Направете тежката раница по-лека и удобна

Нужно е единствено да я нарамите по правилния начин

Независимо дали имате ученик вкъщи или просто ви предстои пореден учебен ден в живота, съществува сериозна вероятност да ползвате безценните услуги на устройството раница. А как да я носите правилно, разкриват нашите колги от Fitwell.bg.

Това велико изобретение, наречено раница, е възникнало не като средство за пренос на учебници, тетрадки, компютри, телефони и прочие инструменти на модерния гражданин, а като ловен аксесоар, служещ за транспортирането на оръжие и дивеч на дълги разстояния. Впоследствие то намира широко приложение и в туризма, а чак по-късно, през 50-те години на миналия век, започва да наподобява дизайна, който познаваме, и да навлиза по-широко в ежедневието на градския човек. Днес е практически навсякъде, но най-вече – в учебните заведения.

Може би помните, че преди две години имаше една инициатива за осигуряване на втори комплект учебници на учениците, който да седи в училище. Целта – да бъде намалено теглото, което децата носят на гръб до учебното заведение и обратно. Раницата може и да има вина за част от гръбначните изкривявания, от които страдаме понастоящем, но теглото ѝ не е единствената причина за това.

Всъщност начинът, по който се носи тази раница, има много по-голямо значение за това какво влияние ще окаже тя върху тялото ни в дългосрочен план. Идеята е с настоящата статия е да хвърлим малко по-ярка светлина върху този сериозно подценяван аспект от живота на "модерния охлюв".

Направете тежката раница по-лека и удобнаThinkstock / Guliver
До 15% от личното тегло
Според две изследвания, раница, тежаща 15 или повече процента от теглото на човека, който я носи, променя стойката му. Един консервативен лимит е 10% от личното тегло. С други думи, ако имаме ученик, тежащ 60 килограма, неговата раница не бива да надвишава 6 или в най-лошия случай – 9 килограма.

Силен пояс – здрав гръб
Когато става дума за носене на раница, повечето хора си мислят за мускулите на раменете и гърба. Реалността обаче е следната – ако има една мускулна група с най-голямо значение за протекцията на гръбначния стълб, то това е поясът. А издръжливият и силен корем се постига не толкова с популярните коремни преси, колкото с изометрични упражнения като различните вариации на планк, ренегатско гребане,палоф преса, куче птичар и др.

Най-тежките предмети – на дъното
Независимо колко тежи раницата ви, когато я подреждате, гледайте да слагате най-тежките предмети отдолу. По този начин центърът на тежестта на багажа ще бъде най-близо до центъра на тежестта на тялото ви (това е тазът) и ще причинява много по-малко умора и отклонения в стойката ви.

Раницата – близо до тялото
По същата логика, колкото по-близо до себе си носите раницата, с толкова по-малка сила ще ви въздейства тя. Избягвайте да я мъкнете в ръка, освен ако не се качвате в градския транспорт, където доброто възпитание изисква това.

Ако имате две презрамки – използвайте ги
Неслучайно повечето раници са оборудвани с две презрамки – по този начин теглото се разпределя симетрично върху тялото и причинява много по-малко умора и деформация на позата и походката. Ако имате основателна причина да носите багажа си на едно рамо (ако сте с дамска чанта, например), старайте се да редувате раменете равномерно.

Да, симетрията е от значение
Освен презрамките, начинът, по който редите багажа си, също е от значение. Старайте се да разпределяте вещите си така, че да нямате по-тежка половина от раницата, която да ви "дърпа" наляво или надясно. Ако имате асиметрична раница (такава с диагонален ремък през тялото), то тя трябва да е далеч по-лека (под 10% от личното ви тегло), за да не оказва потенциално вредно влияние върху гръбнака ви.

Направете тежката раница по-лека и удобнаThinkstock/Guliver
А ако сте нарушили някое от по-горе изброените правила за носене на раница и усещате силна болка в раменете, то непременно изпробвайте съветите на Fitwell.bg за самомасаж в домашни условия.

4 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.12
числото Фи 09.10.2013|17:21
жал ми става като ги видя малчуганите като тръгнат с раници по-големи от тях самите
11
Lili Stoimenova 25.09.2013|11:52
Като знам как товарят децата ни, направо ми е много жал, само тук има такива неща.
10
Анита Кралева 24.09.2013|11:49
Ох, наистина им се налага толкова много неща да си носят, никак не им завиждам.
9
Desislava Stoyanova 21.09.2013|09:11
колкото и да е удобна чантата, ако тежи 25кг. няма как да стане по-лека.
8
otec natanail 20.09.2013|20:07
Понякога чантите на първолаците са по - тежки от самите тях :)
7
Надя Богданова 20.09.2013|19:00
Така е,увреждаме ги без да разберем.
6
Надя Богданова 20.09.2013|18:59
Ужасно тежки са за децата тези раници.
5
Христея Бакалова 20.09.2013|17:02
А на едно дете как да му причиним такова нещо.
4
vili deneva 20.09.2013|14:55
Особено по - малките с раници са ми много мили.
3
Sisunka Mitevska 20.09.2013|14:46
Специално при малките деца е много важно да се спазват всички тези неща, тъй като повечето от тях са с изкривявания именно заради тежките раници.
2
Красимира Костова 20.09.2013|14:25
Горките деца!
1
bilyanka razpilyanka 20.09.2013|14:10
Много добри съвети! Повечето родители сега са се втурнали да купуват раници с механизми и колелца, които обаче правят чантата още по-тежка и това я прави още по-тежка.
Блондинка се хвали на приятелката си: -Днес си купих специална поилка за морските ми свинчета. Представяш ли си? Там има едно копче, като го натиснеш и пуска вода в купичката. -Е те, морските...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Няма звяр толкова див, че да не отговори на ласката. Дезидериус Еразмус
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти