Собственик на дял от имот

Той пътува, почива или печели, благодарение на инвестицията си

Хората измислят какви ли не начини да обикалят света. Някои имат приятели в друга държава, други си създават такива чрез програма за студентски обмен, трети пък се възползват от възможностите, които осигурява каучсърфингът. Но вече има и друг вариант, който е обвързан с първоначална инвестиция, гарантираща собственост.

Имот, разделен на шестнадесет

"Fractional ownership” или "дялова собственост" представлява евтин начин да отидете на почивка, в която точка на света пожелаете. Поне това е обещанието на компаниите, които предлагат подобна услуга. В основата на тази възможност стои закупуването на дял от имот, като тази инвестиция ви дава право на почивка в някоя от другите 80 страни, които са включени в програмата. Тя съществува отдавна в Западна Европа и САЩ, но представлява иновация за пазара в България. Другите държави имат конкретни закони, създадени с цел защита на дяловите собственици. У нас обаче все още липсват разпоредби и затова инвестициите минават под знака на Търговския закон за защита на собствениците и собствеността.

Всеки имот, включен в проекта, се обособява като собственост на различно дружество с ограничена отговорност, чийто капитал е разделен на няколко дяла. Същността на дяловата собственост е закупуването на минимум 1/16-а част от недвижимо имущество, която съответства на ползване три седмици в годината. Те обаче могат да бъдат прекарани в този имот безплатно или да бъдат "заменени" срещу символична такса за друг ваканционен имот по света, който също е част от организацията. С други думи, срещу една не особено голяма инвестиция, получавате шанса да почивате на места, които едва ли бихте посетили при нормални обстоятелства.

Дяловата собственост в цифри

Закупеният имот може да бъде с различна големина, а вече близо 7000 курорта участват в програмата. Един от най-евтините варианти са предлаганите по българското Черноморие апартаменти. Дял от тях е достъпен за 500 евро начална такса и 60 евро/месец в продължение на три години, а таксата за обслужване на апартамента е около 200 евро. Тя включва заплащането на управлението и поддръжката на имота, застраховка, счетоводство, годишно данъчно консултиране. Този еднократен разход обаче ви осигурява възможността да отидете в мечтани курорти в други страни, както са направили близо 4,5 млн туристи от цял свят през изминалите две години. Според проучване на американската консултантска фирма в областта на дяловата собственост и недвижимите имоти "North Course" пък, броят на курортите в Европа се е увеличил с близо 900 за същия период. Явно има интерес към подобно споделяне на имуществото в световен мащаб, на път сме да видим как ще проработи тази схема у нас.

Споделяне в България

Стартът за нашата страна е поставен от дружеството MOi Klub, което предлага за пръв път на пазара ни подобен инвестиционно-туристически продукт. Една от офертите му в момента е дял от апартамент в луксозния комплекс "Калиакрия", който се намира между Балчик и Каварна. На фона на всички изброени екстри на курортното селище и възможността за пътуване по целия свят, сумата от 7,969 евро за дял изглежда приемлива. Още повече, че инвеститорът може да разменя, продава, дарява, завещава и отдава под наем своят дял, тоест неговата част от имота е със статут на недвижима собственост. Организацията, която предлага услугата на българския пазар, работи с други фирми в над 80 държави по целия свят и за момента предлага 1000 курорта за размяна. Собствениците на имот заплащат "наем" минимум 99 евро на седмица, за да почиват в имот, различен от техния. Ако пък не искат изобщо да почиват в своя имот през определена година, има опция компанията да го отдаде под наем, като собственикът получава приходите.

Твърде хубаво, за да е истина

И тъй като съм природно обременена с подозрителност, се запитах "Къде е уловката?". Реално излиза, че една инвестиция ви осигурява огромен избор от възможности със съвсем скромно допълнително заплащане. Но пътуването от една точка до друга не е лесна работа. Самолетни билети, летищни такси. И всичко това трябва да бъде планирано месеци по-рано, както и самата почивка, която ще се реализира в рамките на седмица или две. Предварителна заявка за конкретен курорт. Стотици хиляди души, които искат да почиват на Френската ривиера например, а само 2000 налични апартамента по програмата там. Реализирането на подобно, на пръв поглед евтино, пътуване, ще ви коства толкова време и усилия, че нищо чудно скоро да продадете своя дял на по-ниска цена от първоначалната. Може би в момента имате капитал и бихте искали да го вложите именно в недвижимо имущество. Дяловата собственост е чудесен начин за това, тъй като сумата драстично е намалена. И по-точно – около 16 пъти. Все пак помислете, дали ще използвате своята част по предназначение или по презумпция си знаете, че нямате време за почивка. И подобно упражнение се обезсмисля.

Тенденцията е все повече категории от живота да бъдат споделени. Ресурсите на нашата планета са ограничени, а хората приемат мисълта да използват нещо чуждо, за напълно нормална. Щом има толкова много стоки втора ръка – от дрехи и играчки до техника и автомобили, то нищо чудно скоро да се появи дялова собственост и за по-обикновени аспекти от нашия живот. Чисто нова кола? Няма проблем. Делите си цената с още шест човека и я карате всеки понеделник.

26 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се прибира вкъщи: -Скъпи, ще останеш много доволен, като ти кажа нещо. Днес 3 пъти минах на червено и никой не ме спря и не ме глоби. Със спестените парички си купих 3 нови шапки.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Приятелството след любовта би ме унижило. Настаняването на една силна страст в малко симпатично...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти