Съвършенството на естетичната дерматология

д-р Катя Паскова
дерматолог

Една съвременна приказка за красавицата и лазера

Съвършенството на естетичната дерматология
клиника "Дерма Вита"

Клиника "Дерма Вита" съществува вече повече от 10 години. Реализацията ѝ е сбъднатата мечта на д-р Катя Паскова, която я определя като най-голямата частна лазерна медицинска клиника у нас. Това не е случайно: медицинското заведение разполага с 10 лазерни системи и прилага всички видове процедури, които е възможно да се осъществят със специализираната техника. Не е пресилено да се каже, че "Дерма Вита” предлага почти всичко, което съществува в съвременната естетична дерматология.

Срещнахме се с д-р Паскова, за да ни разкаже повече за дейността на клиниката, терапиите, които предлага и действието на лазера върху кожата. Бързаме да ви предадем думите ѝ, за да имате време да напишете своето писмо до Дядо Коледа и да поръчате своята процедура за разкрасяване.

С какво клиника "Дерма Вита" е по-добра от конкурентните медицински заведения?
Със сигурност фактът, че сме една от първите клиники, е предимство за нас, тъй като смятам, че е гаранция за по-голям и богат опит. Основанието ми да твърдя това е, че водени от амбицията и желанието да сме успешни, не сме спирали и за момент своето развитие и израстване. Залагаме на световно утвърдени технологии и апаратури, буквално всяка година имаме минимум по една нова апаратура.

Наред с това следим непрекъснато всички новости в нашата сфера и ги внедряваме в практиката си. Много държа на това персоналът ми да е добре обучен и квалифициран и вярвам, че съм го
постигнала. Предлагаме всичко от сферата на съвременната естетична и клинична дерматология, както и козметична терапия. При това на много високо ниво.

Какви са основните направления, по които развива дейността си?
В нашата ежедневна дейност се занимаваме с проблеми на чисто клиничната дерматология (от псориазис до детска дерматология) и разбира се, предлагаме всички естетични терапии и процедури извън обсега на хирургичната намеса. Освен за лице имаме богат набор от процедури за тяло, ръце и коса.

Кои са най-предпочитаните процедури, предлагани в клиника "Дерма Вита"?
Няколко са по-търсените и предпочитани процедури. На първо място това е т.нар. "течен лифтинг" – съчетание на филъри и ботулинов токсин. При него се постига цялостно оформяне контурите на лицето, изглаждане на мимически бръчки, заличаване на гънки, омекотяване чертите на лицето и възстановяване на загубен обем. С една дума – по-младежки вид без скалпел и възстановителен период.

Много хора страдат от розацея и разширени капиляри и по лицето, и по краката. Такъв проблем е много лесно решим и както вече споменах, разполагаме с най-доброто средство за това – Excel V, съчетаващ два лазера – KTP и Nd:YAG. Радиочестотният лифтинг с Exilis е една доста добра алтернатива за тези, които се страхуват от игли, особено ако се цели стягане и повдигане на кожата в определени зони на лицето и тялото. Харесван и търсен е, защото действа и защото процедурата сама по себе си е доста комфортна и приятна.

Не на последно място сред търсените процедури се нареждат и тези за премахване на стрии и белези. За подобни проблеми можем да предложим различни възможности за третиране с цел да получим най-добрите възможни резултати.

727933

С какво лазерните процедури са по-добри от класическите?

В естетичната медицина няма универсален метод или универсален подход. Всичко е
строго индивидуално. В този смисъл има място и необходимост както от класически,
така и от лазерни процедури. В повечето случаи те не са взаимно заменяеми, а по-скоро
допълващи се, като изключенията са много малко.

След раждане някои жени претърпяват "поражения" по кожата си. Достатъчно добре развити ли са лазерните технологии, за да заличават белези от секцио и стрии?
По отношение премахването на стрии и белези, за съжаление на този етап не съществува метод или начин, който да дава 100 % ефективност. Въпреки това има варианти, с помощта на които в немалка степен да се подобри видът и състоянието както на стриите, така и на белезите от секцио.

Най-общо при избора на метод за третиране на стрии се изхожда от това преди колко време са получени. Основната идея е да се започне колкото е възможно по-рано, т.е. на етап, когато стриите са червено-виолетови-синкави на цвят. В сила е правилото, че колкото по-пресни са стриите, толкова са по-добри резултатите.

Най-добри резултати се получават при обработването с IPL или КТР лазер, като те атакуват както накъсаните колагенови влакна, така и изсветляват стриите. Нужни са 2-4 процедури през 20 дни.

При по-стари стрии се налага да се подходи малко по-агресивно с помощта на т.нар. фракциониран лазер. В този случай действието е на по-голяма дълбочина и тук има кратък възстановителен период от няколко дни максимум до седмица, като средно е необходимо да се направят 4-5 процедури през 3-4 седмичен интервал.

Тази процедура към настоящия момент се счита за най-ефективна по отношение на проблема със стриите точно поради факта, че има най-силно въздействие върху нарушената колагенова мрежа.

Допълнително за увеличаване на ефекта от процедурите, проблемните зони може да се третират чрез т. нар. Акустични вълни (акустичновълнова терапия). Те са вид шокови вълни и при тях няма нараняване на кожата или видимо засягане. Вибрацията от акустичните вълни действа върху уплътнените тъканни структури в основата на стриите и тази вибрация предизивиква отделяне на специални протеини, задвижващи колагеновото ремоделиране в дермата.

Процедурата е безболезнена, кратка, като за провеждане на пълен курс са необходими 6-8 процедури през 3-дневен интервал. Самостоятелно или като допълнение към другите процедури се включват и т.нар. дермаролери. Те са медицински продукт, по чиято повърхност има стотици висококачествени иглички с микро-хирургична прецизност, наредени под формата на малък цилиндър. Идеята е чрез тази изкуствено предизвикана "травма" да се стимулира регенерацията на кожата и колагеновата продукция.

При белезите също се избира метод спрямо давността и вида на белега. Съединителната
тъкан реагира по различен начин при всеки човек и точно затова, дори и при една и съща травма, кожата ни реагира с образуване на различни по вид белези. Как, с какво и колко пъти ще се обработи белег най-добре може да прецени дерматолог, който има опит с такива проблеми.

Възможно ли е да възникнат нежелани реакции?
Разбира се, че е възможно, дори и от по-безобидните процедури. Благодарение на майката природа всички се различаваме помежду си, като същевременно разлика има и в това как един организъм или кожа ще реагира и на най-стандартната процедура. Затова предварителната консултация с пациента, както и големият опит са много важни, за да може нежеланите реакции да се свеждат до минимум.

Случвало ли се е да откажете процедура на свой пациент?
Да, случвало се е. Много пациенти ползват интернет и форумите там, за да се информират за доста от процедурите и сами "да назначават най-подходящата за тях". Често, когато дойдат при нас за преглед установяваме, че това, на което те са се спрели, не е подходящо и понякога дори противопоказано. За съжаление, не винаги разбират, че отказът за извършване на дадена процедура е изцяло в тяхна полза и има за цел да ги предпази от нежелан ефект или лош резултат.

Има ли групи пациенти, които не бива да се подлагат на подобни терапии?
Има няколко групи пациенти, които е желателно да не се подлагат на някои или на какъвто и да е вид процедури. От една страна това са страдащите от едно по-скоро психологическо състояние, наречено дисморфофобия. Това са хора, предимно жени, които се фокусират върху дребни недостатъци и дефекти, като им придават огромно значение и ги превръщат в съществена пречка да водят нормален социален, професионален и личен живот. "Справяйки" се с един техен недостатък веднага си намират друг, върху който да се фокусират и така цикълът се повтаря многократно.

Друга група са т.нар. "колекционери" на лекари. Те обикалят от лекар на лекар и от център на център, експериментирайки и подлагайки се на "най-новите и най-атрактивни" процедури и никога не са доволни от резултатите.

Как действа лазерът върху кожата?
С откриването на лазерите през 1960 г. настъпи нова ера в технологиите. Сега не можем да си представим модерната медицина без тях. Действието на лазерите върху кожата или нейни образувания е многостранно и зависи от различни фактори и показатели.

От една страна в самата кожа се съдържат т.нар. хромофори или структури, които поглъщат лазерната енергия (меланин, хемоглобин, вода), т.е. лазерната енергия се използва за селективно "увреждане" на определени компоненти на кожата. От това зависи какъв ще бъде крайният резултат (епилация, премахване на разширени съдове и хемангиоми, изглаждане на белези и подмладяване). 727928

От друга страна, за да бъде ефективна една терапия, лазерът трябва да притежава точно определена дължина на вълната, която да съответства на дадения хромофор. Така лазерната енергия ще се погълне само от прицелната структура и това ще щади околната кожа.

Немалко значение имат и фактори като параметри, интензитет и разбира се, опитът на
дерматолога.

Кои от тези процедури са болезнени?
Чувството за болка е доста субективно. Хората имат различни усещания по отношение на един и същ стимул. За да създадем максимален комфорт на пациентите за част от процедурите ползваме локален анестетик под формата на крем (попълване на бръчки, мезотерапия, електрокоагулация), но като цяло повечето процедури не изискват обезболяване. Единствено дълбокият лазерен рисърфисинг за премахване на по-дълбоки белези и бръчки се нуждае от местна упойка.

*Информацията е предоставена от партньор на Jenite.bg

д-р Катя Паскова
дерматолог
15 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.12
Daniela Gulubova 07.12.2012|17:55
Гала изглежда да 25 на тая снимка.
11
Marieta Jeleva 06.12.2012|12:14
така ми се ще да мога да си позволявам всичко, на което медицината е способна... за съжаление е прекалено скъпо.
10
stojn popov 05.12.2012|17:09
И аз научих някои неща. Хора които проблеми с кожата е добре да се допитат до специаалисти.
9
dobi simeonova 05.12.2012|14:03
Това на снимката изглежда Гала и след процедурите май се е подмладила.
8
Vanya Black 05.12.2012|11:13
Наистина има процедури, които си заслужава човек да опита и които биха повлияли добре на кожата му. Това за стриите е терапия, за която за първи път чувам, дано да има резултат.
7
Dolly Staneva 04.12.2012|18:42
"*Информацията е предоставена от партньор на Jenite.bg" Демек е платена публикация... Ама сменете заглавната снимка, защото с Гола отблъсквате аудиторията.
6
ivan asenov 04.12.2012|17:30
Много информация за хора с проблемна кожа.
5
Gusanita Violeta 04.12.2012|16:13
Това за стриите наистина звучи обещаващо, имайки предвид, че към момента нямаше методи, които да се борят успешно с тези несъвършенствата на кожата.
4
pateshki ustni 04.12.2012|13:32
вече много навлязоха тези естетични операции :)
3
София Павлова 04.12.2012|13:21
това е много добър материл, тъкмо се чудя дали да ни си направя някоя процедура за освежаване на кожата през зимата!
2
Жулиета Асенова 04.12.2012|13:11
Време за реклама! И какво винаги необозначено, добре че сме свикнали. А иначе наистина сякаш лазера е най-доброто, измислено досега в борбата с бръчките и другите несъвършенства по кожата.
1
Margо Filipova 04.12.2012|13:11
И аз съм много доволна от моята дерматоложка, много добре се справи с проблемите с кожата ми! :) Съветвам всички да потърсят специалист!
Катаджия спира блондинка: -Госпожо в нарушение сте. Знака не го ли видяхте? Тук движението е само еднопосочно. -Е и к’во - сепнала се блондинката. – Аз да не би да карам в две посоки?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти