6 фактора, които могат да доведат до Синдром на внезапната детска смърт

6 фактора, които могат да доведат до Синдром на внезапната детска смърт
Canva

Синдромът на внезапната детска смърт (СВДС) е трагично събитие, при което здраво бебе умира внезапно и неочаквано в съня си. И въпреки че причините за този синдром не са напълно ясни, съществуват препоръки и предпазни мерки, които родителите могат да следват, за да намалят риска от СВДС. Ето някои от опасните практики и предмети, които би трябвало да се избягват:

Тютюнев дим

Излагането на бебета на тютюнев дим, дори на късен стадий на бременността или след раждането, може да увеличи риска от СВДС. Родителите трябва да избягват да пушат или да позволяват на други да пушат в близост до бебето.

Прекалено навличане

Прекомерното обличане на бебето или прекалено горещата стая могат да доведат до прегряване и повишен риск от СВДС. Бебето трябва да бъде облечено подходящо за стайната температура и да се избягва употребата на твърде много завивки.

Меки обекти в креватчето

Постелките, одеялата, възглавниците и други меки обекти в креватчето могат да представляват риск, тъй като бебето може да се задуши или да загуби свободата на движение. Трябва ви просто едно креватче с твърд матрак, не прекалено голямо одеялце или спално чувалче и бебе, спящо по гръб.

Споделяне на легло

Споделянето на легло с бебето си също може да увеличи риска от СВДС. Това е изключително опасна практика и доста родители разказват за собствения си опит със загуба на бебе из социалните мрежи. Детето не трябва да спи в спалнята до родителите си по никакъв повод, поне до шестия си месец, тъй като рискувате да го затиснете и задушите в съня си.

Никотинови продукти и алкохол

Консумацията на алкохол или употребата на никотинови продукти от страна на родителите може да повиши риска от СВДС. Те трябва да се избягват, особено преди кърмене или при грижи за бебето.

Липса на контролиран сън

Родителите трябва да се уверят, че сънят на бебето се наблюдава редовно и че се извършва в безопасна среда.

0 1
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay