Спрете да мислите за натрупаните килограми по време на пандемията и се отпуснете

Спрете да мислите за натрупаните килограми по време на пандемията и се отпуснете
Pexels

Смешките около наддаването на тегло по време на пандемията от коронавирус превзеха социалните мрежи на втория ден от обявяването на извънредното положение, когато останахме вкъщи. И макар че винаги е вбесяващо, когато хората се шегуват за излишни килограми, публикациите и статиите на тази тема са особено груби.

В момента вече сме достатъчно стресирани – безработицата нараства, болниците са почти пълни, много хора се борят да посрещнат основните си нужди и никой всъщност не знае кога и как всичко ще свърши.

Страхът от натрупаните килограми през това време е отражение на културата на хранене, която имаме. Страхуваме се от надебеляване, дори в разгара на безпрецедентна пандемия в световен мащаб, защото непрекъснато ни заливат твърденията, че наддаването на тегло е лошо, много лошо. Колективно сме обсебени от диети, снимките преди и след, продукти за отслабване и интензивни тренировки.

За съжаление шегите няма да изчезнат скоро. Междувременно ето какво може да направите, за да прекроите собствената си гледна точка за теглото, храната и упражненията по време на пандемия.

Признайте, че страховете ви от наддаване на тегло идват от всичко, което виждате в мрежата. Първата стъпка към игнорирането на тези облъчвания е като признаете, че увеличаването на теглото не е само по себе си нездравословно. Здравето обхваща цяло разнообразие от фактори. Социалните детерминанти (раса, социално-икономически статус, пол, стрес, възприемана стигма), генетика и други фактори на начина на живот също играят огромна роля за цялостното ви здраве. Плюс това, връзката между тегло и здраве е твърде сложна.

Помнете, че идеята, че всеки ще наддаде, докато е вкъщи е глупава. Не може да се направи такова глобално обобщение. Всъщност, ако се притеснявате, че нарушаването на рутината ви автоматично ще доведе до натрупване на килограми, може да се окаже, че рутината ви е твърде строга. Ние сме хипер наясно какво правим, така че се притесняваме, че ще наддадем веднага щом разхлабим юздите. Такъв режим на хранене и физически упражнения не е устойчив план.

Знайте, че можете да хапвате повече заради всички емоции, които ви връхлитат. Хранителните навици са малко по-различни в наши дни. Достъпът до храна е друг, графикът е променен, рутината също, а и събитията са стресиращи. Вероятно и храната във вашия дом е по-различна от преди. През първата седмица или повече от карантината вероятно сте прибягвали до успокояване с храни, като пица и сладолед. Склонни сме да приравняваме комфортните храни с храни, които са пикантни, кремообразни, мазни, сладки. Тези храни имат добър вкус и могат да предизвикат производството на допамин в мозъка, който ни кара да се чувстваме добре. Но храната не трябва да бъде единственият ви механизъм за справяне със ситуацията. Сънят, движението, социалните връзки, дори и виртуални, терапията са всичко към което може да се насочите за комфорт.

Опитайте интуитивното хранене, което може да ви помогне да не чувствате, че сте надвити от храната. Когато човек за първи път опита този тип хранене, често има начален период, в който се храни с каквото види. Но скоро тези храни губят интензивната си привлекателност и човек се настанява в доста нормална хранителна рутина. Същото вероятно ще се случи и с вашите модели на хранене по време на карантина.

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

1 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Чини ми се, всички съдбоносни предели в човешкия живот са все така коварно неразличими. Човек...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти