Препоръките на дерматолога: Ефективното решение при косопад и нежелано окосмяване

Дойде време за втората част от въпросите, които вие, нашите читатели, отправихте към гостуващия ни специалист

Косопадът може да възникне по различни причини, включително генетични. Медицинският термин за това заболяване е алопеция и се използва, за да се обозначи всеки вид косопад, засягащ която и да е област от тялото.

По-редките форми на косопад съответно се диагностицират по-трудно. Въпреки това в някои случаи състоянието може да остане недиагностицирано. В други пък може да не съществува подходящ метод за лечение.

Нежеланото окосмяване се среща най-често през пубертета, но не е изключено то да се появи и по-късно. Важно е ненужното окосмяване да не се отстранява веднага, а първо да се предприеме консултация със специалист.

Справянето с тези два проблема изисква дълго лечение и много търпение. Именно това са и двете теми, на които ще обърнем внимание във втория материал от рубриката ни "Препоръките на дерматолога”.

След като вече ви запознахме с най-разпространените проблеми с кожата на лицето, сега е време за поредната порция читателски въпроси към д-р Ани Цветанова-Радева. Тя е специалист по дерматология и венерология.

Нейните изчерпателни отговори ще ви помогнат да се справите с вашия личен кожен проблем. Не забравяйте обаче, че онлайн консултацията по никакъв начин не замества прегледа от специалист. При възникнал проблем, чиято причина не ви е известна, непременно потърсете съвета на лекар в областта.


Препоръките на дерматолога: Ефективното решение при косопад и нежелано окосмяванеThinkstock/Guliver

Дъщеря ми е на 24 години, има акне и много упорито окосмяване по лицето и тялото. Ходи редовно на лазерна терапия. Изследвахме хормоните и стана ясно, че страда от синдрома на поликистозните яйчници. Познавам хора с нейното състояние, но те нямат проблем с окосмяването – възможно ли е акнето и окосмяването да са в резултат на този синдром?
"Синдромът на поликистозни яйчници” (PCOS) е причина за т. нар. "тъканна хиперандрогенемия”, която води до засилено окосмяване (при над 70% от пациентите) и поява на такова в нетипични за една жена области - бакенбарди, брада, стернум (между гърдите), корема, вътрешната повърхност на бедрата и т.н.

PCOS е отговорен и за появата на акне. При вашата дъщеря прилагането на лазерна епилация само по себе си е безмислена мярка. Докато PCOS е наличен, андрогените ще продължават да стимулират това свръхокосмяване, както и акнето.

Важно е проследяването не само на нивата на андрогените, но и провеждането на тест за глюкозна толерантност и установяване на инсулинова резистентност. Провеждането на продължителна комплексна терапия от дерматолог, гинеколог и/или ендокринолог може да доведе в бъдеще до успешно лечение и избягване на някои репродуктивни проблеми при пациенти с PCOS.  

Препоръките на дерматолога: Ефективното решение при косопад и нежелано окосмяванеThinkstock/Guliver

Кой вид епилация е по-ефикасна и най-вече по-безвредна - фото- или лазерната епилация? Също така ме интересува дали процедурите в коремната област и интимните зони имат някакво влияние върху половата система и зачеването.
Аз смятам, че в болшинството от случаите лазерната епилация е по-ефективна. Тя е и по-щадящият кожата метод, поради естеството на светлинния лъч, който генерира (с конкретна дължина на вълната, а не спектър, както е при IPL апаратите).

По отношение на репродуктивните функции, прилагането на лазерна епилация няма никакъв увреждащ ефект. Лазерният лъч има такава характеристика, че той достига до кожата на нивото, на което се разполага коренът на косъма - до 6-7 мм дълбочина в кожата и не по-надолу.  

Препоръките на дерматолога: Ефективното решение при косопад и нежелано окосмяванеPinterest

От вече поне една година страдам от силен косопад (200 косъма при къпане) и от седем седмици ползвам специален продукт за предотвратяване на косопад. Косопадът първоначално се увеличи, но процесът на засилване не спира вече доста дълъг период от време. Нормално ли е или трябва незабавно да спра да използвам съответния продукт?
При някои препарати срещу косопад действително се наблюдава парадоксално засилване на косопада към средата - края на втория месец след началото на употреба. Това се дължи на една синхронизация в телогенната фаза (фазата на падане на космения фоликул) при повече космени фоликули, която може да трае няколко седмици.

При продължителност повече от месец на този "парадоксален усилен косопад” трябва да се прецени дали това е адекватната терапия и дали не се налага добавянето на други диагностични и терапевтични мерки.  

Страдам от себореен дерматит. В момента е овладян, но преди около два месеца косата ми започна да пада, къса се и се омазнява много бързо. Моля Ви за съвет.
Най-добре е да направите преглед при дерматолог, за да се установи за какъв тип косопад става въпрос - сезонен, андрогенен, телогенен косопад т.н.  

За да следите гостуванията на д-р Ани Цветанова-Радева и други специалисти от различни сфери в Jenite.bg, можете да се присъедините към нашата страница във Facebook!

5 1
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на оператор по подръжка. Той и обяснява, какво трябва да направи: -Натиснете звезда. Блондинката се чуди: -Това звезда... не беше ли една такава ... космата точка?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
За какво ни е властта и силата, ако не можем да защитим близките си? Джордж Р. Р. Мартин
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти