Тайната за по-добра комуникация с партньора ви

Тайната за по-добра комуникация с партньора ви
Pexels

Всички винаги казват, че ключът към успешното дългосрочно романтично партньорство е непрекъснатата и градивна комуникация. Но общуването не е толкова лесно, колкото звучи. Колкото и да се стараем да ги избягваме, споровете се случват. И когато това се случи, важно е да не интерпретираме ситуацията като се противопоставяме един на друг. Всъщност, по-голямото състрадание към партньора ви може да бъде ключът към по-здрави и по-щастливи отношения в семейството.

Психолози-специалисти по междуличностни отношения твърдят, че всичко се свежда до нещо, което е просто на теория, но е трудно на практика: да се опиташ да разбереш перспективата на партньора си.

Много жени са склонни да определят мъжете си като "враг", но вместо това психолозите се застъпват за по-състрадателен възглед, който взема предвид, че подобно на жените, мъжете имат чувства, които не винаги изразяват по най-правилния начин.

Добротата и състраданието често се разглеждат като признаци на слабост. Всъщност, това е съвсем различно, според запознати. Състраданието е един от най-мощните инструменти, с които разполагаме. Да имаш контрол над емоциите си е много по-трудно от това да реагираш и да позволиш на гнева, импулсивността и безсилието да продължиш, но си заслужава.

Ето един пример: Вашият съпруг се прибира от работа и е видимо раздразнен, преди дори да затвори вратата. Той се ядосва неоправдано на вас, че още не сте приключили с прането, както сте обещали предварително, че ще го направите. Често домакинската работа е болният въпрос между вас двамата. Така е при много други съпружески двойки. Вие виждате това като лична атака и бързо реагирате, казвайки, че няма да се повреди, ако си прибира чорапите на място всеки ден. Той отмъщава и всичко започва от там.

Дали това, че е имал лош ден на работа го оправдава да се заяжда с вас? Не. Но всички май правим това от време на време? Да. Дали пречупваме всичко през нас, вместо да виждаме какъв е истинският проблем и да помогнем по някакъв начин на ситуацията? Въобще не.

Ами ако вместо това решите да обърнете посоката и да отговорите на неговото раздразнение не като се защитите, а като кажете: "Ей, добре ли си? Случило ли се е нещо на работното място днес? Психолозите са убедени, че може да се изненадате, че вместо спор тази индикация за съчувствие и откритост помага на партньора ви да се измъкне и ви позволи да обсъдите истинския източник на неговото безсилие. Вместо разговора, завършващ с това, че се чувствате нападнати и наранени, достигате до място на по-голяма интимност и разбиране.

Ако виждате себе си като участник в спор, тогава ще реагирате, опитвайки се да съответствате на енергията на другия човек и само да засилите неприятната ситуация допълнително, казват запознати. Ако възприемате себе си като създател, като човек, който може да измести разговора, да успокои емоциите и да прекрати битката, ще се покажете по начин, който може да разкрие различна страна на другия човек.

Отношенията в едно семейство определено не са най-лесното нещо, но те трябва да се обграждат с много внимание, любов и разбиране. Вие сте заедно, за да преодолявате трудностите, а не да създавате нови.

Автор: Десислава Михалева

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти