Приготвянето на боб може да ви се струва трудна задача, собено ако нямате опит в кухнята. Днес ви иваме на помощ с една лесна и вкусна рецепта за постна боб чорба, която е идеална за Бъдни вечер:
Необходими продукти:
- 500 г бял боб (сух или консервиран)
- 1 голяма глава лук
- 2 моркова
- 1 червена чушка
- 1 зелена чушка
- 3-4 скилидки чесън
- 2 домата (или 1 консерва нарязани домати)
- 2 супени лъжици олио или зехтин
- 1 чаена лъжичка червен пипер
- Сол на вкус
- Черен пипер на вкус
- Джоджен
Инструкции:
-
Подготовка на боба:
- Ако използвате сух боб, изплакнете го добре и го накиснете във вода за поне 8 часа или през нощта. След това го отцедете и изплакнете отново.
- Ако използвате консервиран боб, просто го отцедете и изплакнете под течаща вода.
-
Запържване на зеленчуците:
- Нарежете лука на ситно и го запържете в олиото или зехтина в голяма тенджера на среден огън, докато стане златист.
- Добавете нарязаните моркови и чушки и продължете да пържите още няколко минути, докато зеленчуците омекнат.
-
Добавяне на останалите съставки:
- Добавете нарязания чесън и червения пипер към тенджерата и разбъркайте добре. Гответе за около минута.
- Добавете доматите и разбъркайте. Оставете сместа да къкри за няколко минути.
-
Готвене на боба:
- Ако използвате сух боб, добавете го в тенджерата заедно с достатъчно вода, така че да покрие боба. След като заври, изхвърлете първата вода. Варете на слаб огън, докато бобът омекне (около 1-2 часа). Проверявайте периодично и добавяйте вода, ако е необходимо.
- Ако използвате консервиран боб, добавете го в тенджерата след като зеленчуците са готови и варете всичко заедно за около 15-20 минути.
-
Подправяне:
- Подправете със сол, черен пипер и джоджен на вкус. Опитайте и коригирайте подправките според предпочитанията си.
-
Финални щрихи:
- Когато чорбата е готова, махнете я от огъня и оставете да почине за около 10-15 минути преди сервиране.
- Гарнирайте всяка порция с пресен магданоз.
1 | 0 |