Как да бъдеш успешен фрийлансър? 10 ценни съвета

Как да бъдеш успешен фрийлансър? 10 ценни съвета
Pexels

Фрийлансърството е път в кариерата, който над 50% от членовете на поколение Z избират. От началото на COVID пандемията хората от почти всички поколения преминаха към работа на свободна практика.

Ако и вие сте от хората, които мечтаят да работят на свободна практика, прочетете следващите 10 съвета, които ще ви осигурят успех. 

1. Покажете лицето си 

Изключително важно е потенциалните ви клиенти да свързват името ви с лицето ви. Добавянето на снимка към профила ви добавя човешки елемент и вашите бъдещи клиенти ще знаят с кого разговарят. Важно е да изберете подходяща снимка, която ще помогне на профила ви в специализираните сайтове да изглежда по-професионален. 

2. Инвестирайте във висококачествена уеб камера

Клиентите обикновено искат среща чрез Zoom или Skype "лице в лице", преди да наемат фрийлансъри. Това не важи за всеки клиент, но е доста често срещано.

Безличен профил води до психическа дистанция от клиента, за когото работите. По-добре е да ви виждат като човек, когато могат да видят и чуят, вместо да бъдете безличен глас във видео срещите.

Поради тази причина е добре да инвестирате в качествена уеб камера, която да използвате за онлайн срещите си. 

3. Бъдете уверени 

Един от най-големите проблеми на повечето фрийлансъри е, че не са достатъчно уверени. Когато разговаряте с потенциален клиент и предлагате услугите си, представяйте качествата и уменията, които имате, а не само практическия опит. Това, че до момента не сте поемали точно такава задача, не означава, че не можете да се справите, така че не бъдете твърде скромни, ако искате да успеете в това начинание.

4. Бъдете фокусирани в една или максимум две области

Като фрийлансър бързо ще научите, че вашите умения обикновено не са това, което продавате. Вие продавате плодовете на вашия труд – каквото и да правите, използвайки вашите умения, вие продавате решение на проблемите на вашия клиент, задоволяване на неговите нужди или желания.

Специфичните умения носят много повече от общия опит. В крайна сметка нашият най-ограничен ресурс е времето. Ще трябва да продължите да учите и да се усъвършенствате– но се придържайте към една или две области на експертиза, за да не се разпръснете твърде много.

5. Използвайте инструменти, за да улесните живота си

Когато решите да преминете към работа на свободна практика, ще имате много работа, идваща към вас от всички посоки. Поддържане на взаимоотношения с клиенти, изграждане на нови взаимоотношения с клиенти, спазване на крайни срокове за всеки проект, следене на завършените задачи, които трябва да изпратите на клиентите, фактуриране, за да сте сигурни, че ще получите плащане, подписване на договори и много други задачи падат върху вашите плещи.

За да се справяте по-лесно с всичко, използвайте различни инструменти и приложения. По този начин ще бъдете много по-продуктивни. 

6. Опитайте се да бъдете шеф на самия себе си 

Истината е, че за да вършите качествено работата си, трябва да има сериозен контрол. Единственият, който може да ви контролира обаче сте самите вие. Трябва да се научите да бъдете дисциплинирани и да се самоконтролирате, за да бъдете достатъчно продуктивни. Научете се да не отлагате задачите си, да не избирате Netflix пред работните проекти и да спазвате крайните срокове. 

7. Открийте подходящата платформа за търсене на работа на свободна практика

Някои платформи за свободна практика са по-подходящи от други за специфични набори от умения.
Ако сте програмист, например, вероятно ще имате по-голям късмет с платформи, специално насочени към разработчици. За повече корпоративни или базирани на мрежи професии обаче профилът в LinkedIn може да е по-подходящ.

8. Изградете атрактивен профил

Вашият профил е много вероятно да бъде разгледан от всеки потенциален клиент. Освен истинското ви име и лице в профила ви, трябва да включите възможно най-много друга информация. Очакват се връзки към профили в социални мрежи, препратки и основна биографична информация, но това е и вашият шанс да покажете частица от вашата същност.

Не се страхувайте да покажете истинската си същност, тъй като за да бъдете успешен фрийлансър, трябва да се откроите от останалите по някакъв начин. 

9. Съставете си портфолио

Вашето портфолио трябва да включва всичко свързано с вашата работа, което потенциалният клиент би очаквал да види. Много зависи от сферата на работа. За разработчиците това често включва връзки към завършени проекти или профили с примерни кодове. За художници и други творци портфолиото се състои от готови проекти. 

Опитайте се да изберете най-добрите си примери, които да покажете в профила си. Това са произведенията, с които трябва да се гордеете и които показват какво можете да направите за потенциалните си клиенти. Опитайте се да предоставите различни примери, които показват възможно най-много от вашите умения.

10. Продавайте се правилно

Намирането на работа се свежда до начина, по който се продавате. Ако вие сами не се рекламирате, няма кой да го направи вместо вас. Друго важно условие, за да бъдете успешни, е да цените труда си. Дори да нямате много опит, не си поставяйте твърде ниска цена. Важно е да цените времето си и усилията си, за да може да се чувствате удовлетворени от цялото нещо, с което сте се захванали. 

Станете част от Jenite.bg във Facebook!

Последвайте Jenite.bg в Instagram!

 

0 0
Харесва ли ви тази статия?
Коментари
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Jenite.bg в мрежата
365 спокойни дни.
Защото всичко е по план!
Вашият персонален
календар.
Към календара
Специални оферти
Реклама от 3Bay