Пътеводител на раждащата жена: Естествено раждане

Подгответе се за първата среща със своето дете!

С насочването към родилното отделение вие, като бъдеща майка, навлизате в завършващия етап на бременността, като предстои най-сюблимния момент – раждането на новия живот.

Чакането, продължило 9 месеца, приключва и скоро ще държите своята рожба в ръцете си! В следващите редове ще опишем процедурите, през които ще преминете в непосредствена подготовка на раждането, при неговото провеждане и по време на следродилните грижи за вас и вашето новородено дете. Ще разделим нашето представяне на две – в първата статия ще опишем всичко, случващо се при естествено раждане, а във втората при оперативно родоразрешение (цезарово сечение).

Правим уговорката, че описаното отговаря за провеждане на раждане в Медицински комплекс "Д-р Щерев”, а в различните лечебни заведения отделните стъпки могат леко да се различават.

Лекар и акушерка се надпреварват да се грижат за вас
След пристигането ви в болницата ще бъдете посрещната на регистратурата или от дежурните акушерки, които ще ви насочат към извършване на подготвителни процедури и прегледи (обличане, гинекологичен преглед, запис на сърдечни тонове на плода, тоалет и клизма). След тази подготовка ще бъдете настанена в предродилна зала, където ще се подготвите за предстоящото раждане под лекарско наблюдение и грижа от акушерка до получаване на пълно разкритие. В този период непрекъснато ще бъдат следени детските сърдечни тонове на вашето бебе и маточните ви контракции чрез модерните кардиотокографски апарати, с които е оборудвана всяка зала.

Пътеводител на раждащата жена: Естествено ражданеМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Самото раждане протича през няколко етапа. През първия етап започват контракциите и постепенното разкритие на маточната шийка. Като времетраене тази фаза от раждането е най-продължителна и обхваща времето от започване на истинското раждане, при разширение от 2­–3 см, до пълно разширение на маточната шийка от 10 см. За да получи повече информация за хода на раждането, на този етап водещият раждането ви акушер-гинеколог ще уточни степента на разширение, ще прецени положението на маточната шийка, състоянието на околоплодния мехур и ще определи позицията на главата на бебето ви или т.нар "предлежаща част". Периодът се характеризира с поява и постепенно учестяване на маточните контракции с около 5-минутни паузи между тях.

Освен проследяването на маточното разширение на този етап от раждането се наблюдава и честотата на маточните контракции, силата им и честотата на детската сърдечна дейност. Тя е важен показател за доброто състояние на вашето бебе. За оценка на всичко изброено се използва мониторен запис, правен с апарат, наречен кардиотокограф – той регистрира сърдечната честота, силата и продължителността на контракциите. При необходимост могат да се направят и допълнителни кръвни изследвания. Първият етап при раждащи за пръв път жени трае около 12–14 часа, но е възможно фазата да продължи и по–дълго. Обикновено при втора или следваща бременност този етап е по–краткотраен.

Напъните са ваш приоритет
Вторият етап е т.нар. "активна фаза" на вашето раждането. Той започва от момента на пълно разкритие на маточната шийка и завършва с раждането на бебето. Продължителността на този етап е от няколко минути до 2–3 часа, като при вече раждалите жени времетраенето е по–кратко. В този период трябва да извършите напъните по време на контракциите. Ще бъдете поставена на специално родилното легло в родилна зала, като трябва да напъвате при всяка контракция.

Пътеводител на раждащата жена: Естествено ражданеМедицински комплекс "Д-р Щерев"

Медицинският екип, който води раждането, ще продължи да следи за състоянието на плода и да проследява сърдечните му тонове до неговото раждане. Когато бебето се появи на бял свят, то се почиства от секрети в устата и носа и се прерязва пъпната връв. Малкото човече веднага се поема от неонатолог, който прави оценка на виталните му показатели по специална скала.

В Медицински комплекс "Д-р Щерев" се спазва правилото новороденото да се постави в непосредствен контакт с вас, освен ако не са налице медицински индикации за обратното. Този начален контакт майка-бебе, допирът на мъничето до вашата кожа и докосването му във вашата прегръдка е много важен, за да стартират физиологичните процеси на лактация и производство на майчина кърма.

Кога се "ражда" плацентата?
Третият етап обхваща времето от т.нар. "изгонване” на плода (раждането на бебето) до "раждането” на плацентата и околоплодните ципи. Времето за отлепянето и изхвърлянето на плацентата е около 5–10 минути. Процесът на раждане на плацентата не е болезнен и става спонтанно или с минимална помощ от страна на акушер-гинеколога и/или напъни от ваша страна.

След "раждане” на плацентата се прави оглед на меките родилни пътища за евентуални разкъсвания. През следващите няколко часа (обикновено 2) вие оставате под наблюдение в родилна реанимация с цел ранно установяване на усложнения. След преминаване на този период ще бъдете настанена във вашата стая в родилния стационар. На самият следродилен престой и възстановяване ще бъде обърнато внимание в специална статия от Темата на месец декември, посветена на раждането.

Задайте своите въпроси към специалистите от Медицински комплекс "Д-р Щерев"!

10 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Спорят две блондинки: -Това е той. -Не е той. -Той е. -Абе не е той. -Хайде да го питаме. -Добре. -Извинете, това вие ли сте? -Да, аз съм. Двете блондинки едновремено една на друга: -Видя ли, бе!?
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Не търси добрите качества в един мъж - всеки има такива! Търси лошите и се запитай, можеш ли да...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти