявания трябва да следят много внимателно очното си здраве, за да не си навлекат по-сериозни проблеми.
9
rozalij gencheva 10.02.2014|09:08
Не бива да се пренебрегват проблемите с очите.
8
rozalij atanasova 07.02.2014|20:00
Да чукам на дърво за сега съм добре с очите.
7
chest slava 07.02.2014|18:33
Никога не съм имал очни заболявания и се надявам занапред също да нямам .
6
подут венец 07.02.2014|18:09
Дано не ни се случват такива болести .
5
Lili Mileva 07.02.2014|17:39
Специално при диабетиците моментът със зрението е много деликатен, трябват си редовни прегледи и консултации със специалисти, иначе може да се стигне и до ослепяване.
4
Църна Мацка 07.02.2014|16:43
Специално за очните болести в резултат на диабет, у нас се правят някакви процедури, които не водят до нищо и повече могат да увредят човек дори.
3
monika georgieva 07.02.2014|14:36
Полезна информация !
2
Roberta Tododrova 07.02.2014|14:22
Много сериозни очни заболявания, хората наистина трябва да полагат повече грижи за здравето на очите си и да обръщат внимание при възникнал проблем, за да не се стига до влошаване на състоянието.
1
Моника Катева 07.02.2014|13:53
Полезна информация както винаги.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти