Как да се държите като учител, за да ви чуе всъщност детето ви

Как да се държите като учител, за да ви чуе всъщност детето ви
Pexels

Какъвто и ентусиазъм да е имал моят 5-годишен син за "дистанционното обучение", когато градината му затвори преди почти два месеца, вече никакъв го няма. Мрази да се вижда онлайн с другите деца. И не иска да работи с мен по никакъв проект, зададен от учителките му. Единственото умение, което сякаш е придобил, е да дразни родителите си. Устойчиво се съпротивлява на всичко.

От началото на пандемията не съм се заблуждавала, че имам способности да бъда добър учител. Но също така не бях се замисляла колко дълго може да продължи всичко. Но сега, когато все още не е ясно кога детето ми ще се върне в детската градина, разбрах, че трябва да променя стратегията си. Разговарях със специалисти, които ми споделиха няколко прости начина да се държите като учител, за да ви слуша детето ви.

Децата не разбират колко е трудно родителите, които са напълно боси в дистанционното образование, внезапно да овладеят преподаването, докато се опитват да вършат както служебните, така и домашните си задължения. Един от начините да се насърчи разбирането и да се работи в напрегнати моменти, е моментално да си измислите роли. Ролевата игра се използва често в ранна детска възраст, за да помогне на учащите да изкажат собствените си чувства, да разберат гледната точка на другия и да разрешат проблеми и конфликти.

Казвайте на детето си да повтаря след вас. Преподавателите често подканят децата да повторят инструкциите или да преразкажат разбраното от учебната задача. Това може да помогне на децата да изградят умението си да слушат, а на родителите да разберат къде детето не е разбрало това, което трябва.

Уроците трябва да са кратки. Дори и да имате по-големи деца, важно е да запомните, че дори и възрастните се съсредоточават за сравнително кратко време. Няма точен отговор на въпроса колко трябва да продължат заниманията. Но в училище часовете продължават около 40 минути. За по-малките деца, заниманията трябва да са около 20-тина минути.

Не се отказвайте от идеята за дневен график. Когато учебните заведения бяха затворени, социалните медии бяха пълни с амбициозни ежедневни графици и много родители се хванаха. Същото направих и аз. Но втренчването в график не е нужно. Очертаването на деня е важно, дори това да означава да се отбележи груба последователност от събития, а не да се посочва точно време и задачи.

Бъдете честни със себе си и разберете с какво може да се справи вашето дете. Добрите учители умеят да оценяват и силните, и слабите страни на децата. Това е умение, с което да се усъвършенствате, когато изведнъж сте странен хибрид между учител и родител.

Цялата схема с дистанционното обучение не е трудна само за децата и родителите, но е предизвикателство и за учителите. Ако сте успели просто да преминете деня, "потупайте се по гърба." Не се бийте в гърдите какво сте научили с детето си през този период и не се тревожете, че ако детето ви не е възторжено от вашите усилия, то по някакъв начин е "лошо" или изостава в образованието си. Съпротивата от негова страна е нормална и може да се очаква.

Със сигурност няма да ви навреди, ако се опитате да разберете защо детето ви се съпротивлява. Задачата е трудна? Или пък е скучна? Или пък има нужна да поиграе малко? Децата трябва да са физически активни през целия ден, особено когато си стоят вкъщи за по-дълго време.

Опитайте се да не крещите. Поемете си дълбоко въздух. Напомняйте си, че ситуацията е трудна за всички.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Любовта не е в другия, тя е в нас самите - ние я събуждаме. Но за да я събудим, се нуждаем от...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти