Необходимостта от адекватни грижи по време на бременността

Важно условие за 9 месеца щастие

Най-прекрасната вест за всяка жена е мигът, в който узнае, че е бременна. Бременността може да бъде един от най-вълнуващите периоди от живота на една майка и бъдеща родителска двойка, но тя изисква внимание, отговорност и специализирана грижа за здравето на бременната и носеното от нея дете.

Именно такава специализирана подкрепа през всичките девет месеца предлагат специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев", където усилията са изцяло насочени към нормалното протичане на бременността и безпроблемното раждане на живо и здраво дете.

Подготовката започва от момента на зачатието, а след това и от така наречената женска консултация до мига на раждането. Проследяването на бременността трябва да се извършва от висококвалифицирани специалисти, разполагащи с необходимото модерно ултразвуково оборудване и качествена клинична лаборатория, за да осигурят добра пренатална грижа и спокойствие н  бременната и детето в нейната утроба.

Необходимостта от адекватни грижи по време на бременносттаThinkstock/Guliver

В хода на цялата бременност, грижата за бъдещата майка и нейното дете се поделя между проследяващия акушер-гинеколог и специалистите по фетална медицина. Изключително важно в мига, в който узнаете за бременността, е да се насочите към своя акушер-гинеколог, за да може той да следи отблизо състоянието ви и развитието на вашето дете.

Съвестното проследяване на бременността включва преди всичко акушеро-гинекологични прегледи с ултразвукова диагностика и проследяване на нивата на кръвното налягане, тегло, наличие на отоци и други. Към тях се добавят важните клинични изследвания на кръвната захар, кръвна картина, инфекции, урина и хемастазиологични изследвания като фибриноген, протромбиново време, микробиология на влагалищен секрет и много други, които дават необходимата информация за състоянието на бъдещата майка.

Съвременното проследяване на бременността не би било пълно без важните за здравето на растящия плод високоспециализирани прегледи при специалист по фетална медицина, като първи триместър скрининг тест, фетална морфология, след което следва късна фетална морфология с доплерово изследване и при необходимост фетална ехокардиография.

Необходимостта от адекватни грижи по време на бременносттаМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Честотата на посещение при проследяващия акушеро-гинеколог е строго индивидуално, но когато се  касае за нормално протичаща бременност без усложнения, бременната жена трябва да посети своя лекар поне 15 пъти. По време на първата визита в 5-6-та гестационна седмица, обикновено се диагностицира бременността чрез установяване на сърдечна дейност на плода и определяне вероятния термин на раждане. Правят се и редица други изследвания като цитонамазка, микробиология на влагалищен секрет, изследване на кръв и урина. Измерване на кръвното налягане и телесното тегло се извършва при всяко посещение.

Следващата визита – 11-13-та гестационна седмица – е една от най-важните, тъй като това е периодът, в който се извършва първи триместър скрининг тест, чиято цел е да установи или отхвърли наличието на хромозомни аномалии. Добре е този скрининг да бъде извършен от сертифициран специалист по фетална медицина. През следващите няколко визити се правят поредица от ултразвукови изследвания, извършва се запис на сърдечните тонове, измерва се височината на фундуса и други важни процедури за майката и плода.

Много важен момент от проследяването е провеждането на високоспециализирано ултразвуково изследване за фетална морфология, което отново се извършва от специалист по фетална медицина - обикновено между 19 и 23 г.с. Феталната морфология представлява обстойно и високоспециализирано ултразвуково изследване на всички основни органи и системи на плода. В зависимост от гестационния срок се получава информация относно феталното развитие и протичането на бременността.

Целта на изследването е да се оцени анатомията на плода и да се изключат или установят аномалии, които се проявяват в по-късните срокове от бременността. Прави се оценка на размерите и растежа на плода, плацентата, пъпната връв и околоплодните води, маточната шийка, кръвотока в различните съдове на плода. За целта може да се използва 2D ехография и 3 – 4D ехография с или без доплерово изследване.

Необходимостта от адекватни грижи по време на бременносттаМедицински комплекс "Д-р Щерев"

В завършващите седмици от бременността при редовните прегледи при проследяващия акушер-гинеколог се включва и доплеровото ултразвуково изследване, което е допълнителен важен маркер за фетални усложнения, наред с някои нови биохимични маркери за прееклампсия. Късната фетална морфология се провежда в 30-32 г.с., когато се оценява доброто общо състояние на плода в края на бременността. Това се прави с доплерова ултразвукова диагностика на различните органи и системи.

В този срок на бременността се извършва оценка как се чувства бебето в майчината утроба и се установява дали има някакви усложнения, които да изискват повишено внимание от проследяващия акушер-гинеколог или екипът, който ще води раждането. В края на бременността се извършват прегледи и изследвания, даващи насока за датата и метода на родоразрешение.

Когато става въпрос за високорискова бременност, като например многоплодна бременност, или такава съпътствана с редица други усложнения, то тогава проследяването подлежи на по-строг и чест контрол от страна на висококвалифицирани специалисти.

Всичко описано дотук ще осигури вашето безпроблемно износване на плода и 9 месеца щастие, за да родите здраво и доносено бебе.

5 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Животът е твърде кратък, за да не си жив, да не бъдеш страстен и да преливаш. Разкарайте нещата,...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Задайте въпрос
Вижте всички специалисти