Топ 5: Най-призрачните градчета в света

От Съединените американски щати до Украйна - изоставените градове са навсякъде

Призрачните истории, които витаят около градовете, ще ви накарат да изтръпнете от ужас и ще ви отведат на места, които определено биха били интересна дестинация за по-ексцентричните сред вас.

5. Тинехам, Дорсет (Югозападна Англия)

Топ 5: Най-призрачните градчета в светаHubPages

Във Великобритания селото е известно с името The Village Dorset Lost. То е гражданска енория, която от 1945 година е под контрола на Министерството на отбраната.

По време на Втората световна война селото е превзето от британската армия със стратегическа цел - армията се нуждае от място за тренировки. На тогавашните жители е обещано да се върнат в домовете си, щом войната приключи, но това така и не се случва. Така селото остава незаселено до днес. В момента продължава да се използва от армията за обучения.

Достъпът до селото е разрешен само през уикендите и националните празници. Изминалите години са взели своите жертви - единствено църквата и сградата на училището остават непокътнати. Смята се, че на чиновете още стоят домашните работи на учениците, сякаш само преди броени минути те са излезли навън да играят…

4. Феърбанк, Аризона (САЩ)

Топ 5: Най-призрачните градчета в светаHubPages

През 1700 година селото е собственост на местните жители американци. Официално съществува от 1882 година, когато след строежа на железопътна гара и релсов път започва заселване на повече хора.

Феърбанк скоро става кръстовище между процъфтяващия минен град Томбстоун и останалата част на страната. Градът се развива добре през следващите години, до затварянето на мините в Томбстоун в следствие на редица наводнения. Тогава много от жителите на минния град се местят да живеят другаде, заради сушата, която отнема поминъка на земеделците. Всичко това води до обезлюдяване на района през 1970 година.

Една от най-запомнящите се истории около Феърбанк е тази от месец февруари 1900 година, когато е бил направен опит за грабеж на влак, който преминава през селцето. Макар да е бил неуспешен, той остава в историята с кървавите си последици, поради които някои от членовете на бандата губят живота си.

Днес призрачното селце служи като Бюро за управление на регионалните щабове.

3. Боди, Калифорния

Топ 5: Най-призрачните градчета в светаHubPages

Градът е сърцето на Златната треска, след като златотърсачи откриват именно там находища през 1859 година. В началото градчето е минен лагер за благородния метал. Официално е открит през 1876 година с население от около 2000 души.

Името си получава от откривателя на първото злато в града, Уилиям Боди. До 1875 година градчето процъфтява. В началото на Втората световна война сградите на училището и на пощата са затворени.

Облагите от мините в района обаче намаляват и в продължение на 80 години населението драстично се стопява. Оттогава то е Национална забележителност с около 200 000 посетители годишно. Смята се за един от най-добре запазените призрачни градове в света.

2. Припят, Украйна

Топ 5: Най-призрачните градчета в светаHubPages

Когато чуем за Чернобил непременно се сещаме за най-големият ядрен инцидент в света от 1986 година. Той причинява смъртта на около 6000 души за период от четири години. Оттогава районът на град Припят остава незаселен. 

1. Орадор-сур-Глейн, Франция

Топ 5: Най-призрачните градчета в светаHubPages

На първо място в списъка на най-призрачните градове попада френската комуна Орадор-сур-Глейн. Градът, който в момента е със статут на мемориален паметник, а в миналото става център на ужасяващо клане от страна на германските нацисти.

Близо 600 жители, сред които жени и деца, губят живота си тук по време на Втората световна война. В клането загиват 190 мъже, които били простреляни в краката, както и в други несмъртоносни части на тялото. След стрелбата мъжете са оставяни да пълзят, докато не им останат никакви сили. След това са поливани с бензин и изгаряни живи.

В църквата в града, която става неволен свидетел на клането, били затворени жени и деца, след което била подпалена. Отвън имало нацисти, които отнемали на опитващите се да избягат всеки възможен път навън, като стреляли с оръжия по прозорците и вратите.

До днес призрачният град остава обезлюден, а за клането напомнят разрушените сгради и остатъците от различни оръжия и машини. Всичко това днес служи като забележителност. Близо до призрачния град е построено ново градче с настоящо население от около 2000 души.

Ако тази статия ви е харесала, харесайте и страницата на Jenite във Facebook!

3 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.11
Mighty Quinn 22.05.2014|16:56
направо да те побият тръпки
10
Пламен Панайотов 19.05.2014|13:00
Нормално си изглеждат .
9
Никол Георгиева 13.05.2014|14:56
Доста страшни места.
8
mariyna todorova 12.05.2014|16:38
Смразяващи истории!
7
ilka ilchewa 12.05.2014|11:03
направо зловещо
6
Wild Rose 10.05.2014|18:48
достойни са за някакъв хорър.
5
криворазбрана цивилизация 10.05.2014|11:50
Интересна статия, наистина зловещи истории.
4
Liubomira Panajotova 09.05.2014|19:12
Зловещи са историите около тези градчета.
3
Nina Rosi 09.05.2014|18:29
Колко много смърт тегне над тези места, наистина е тъжно.
2
Gusanita Violeta 09.05.2014|17:51
Според мен вече и у нас, за съжаление, могат да се намерят много такива местенца, в които отдавна никой не живее и разрухата е навсякъде.
1
Angela Ivanova 09.05.2014|15:31
Наистина са призрачни, особено къщата в Украйна, така като я гледам имам чувството, че е обладана от духове:)
Блондинка попълва формуляр. Ще кандидатства за американска виза. В крайна сметка не я одобрили, защото в последната графа на формуляра, там където пишело "не попълвай”, тя написала...
РАЗБЕРЕТЕ КАКВО СЛЕДВА...
Когато желанието и страхът са едно и също, наричаме този сън кошмар. Грегъри Дейвид Робъртс
Вдъхновете се докрай!
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay
Каква е перфектната работа за вас?
Резултати | Архив
Илиана Кочева
Илиана Кочева
логопед
Илиана Кочева е магистър по логопедия. Завършила е Софийски университет „Св. Климент Охридски“.
Тема: Забавяне в речевото развитие
Вижте всички специалисти