Коледа е невероятно стресираща- ето как да намалите стреса покрай празника

Коледа е невероятно стресираща- ето как да намалите стреса покрай празника
pixabay

Лудото пазаруване, посрещането на гости, оставането на децата вкъщи със седмици и събирането с цялото семейство може да бъде наистина стресиращо преживяване. Предполага се, че Коледа е най-прекрасното време от годината, но в същото време може да е и много стресиращо. 

Не трябва да позволявате на стреса да развали празниците ви. Можете да се справите с всичко и да не сте стресирани, просто следвайте тези стъпки:

1. Планирайте

Ако имате склонност да купувате коледните подаръци на 23 декември или да чакате до навечерието на Нова година, за да почистите и подготвите дома си за гости, знаете колко стресиращо е това. За да си избегнете главоболието, започнете да подготвяте всичко от по-рано. Представяте ли си колко приятно е чувството да знаете, че сте готови с всички подаръци например на 15 декември? Така имате 10 дни, в които просто да се радвате на останалите дни до Коледа, без излишно напрежение и стрес.

2. Не бързайте

Покрай коледните празници има едно непрестанно бързане. Трябва да сготвим, да се видим с приятели, да обърнем внимание на децата, да излезем на разходка и цялата магия на Коледа просто изчезва. Не бързайте, свършете това, което можете и си оставете време за почивка вкъщи. Все пак това е идеята, нали?

3. Имайте реалистични очаквания

Нормално е да се вълнувате за Коледа, но е важно да имате реалистични очаквания, за да не бъдете разочаровани накрая. Когато планирате празниците, замислете се, че ще има и проблеми и  провали. Не си представяйте, че всичко ще бъде прекрасно и магично, защото всички знаем, че няма да бъде така. 

4. Очаквайте неочакваното

Подобно на реалистичните очаквания, трябва да очаквате и неочакваното. Трябва да имате план Б за всичко, в случай, че нещо се обърка. По-стресиращо е, когато се случи нещо, което не сте предполагали, че ще се случи. 

5. Не поемайте всички отговорности

Не се нагърбвайте с всичката работа. Например, ако ще се събирате във вашия дом, помолете гостите всеки да донесе по нещо- един питка, друг десерт и т.н. По този начин няма да прекарате целия ден на Коледа в кухнята и няма да сте поели цялата отговорност, което е изключително стресиращо. 

6. Бъдете благодарни

Покрай цялата суматоха, понякога забравяме какъв е истинският смисъл на Коледа- да бъдем с близките си и да бъдем благодарни, че имаме това, което имаме. Помислете за изминалата година и благодарете за всичко, което сте имали през годината. 

7. Кажете "Сбогом" на миналото

Едва ли има човек, за когото годината е била изпълнена само с хубави неща. Кажете "Сбогом" на всичко лошо, което се е случило и се заредете с положителна енергия за новата година. 

8. Дайте си почивка

Не забравяйте да си почивате и да отделяте време за себе си. Направете си чаша горещ шоколад и седнете пред елхата, за да й се порадвате. Работата и задълженията никога не свършват, така че отделете време за наистина важните неща. 

 Станете част от Jenite.bg във Facebook!

0 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти