Холистична медицина: Що е то?

Обръщаме внимание на една по-различна гледна точка към здравето - холистичната гледна точка

За да се чувстваме добре в кожата си и в пълна хармония със себе си, ние, jenite, трябва на първо място да се грижим за здравето си. Често обаче се случва на лице да е проблем, с който традиционната медицина не може да се справи. Именно по тази причина в рамките на октомврийската ни тема на месеца решихме да обърнем специално внимание на една по-различна гледна точка към здравето. А именно - холистичната гледна точка.

Нека най-напред си отговорим на въпроса що е то холистична медицина. Накратко, това е система, която "събужда” едно от най-ценните качества на човешкия организъм - стремежа към самоизлекуване. Тук ще си позволим да цитираме Д-р Самуел Ханеман, който в своя "Органон на лечебното изкуство” споделя: "Най-висшият идеал на лекуването е бързото, меко и трайно възстановяване на здравето или премахването и унищожаването на болестта в нейната цялост, по най-краткия, най-надеждния и най-безвредния начин, на основата на лесно разбираеми принципи.” Именно така би могла да бъде най-точно определена същността на холистичния подход.

Кратка справка с речника разкрива, че самата дума "холистичен” произлиза от гръцкото holos и означава цял, цялостен, интегрален. Холистичната медицина разглежда човека именно като цялост, съставена от три основни нива – физическо, емоционално и духовно. И, тъй като те са неразривно свързани, нарушаването на това триединство неизменно води и до дисбаланс в организма и създава предпоставки за болестно състояние.

Тук е моментът да споменем, че според холистичната медицина болестта е само една и се изразява най-общо в разстройство на жизнената сила. А това, че протича различно при всеки, е резултат от индивидуалната реакция на човешкия организъм. Именно по тази причина в основата на успешното лечение се крие тъкмо индивидуалният холистичен подход.

Холистична медицина: Що е то?Thinkstock/Guliver
За разлика от конвенционалната медицина, холистичната такава обръща внимание най-вече на факта, че всеки човек притежава свой уникален начин на живот, както и различни потребности. Това "правило” лежи в основата на определянето на индивидуалния лечебен план, който цели болният човек да бъде цялостно излекуван, а не просто временно облекчен. Защото най-важното е не да бъдат потиснати симптомите, а да се елиминира завинаги причината за нездравото състояние на организма.

Първостепенна за холистичния подход е профилактиката като начин за предпазване от развитието на болест. За тази цел от ключово значение е елиминирането на емоционалния и умствения стрес. Защото в противен случай той неизбежно се превръща във физическо неразположение. Изключително важно е и активното сътрудничество между лекар и пациент, които трябва винаги да работят като екип.

А в какво точно се изразяват самите методи на лечение в холистичната медицина, ще разберете още от следващата статия, която предстои да излезе в рамките на най-здравословния месец в Jenite.bg.

164 19
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка си говори с приятелка: -Вчера ходих на очен лекар. -И какво ти каза? Как си със зрението? -Със зрението съм добре, но има друг проблем. Докторът ми каза, че трябва да науча азбуката.
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти