Кейт и нейните сурови магии

Една от най-известните суровоядки на Острова ни разказва колко важна е връзката между човек и природа

Балансът между хората и природата започва се по-осезаемо да се изгубва. Технологичният век, в който живеем, ни отдалечава километрично от естествената ни среда. Вещите ни са произведени на другия край на света и достигат до нас, благодарение на тонове изгорено гориво, само за да изпълнят функциите, от които се нуждае разглезеното ни его. Трудът ни се заменя от технологична сила, натискаме копчета и получаваме резултати. Храната ни е преработена, пакетирана, токсична.

Затова пък преди години няколко хранителни режима, водени от природосъобразния начин на живот, претърпяха своя бум в технологичния ни век, и дори научиха малка част от човечеството да консумира само свежите продукти от градината на баба. Суровоядството се превърна в цяло хранително течение и успя да "потече” дори по българските ширини.

Ние пък решихме да опознаем по-обстойно този тип хранене, който проповядва задоволяването на хранителните ни нужди с изцяло растителна храна, без никаква термична обработка. В търсене на най-подходящия учител, попаднахме на една шантава пънкарка, чието име се носи от уста на уста на Острова.

Кейт Меджик е една от най-известните суровоядки в Англия. Всъщност е позната и извън английските граници. Суровояд от 16 години, пише книгата с рецепти "Eat Smart, Eat Raw”, която се превръща в едно от най-продаваните четива за суровояди в Англия. Нейно дело е и "Raw Living” - наръчник за съвременния суровоядец. През 2008г. написва "Raw Magic”, която също се радва на небивал интерес и положителни критики. В момента Кейт управлява сайта на Raw Living, където споделя много ценна информация на тази тема.

Свързахме се с нея обнадеждени, че ще ѝ остане малко време, за да ни обърне внимание. За наше щастие, тя реши да се отзове и ни разказа за принципите на суровояда.

Здравей, Кейт. Разкажи ни как реши да промениш хранителните си навици и откъде се вдъхнови да бъдеш суровоядка?
Просто се случи интуитивно. В много ранна възраст започнах с вегетарианството, след това се превърнах и във веган. Ядях много плодове, зеленчуци и кълнове. Близък приятел ми каза, че съм истински суровояд, затова наистина се замислих и сама за себе си установих, че това е моят хранителен режим. Беше 1993 година.

Какви са принципите на суровоядството и какво е отношението ти към месото?
Никога не съм харесвала храненето с умрели животни. И от етична, и от здравословна гледна точка, не се чувствам добре, когато ям създания, които са били отгледани, за да бъдат заклани.

Ползи от суровоядството срещам постоянно, това е един огромен положителен скок в моя живот. Представете си как се чувствате, когато преживявате един от онези прекрасни и зареждащи дни. А сега си помислете какво е да се чувстваш така винаги, през всеки един ден!

Ще ни разкажеш ли за цялостната философия на суровоядството?
За мен това е един много духовен хранителен режим. Духовната тренировка и суровоядството вървят ръка за ръка. Ако човек е решил да обърне внимание на своето духовно извисяване, то със сигурност от самосебе си ще промени и хранителните си принципи.

Практикувала съм йога повече от 20 години и смятам, че духовността представлява най-вече лична осъзнатост. Разбирането, че всичко е свързано помежду си, едно цяло, което оказва своето влияние над нас. Осъзнаването, че ние всички сме архитектите на собствената си реалност и онова, което присъства в нашия живот, е там с причина. Трябва да се опитваме да живеем в мир и хармония с всичко около себе си.

Как се храни един суровоядец в забързания живот?
Всъщност не е никак трудно. Важното е да си носиш храната, която обичаш със себе си, особено ако отиваш някъде, където знаеш, че няма да имаш избор. Вярвам и в честото хранене на малки порции, като добра алтернатива.

Суровоядец се става постепенно. Малко по малко се добавят нови и разнообразни храни в хранителния режим, за да свикне тялото с промяната. Дори да си суровояд на 50%, без да избягваш любимите си храни или да променяш кардинално гледната си точка, можеш да усетиш огромната промяна от здравословна гледна точка.

Знаем, че три сина и щастлив съпруг те чакат вкъщи. Какво им сервираш на масата?
Всички те са вегани. Не са научени да уважават "junk" храните. Децата ми знаят, че това не са истински продукти и ги подминават. Естествените им инстинкти и връзката им с организма е все още непокътната. Когато сме вкъщи, ядат изцяло сурови храни, а ако пътуваме надалеч, понякога им приготвям задушени зеленчуци.

Имаш ли си малки трикове, с които ги увличаш да бъдат суровояди?
Научила съм доста такива! Сега ще ви издам един: когато приготвяте храна за детето си, в половината чиния сложете зеленчуци, а от другата страна нещо по-вредно. След това им кажете, че винаги се започва от полезната страна. След като изядат свежите и вкусни зеленчуци, едва ли ще им се хапва и мазен чипс.

Друг малък трик е незабележимото добавяне на сурови храни към ястието. Аз например правя супа от зеленчуци, като половината от тях оставям сурови. След като супата е готова, добавям и суровите продукти, с помощта на пасатор.

Също така намачквам сурови домати, за да станат на сос и ги добавям към спагетите. Или добавям тофу към порцията варени картофи.

А как да вдъхновим и стимулираме децата сами да приготвят храната си?
Смятам, че именно това е ключът към запазването на връзката на децата с истинската храна. Моите синове например винаги ми помагат, когато пазарувам, а аз им разказвам какво купувам и защо. Лесно е и ги учи да различават хранителните групи и да знаят как им влияе всяка една от тях. Окуражавам ги сами да избират какво им се хапва, а ако им се занимава, дори приготвяме ястието заедно. За мен това е фундаментална част от израстването им като хора.

Кейт и нейните сурови магииKate Magic
Разкажи ни какво включва хранителното ти меню?

Храните, които ям, не са най-типичните за суровоядец, тъй като практикувам този режим от много години и търся разнообразие. В момента се захранвам предимно с течности и съвсем малки порции твърда храна, за да се чувствам сита.

Може би ще е по-полезно да разкажа за хранителния план на децата ми. За закуска обикновено ядат пудинг от чиа семена или сварена елда. Понякога хапват ленени крекери или филия хляб от лелени семена, намазан с домашен шоколад.

Обядът и вечерята им се състоят предимно от зеленцуци, кълнове и ферментирали храни, като киселото зеле. Винаги присъства и протеин, в лицето на авокадо или семена, например. За следобедна закуска пък хапват свеж плод или десерт, който съм приготвила вкъщи.

Издай ни една своя лична тайна за красота?
Пийте много течности! Аз лично приемам към 4-5 литра на ден, включвайки различни чайове, сокове и ядково мляко към режима си.

Освен това, яжте много здравословни мазнини, които се съдържат в авокадото, кокоса, маслините, лена, конопа.

Приемайте "MSM” (органична форма на сярата), която се среща в много плодове, зеленчуци, зърнени растения. За да елиминирате токсините, приемайте и пробиотици - те се съдържат във ферментиралите храни и киселото мляко.


А кои са любимите ти "суперхрани”?

Лен - може би най-мощното и полезно растение на земята; най-големият вегетариански източник на протеини и естествени мазнини.

Рейши (Линг Ши) - в Китай я наричат "гъба на безсмъртието"; доказано е, че съдържа уникални вещества и влияе много позитивно на имунната система.

Кламат - диворастящото кламатско водорасло, което се е доказало като една от най-полезните "зелени храни”. Съдържа огромен брой витамини, минерали, протеини и мазнини, от които се нуждае организмът.

Мукуна - тропическо растение от семейство Бобови, влияе върху съдържанието на допамин в кората на мозъка; действа и като естествен афродизиак, повишава либидото и влияе над усещането ни за щастие.

11 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.



44
siana todorova 06.06.2012|11:21
Ако можеше да има повече такива хора щеше да е хубаво ;)
43
gnila qbalka 06.06.2012|11:13
Да, но за съжаление много малко хора го осъзнават.
42
lola bunny 06.06.2012|10:56
Така е....природата е много важна и е свързана с нас...
41
galia ivanova 06.06.2012|10:45
каква дисциплина само , браво !
40
inna manolova 06.06.2012|10:44
Браво на жената :)
39
ekaterina tsoneva 06.06.2012|10:34
затова е и толкова слаба
38
borislava tihomirova 06.06.2012|10:21
не съм почитателка
37
kalina manolova 06.06.2012|09:38
не съм привърженик на този тип хранене!
36
jordanka marinova 06.06.2012|09:24
не мисля,че е правилно да караш децата да ядът това,което на теб ти харесва!все пак растат и имат нужда от разнообразна храна!
35
Epifani Gancia 05.06.2012|18:03
Много добра статия и ценни съвети. Навличаме си доста проблеми, хранейки се доста далеч от начина, по който трябва да го правим.
34
Nina Rosi 05.06.2012|17:30
Ценни съвети, плюс това агетира за умереност и една по-здравословна диета, включваща повече плодове, зеленчуци, ядки, зърнени и чудодейните, но адски скъпи супер храни.
33
bilyanka razpilyanka 05.06.2012|17:16
Ако си хапвала суши, вече си яла ;)
32
katya noveva 05.06.2012|16:58
За нищо на света не бих яла водорасло:)
31
Соня СТ 05.06.2012|16:57
Жана е много права. На мнение съм, че не трябва да се ограничава от нищо организма.
30
malina petrowa 05.06.2012|15:25
и за мен не е ок
29
malina petrowa 05.06.2012|15:25
не ги разбирам тези неща
28
meglena kostova 05.06.2012|15:16
27
meglena kostova 05.06.2012|15:16
това не е нормално
26
Ставрикения Попова 05.06.2012|15:15
Яж тогава консерванти и пържоли за здраве. Баси болния свят, дето живеем в него.
25
мая анкова 05.06.2012|15:12
така е, права си
24
мая анкова 05.06.2012|15:11
тази като я гледам изобщо не искам да приличам на нея
23
Margо Filipova 05.06.2012|14:14
прекалаено е!
22
Margо Filipova 05.06.2012|14:13
можеше да я попитат дали пък не са се появили някакви проблеми със здравето? Все пак децата са малки за толкова строг режим!
21
Diana Nenova 05.06.2012|13:45
Такива невероятни сурови десерти могат да се приготвят, че няма и да се сети човек за вафли с много захар и сухо мляко... Кейт наистина е един вдъхновяващ пример, но у нас си има не малко такива - Мер, Вери и цялото й семейство.
20
vyara dimova 05.06.2012|13:44
суровоядството, казват, било вредно1
19
Diana Nenova 05.06.2012|13:43
В повечето съвременни течения става въпрос за веган-суровоядство, което изглюжво абсолютно всички животински продукти. Действително би могло да бъде опасно, както и всеки друг небалансиран здравословен режим, към който се подхожда с недостатъчно информация.
18
Анита Кралева 05.06.2012|13:35
и аз но не мога сама да го постигна, пък и не искам!
17
Анита Кралева 05.06.2012|13:34
това ми идва в повече, аз обичам да си хапвам...
16
Jana Kirova 05.06.2012|13:15
Плодовете и зеленчуците бяха полезни някога, сега са пълни с нитрати и ако ядеш само от тях има по - голям риск да си навредиш на имунната система.А да не говорим колко опасни и вредни са били по време на радиацията от Чернобил, а хората са ги консумирали без дори да подозират какво става.
15
Videlina Kirilova 05.06.2012|13:11
Това е тревопасен начин на живот.Месото, шоколада дават енергия и сила, аз се питам ядейки само треви тази жена как изобщо успява да се надигне от леглото.
14
Siika Alexieva 05.06.2012|13:11
13
Siika Alexieva 05.06.2012|13:10
12
Siika Alexieva 05.06.2012|13:09
Аз също, но честно казано за мен това не е здравословен начин на живот.
11
Дивна Селчева 05.06.2012|12:58
И аз съм на това мнение. Хубаво е да ядеш балансирано и здравословно, но чак така...не мисля.
10
Дивна Селчева 05.06.2012|12:57
Глупости, живота и хората е разнообразен, иначе ако всички бяхме еднакви, каква скука и тъпотия щеше да е....
9
Дивна Селчева 05.06.2012|12:55
Това ми е крайно, макар че уважавам такива хора.
8
Pencho Gospodinov 05.06.2012|12:42
Задължително термична обработка!
7
Pencho Gospodinov 05.06.2012|12:40
Много е опасно разбира се, аз не бих рискувал...
6
Pencho Gospodinov 05.06.2012|12:33
Жена с къса коса и татуси - може ли да бъде по-лошо?
5
Dolly Staneva 05.06.2012|12:29
Що така агресивно? Суровоядството не е само ядене на плодове, зеленчуци и кълнове. То може да включва и продукти от животински произход. Аз не съм в състояние да се храня по подобен начин, защото това изисква мисълта ми постоянно да е в храната, а нямам време. Предпочитам да хапвам всичко, което ми се прияде и когато ми се прияде.
4
Yordanka Peeva 05.06.2012|12:07
Кой ти говори за сурови животински продукти?
3
Yordanka Peeva 05.06.2012|12:05
Много е хубав начинът и на живот, но ми се вижда и малко крайно. Все пак няма да живеем векове на тази планета. Трябва да се опитва от всичко, което живота ни поднася, но, разбира се, основно трябва да сме свързани с природата, иначе пък ще загинем прекалено бързо, ако й обърнем гръб.
2
Ема Маринова 05.06.2012|11:53
Чак пък толкова....всеки да си намери храната,която го кара да се чувства щастлив,по възможност да е полезна
1
Janeta Ivanova 05.06.2012|11:52
Суровоядството освен, че е вредно е и опасно. Преди 20 години натровиха цяла детска градина със салмонела о сурови яйца, от тогава не си и помислям нито за сурови яйца,нито за друго с изключение на плодовете и зеленчуците.
Спорят две блондинки: -Това е той. -Не е той. -Той е. -Абе не е той. -Хайде да го питаме. -Добре. -Извинете, това вие ли сте? -Да, аз съм. Двете блондинки едновремено една на друга: -Видя ли, бе!?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти