"Не е моя вината" и още 5 неща, които токсичните хора казват и правят

"Не е моя вината" и още 5 неща, които токсичните хора казват и правят
Pexels

Хроничните негативни емоции в живота ви могат буквално да ви убият. "Кралиците на драмата" могат да унищожат живота ви. Всеки от нас поне веднъж в живота си е имал токсичен приятел или партньор, който е изсмуквал енергията ни. Обикновено започваме да се чувстваме изтощени и смазани около такива хора. Но има неща, които токсичните хора правят и неща, които казват, които могат да ни помогнат да разпознаем токсичните хора и да стоим настрана от тях: 

1. Манипулация и контрол

Токсичните манипулативни хора всъщност не се интересуват от вас или вашите чувства. Те просто използват това "оръжие", за да ви контролират, за да можете да станете част от техните планове. Има няколко начина за манипулация: обръщане на казаното от вас, кара ви да се чувствате луди, прави се на жертва, заплашва ви. 

2. Не се извиняват

Без значение какво прави един токсичен човек, вината никога не е негова. Тези хора започват да спорят и да нападат, за да се защитят и да излязат невинни от ситуацията. Причините, поради които не признават грешките си, може да са няколко: извиненията могат да представляват заплаха за тяхното самочувствие, не искат да поемат отговорност за своите действия, предпочитат да изпитват гняв и агресия, вместо положителни емоции. 

3. Проектират собствените си чувства върху другите хора 

Може да става дума за непознат човек, който ви обвинява, че му се подигравате или го обсъждате, без наистина да е така или близък, който ви приписва своите негативни емоции и след това ви обвинява за тях. 

4. Постоянно оплакване

Всеки има лоши дни и има нужда да се оплаче на някого от това, което му се случва. Но когато това се превърне в навик, вече се превръща в токсичност. Токсичните хора обичат да натоварват околните с проблемите си. Всеки си има проблеми и едва ли има човек, който иска всеки ден да слуша нечие мрънкане. Ако имате близък човек, който е такъв, поговорете с него или просто се отдалечете от него. 

5. Те не приемат "Не"

Токсичните хора буквално ви карат да се чувствате уплашени да кажете "не". Когато ви помолят за нещо и вие откажете, започват да ви манипулират, за да получат отговора, който желаят в крайна сметка. Ако се сблъскате с такъв човек, не му позволявайте да ви манипулира, за да постигне целта си. 

6. Вашият успех винаги е мъчение за тях 

Това е много често срещано явление при двойките. Обикновено на тази тема мъжете са токсични. За един мъж е доста трудно да приеме, че жена му е по-успешна от него или изкарва повече пари. Не позволявайте на никого да саботира успеха ви. Бъдете горди от себе си и продължавайте да вървите нагоре. Ако мъжът ви не може да го понесе, това не е вашият мъж. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!   

3 0
Харесва ли ви тази статия?
КЛЮЧОВИ ДУМИ
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Блондинка се обажда на компютърен специалист. Има проблем с компютъра си. - Ало! Имам проблем с компютъра. Пише ми на монитора, че не ми разпознава принтера. -И Вие какво направихте? Ами обърнах...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Всяка любов е приказка, но с различен край. И не е вярно, че ако има край не е любов. Любов е!...
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти